Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Помагаше на дечица в нужда и възрастни хора! Даряваше пари и материални неща в домове постоянно”, разказва приятел на Илиян

“Почти всяка седмица изкачвахме връх Алеко, ако времето ни позволяваше”, споделя негов близък

Илиян беше мъж с главно "М". За съжаление - беше. Израснали сме заедно в квартала, учихме заедно и в едно училище - 90-о СОУ "Хосе де Сан Мартин". Мога да ви го опиша като спортист, добряк и до последно истински приятел. Помагаше на дечица в нужда. Помагаше и на възрастни хора."

Така пред "168 часа" Божидар Петков описва приятеля си Илиян Илиев-Чико, който преди дни беше убит в столичния кв. "Люлин" заради фойерверки.

"Дарявал е пари и материални неща за болни малчугани и стари хора. В общи линии - ако имаше благотворителна инициатива, той беше насреща."

Петков споделя още, че Чико бил изключително запален планинар.  Двамата обичали да ходят на Витоша и да изкачват връх Алеко.

"Правехме го почти всяка седмица, ако времето ни позволяваше - казва близкият на 32-годишния мъж. - Сега мъката е голяма. Просто думите провокират отново сълзи в очите ми. Каквото и добро да се каже за него, ще бъде малко."

Близкият на Илиян си спомня добре и каква е била мечтата му.

"Той искаше да вижда футболния тим "Ювентус" шампион, защото беше заклет фен - обяснява Петков. - На второ място, но не и по важност, желаеше да има здрави и щастливи хора около себе си. Беше и борец за справедливостта. Той беше от тези българи, които мечтаеха да видят сънародниците си единни като нация. Пожелаваше си винаги да е здрав, а другото го постигаше на всяка цена, защото, ако се захванеше с нещо, не го оставяше недовършено. Надявам се това изчадие, което му причини най-лошото, да си получи заслуженото. Искаме смъртна присъда точно за такъв тип хора, които не са будни, а са във вихъра на наркотиците и на филмите, които гледат. Тези хора просто подражават на някой измислен герой."

Според близки на Чико той бил много привързан към семейството си.

"Мисля, че преди година, може би и по-малко, баща му почина - спомня си Божидар. - Човекът беше на инвалидна количка, не мога да ви кажа каква беше болестта му. Илиянчо обаче се грижеше за него всеки Божи ден. Същевременно с това никога не спря да работи и се раздаваше още по-силно. Искаше да му помага до последно с каквото може. Правеше го от сърце. Това момче беше повече от ангел. С ръка на сърцето заявявам, че си отиде един достоен българин."

Както Петков, така и другите приятели на Илиев споделят, че той никога не е проявявал агресия.

"Не е правил нещо подобно, за да се доказва или показва навън пред някого - казва неговият близък. - Ако имаше някой на улицата, който беше в кавга с друг, той ги разтърваваше с думите: "Има и друг вариант, момчета. Недейте така, защото това не е правилният начин. По-добре се помирете. Разберете се с думи, не с юмруци. Те не водят до нищо добро в такива случаи. Нека всички общуваме нормално помежду си и с доброта. Да не се стига до сблъсъци, от които някой може да пострада." Просто той обичаше да говори с хората. Без да го беше завършил като образование, влизаше под кожата им като психолог, а те споделяха пред него всичко. Просто имаше уникален усет. Може би точно поради тази причина си личеше и голямото му сърце."

В памет на Чико ден след смъртта му негови близки и съседи се събраха пред блока му в родния му кв. "Люлин". Те организираха и заря, за да покажат, че подобно нещо не може да бъде причина за отнемането на човешки живот.

Във фаталната вечер точно фойерверките стават повод за нападението над Илиян. Младият мъж празнувал раждането на детето на един от приятелите си, а за да отбележат подобаващо паметното събитие, решили да има и красива заря. Основната версия, по която разследващи работят, е, че шумното празненство разгневило съсед, който влязъл в конфликт с компанията и ги нападнал с нож.

За съжаление Чико издъхва на път за болницата от множеството прорезни рани по цялото тяло. Според свидетелски разкази един от ударите бил нанесен от дясната страна на около 10 см от гръкляна му. Секунди по-късно извършителят на убийството изчезва, а властите съобщават, че заподозреният е 23-годишен мъж. Той беше обявен за общодържавно издирване, а дни по-късно се предаде.