Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ноле е против да бъде принуждаван да се имунизира, но знае, че от това зависи кариерата му

За Новак Джокович 2021 г. бе една от най-силните години в кариерата му. Само още една победа и тенис звездата щеше да постигне дори календарен Голям шлем, след като триумфира на Australian Open, "Ролан Гарос", "Уимбълдън", но на финала на US Open бе спрян от Данийл Медведев.

Световният №1 стана и "Спортист на годината на Европа" в анкетата на Полската новинарска агенция (РРА), провеждана за 64-и път. Той спечели със 172 точки, като остави точно след себе си (с 39 точки по-малко) футболиста Роберт Левандовски, който определено може да се определи за карък на годината, след като остана втори и след Меси при вота за "Златната топка".

Сръбският тенисист за четвърти път става спортен крал на Европа, но сега друг е големият шум около него. А именно - проблематичният му статут и позиция на антиваксър във време на пандемия.

Всъщност преди дни сръбските медии категорично обявиха, че Джокович е отказал участие на ATP Cup и е абсолютна мистерия дали ще играе в Мелбърн на откритото първенство на Австралия от 17 януари.

Причината е, че Ноле отказва да разкрие дали е ваксиниран, или не, позовавайки се на опасения за неприкосновеността на личния живот.

В същото време строгите изисквания налагат всички играчи и персонал в Мелбърн да бъдат имунизирани или да имат медицинско освобождаване, предоставено от независим експертен панел.

Австралийската тенис асоциация отрече да е получавала сигнал, че някой играч на Сърбия се оттегля от ATP Cup. Точно Джокович трябва да даде старт на отборната надпревара с мач срещу Каспер Рууд (Норвегия) на 1 януари в Сидни.

Междувременно изпълнителният вицепрезидент по комуникациите на ATP Саймън Хигсън разкри, че 95% от топ 100 играчи при мъжете са ваксинирани.

Твърди се, че процентът на ваксинация е бил едва 50% през 2021 г. преди рязкото покачване с края на сезона. Смята се, че WTA е постигнала подобен скок сред топиграчите, но е имала проблеми.

Французинът Пиер-Хюг Хербер, който спечели титлата на двойки на откритото първенство на Австралия през 2019 г., също ще пропусне турнира заради твърдата си позиция срещу ваксините.

Медийният екип на Джокович обяви, че той по всяка вероятност ще бъде допуснат до участие в първия турнир от Големия шлем за сезона. Все още се очаква официално потвърждение от организаторите на турнира.

Световният №1 осъзнава сериозността на положението.

“Не искам да бъда етикетиран като някой, който е против или който е за ваксините", коментирал е тенисистът.

Той е изправен пред сложна дилема, от която зависи кариерата му. Продължителният отказ от имунизация може да е само началото на проблемите му.

Със сигурност Джокович не желае да бъде обявен за "герой" на антиваксърското движение и името му да бъде въвлечено в този вид война. Освен всичко той вече получи сериозна доза критики за организирането на турнир в родната си страна в разгара на първата вълна на пандемията, която отприщи вълна от играчи, заразени с COVID-19.

Каквито и да са възгледите му, причините да отстъпи, за да играе, са много силни. Ноле е най-великият шампион в историята на откритото първенство на Австралия и трябва да преследва 10-а титла в Мелбърн.

Джокович има 20 титли от Големия шлем заедно с Федерер и Надал, като тази година има шанс да вземе превес в това отношение.

Освен всичко стана ясно, че Рафаел Надал е с COVID след участието му в демонстративен турнир в Абу Даби и към момента включването му в турнира е под въпрос.

След него и други обявиха, че са заразени и се самоизолират. Роджър Федерер и Серина Уилямс също вече са аут, а дори преди положителния тест на Надал той предупреди, че може да не е готов да играе през януари заради бавното си възстановяване от проблеми с краката.

Така постоянното захранване на отсъстващите отнема все повече от надеждата, че през 2022 г. може да бъде проведен един "нормален" турнир от Големия шлем след всички прекъсвания през изминалите 12 месеца.

Тепърва Джокович ще трябва да се изправи срещу много предизвикателства, ако реши да остане твърд антиваксър, защото рестрикциите в борбата с коронавируса навярно ще стават все по-строги.

"Проблемът ми с ваксините е, ако някой ме принуждава да вкарам нещо в тялото си. Не искам. За мен това е неприемливо”, каза той преди време пред New York Times.

Тенисистът имаше своята борба с COVID още през лятото на 2020 г., когато заедно със съпругата му Йелена дават положителни резултати.

Отделно от цялата пандемична проблематика Джокович няма да бъде улеснен на корта и в битка както с жадните за победи противници, така и със самия себе си.

Според бившия №4 в света Томаш Бердих сърбинът тепърва ще трябва да докаже, че нито напредващата му възраст, нито младите и нахъсани звезди са достатъчно заплашителни за него.

"През новата година на Новак определено ще му бъде по-трудно. Не казвам, че няма шанс да спечели надпревара от Шлема, напротив - той продължава да бъде в отлична позиция за това, но смятам, че ще трябва да избягва петсетовите сблъсъци, тъй като продължителните двубои те изтощават както физически, така и психически. Възрастта си казва своето и с всяка изминала година Джокович ще става все по-уязвим. Въпреки това обаче предвиждам, че ще спечели поне един трофей от Шлема през 2022-ра."