Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обществото ни, за съжаление, е дълбоко разделено социално, с растящи неравенства и бедност, в резултат на порочен управленски модел до момента, и се надявам, че вие ще имате сериозен принос в решението на тези проблеми. Защото новото управление има нужда от силен социален вектор. Такива са очакванията на обществото от БСП. И намирам там поле за много работа в новото правителство от страна на БСП.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към БСП в началото на консултациите с парламентарната група на левицата. 

БСП винаги е заставала против беззаконието и диктатурата в интерес на огромното мнозинство от хората, а не на малки овластени групи на задкулисието и корупцията, и хилядите социалисти доказаха това на изборите, заяви президентът Румен Радев. Той напомни, че двете служебни правителства са дали възможност за стабилизация в условията на криза, скъсване с пороците на миналото, за сформиране на нов тип управление от хора с различни политически възгледи. Високо ценя оценката, която дадохте на това правителство, когато преди няколко месеца предложихте то да остане и редовно.

Подходът към съставяне на коалиционно правителство може да бъде положен на тази основа - за излъчване на ефективно и устойчиво правителство.

Надявам се, че оценявате извършеното до момента и ще дадете своя принос то да бъде продължено.

За успеха на бъдещото управление е изключително важен въпросът за законността и справедливостта. Неведнъж съм споделял, че проблемът в прокуратурата е както системен, така и личностен, и за мен е важно да знам до каква степен споделяте това и какво сте готови да предложите за решаването и на този проблем, обърна се Радев към БСП.

Проблемът в съдебната система е системен и независимо от това как се казва главният прокурор, би трябвало да се ограничат правомощията му и да се наложи съдебен контрол върху актовете му, които в момента не подлежат на такъв, да се закрият специализираните прокуратура и съд, да се промени структурата и системата на работа на КПКОНПИ. Ние сме ясни и последователни във волята си за промяна на съдебната система, която да доведе до справедливо правосъдие, отговори лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Но ние имаме и други теми, на които държим - промяна в здравния и пенсионния модел, в образованието, допълни тя.

Ние разбираме отговорността на момента, отговорността, която се очаква от нас, заяви Нинова. Положихме усилия в разговорите с партньорите, дадохме своята експертиза и воля за промени, допълни тя.

Нинова напомни, че са разделили мерките на две - спешни, за справяне с трите кризи - икономическа, здравна и социална, и дългосрочното им виждане за промяна на досегашния модел на управление и дълбоки реформи в различни сектори.

Ще положим докрай усилия да има редовен кабинет и работещ парламент. За нас най-важно е да започнем веднага работа по приемане на бюджета, обясни Нинова. За нас най-важна е грижата за хората и да не ги оставяме в зимните месеци в трудна ситуация, да има компенсаторни мерки за увеличените цени, да не се вдига цената на тока, да се подпомогне икономиката и да се стабилизира здравната система. Всичко това трябва да намери своето изражение в една бюджетна политика както за за бъджет 2022, както и в тригодишната прогнозна рамка, каза лидерката на БСП.

 

По-рано днес държавният глава разговаря с представители на "Продължаваме промяната", ГЕРБ и ДПС. А утре са срещите му с "Има такъв народ", „Демократична България“ и "Възраждане".