Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лекарите няма да се уморят да обясняват колко важна е профилактиката на простатата, а и как протича хирургичното лечение. За пациентите обаче често терминологията е сложна и непозната. Те се интересуват не толкова от медицинската страна на лечението, а от това какво изпитва болния по време и след операцията. Затова разговаряхме с един от мъжете, оперирани с лазер в столичната Хил клиник, Илия Димитров и ето какво ни разказа той.

 „Доволен съм, че се оперирах със Зелен лазер, макар първоначално да имах колебания”

Не съм първа младост, но се чувствам добре и работя на двора почти целогодишно. Гледам и животни, което е много трудоемко. На 69 години съм, но имам добър ген и не се оплаквам от болести. В същото време редовно следя здравето си, ходя до личния, пускам си пълна кръвна картина всяка година. Единственият ми проблем в последните 3-4 години е, че простатата ми нарастна многократно. Хаповете не помогнаха. Накрая се обърнах към най-известната урологична клиника – Хил клиник. При прегледа се оказа, че простатата ми е 200 гр. Направо не можех да повярвам. Доктор Боцевски ми обясни, че нормалните й размери са не повече от 60 грама. Дългогодишните ми мъки в тоалетната се дължаха на голямото увеличение. След като медикаментите не бяха помогнали, беше ясно, че трябва да се оперирам. Допитах се до свой близък, който беше с ТУРП – как е протекла операцията. Оказа се, че той страшно се беше напатил - усложнения, кръвоизливи имал. Не исках да отлагам операцията, но и не исках да страдам след нея. Лазерът обещаваше да нямам усложнения и най-вече да не ме режат. Това за мен е много важно. Да мога да се грижа за животните, да се върна бързо вкъщи, а не да лежа по болници.

Затова реших да се доверя на Зеления лазер и да ме оперира испанският д-р Санча, съвместно с екипа на Хил клиник. Операцията мина неочаквано бързо за мен. Аз бях в съзнание през цялото време, гледах как протича самата процедура на монитор. От време на време анестезиоложката ме питаше нещо или пък разменяха дума-две с д-р Санча. След няма и половин час докторът вдигна палец нагоре, за да ми каже, че е приключил и всичко е минало добре. Преместиха ме от операционната в друга стая, там полежах известно време. Докторът мина да провери как съм. Сестрите се грижеха и бяха много мили. Не, че е толкова важно, но храната, която поднасят в Хил клиник е изключително вкусна. Хапнах, чух се по телефона с жена си, погледах телевизия и денят мина. Спах спокойно, което беше друга изненада за мен, защото съм малко чешит и на чуждо място обикновено не мога да мигна. Явно емоциите около операцията си казаха думата и ме измориха.

На следващия ден, тъй като бях бистър и без всякакви проблеми ми свалиха катетъра и ме изпратиха вкъщи по живо по здраво. Оттогава са минали няколко месеца и съм много доволен. Няма да скрия, че в началото имах колебания, главно по финансови причини. След това обаче си казах, че няма нищо друго на света, за което да е по-разумно да похарча пари, освен за здравето си. Заслужавам да получа добре лечение, та дори и да трябва да платя за това. Твърдо бях решил да не се оперирам с ТУРП по каса. Препоръчвам на мъжете в моето положение да помислят и ако могат да си го позволят, да се оперират с лазер. Това е моята история и я споделям, за да съм полезен на наборите.

Д-р Александър Боцевски: „При големи простати като на г-н Димитров лазерът е единствената алтернатива на отворена операция. Прилагаме специална техника, наречена енуклеация, която по фантастичен начин отделя максимална част от жлезата. Така пациентите ни до живот нямат вече симптоми, а и тъканта, която отделяме може да се даде на хистологичен анализ. Случва се, макар и много рядко, в нея да се намерят ракови клетки. За самочувствието на пациентите е от съществено значение и това, че след манипулация с лазер отпада необходимостта от продължителна катетъризация, която е много неприятна и ограничава до голяма степен мъжът в ежедневието. Методът запазва сексуалната функция и сваля до минимум риска от усложнения като перфорация и инконтиненция /неволно изпускане на урина/. Пациентът е у дома си до 24 часа след манипулацията.”

Хил клиник ви кани на урологичен профилактичен преглед. В цената му са включени безплатно ехографско изследване на жлезата и PSA туморен маркер.

Прегледите се извършват след предварително записване на час на 02 439 31 31