Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Мирчев и Христо Иванов
Ивайло Мирчев и Христо Иванов

Тези дни много се говори за максималния осигурителен доход, неговото увеличение и IT общността. Не, не става дума за 50, 100 или 150 лв., които някой ще плати. Не става дума и за фалита на IT компаниите, не става дума и за лобиране, не става дума и само за IT хората, а въобще за средната класа.

Темата е много по-широка и тя има един основен акцент - как искаме България да се развива? Какви инвеститори искаме да привличаме? Как си представяме развитието на икономиката и каква да бъде структурата ѝ, за да започнем да генерираме не 2-3% ръст на БВП годишно, а 6-9%, ако искаме в следващите 10-15 г. да достигнем достойни доходи, стандарт на живот и истинска средна класа.

И ако това е нашата цел, то пътят е към привличане на инвеститори с бизнеси с висока добавена стойност. Технологичните компании са точно такива. През последните 12 г. държавата нямаше политика по привличането на такива, не бе активна страна, но и не пречеше много. Днес сме на път да влошим нещата.

Много държави имат дългосрочна стратегия за привличане на технологични инвеститори, ние - не. При нас се действа на парче, в последния момент и не проактивно. Поради тази причина Tesla на Илон Мъск отвори развоен център не в България, а в… Гърция, в други балкански страни големи инженерни офиси откриха Google, Microsoft, Facebook…

България преди 10-15 г. бе безспорен IT лидер на Балканите. Липсата на стратегия обаче насочи инвестициите в посока Румъния, Сърбия, Гърция, Македония. Днес, вместо да преосмислим политиката си, 20 дни преди настъпване на 2022 г. (тогава, когато бюджетите на повечето компании са изготвени и промени са невъзможни) ние им казваме: променяме рязко правилата си, вдигаме МОД-а. Как това влияе на една чужда компания в изключително мобилен логистично бизнес е ясно.

Вместо да изготвим пакет от мерки за привличане на стратегически технологични компании, ние казваме: Стратегия нямаме, но даваме сигнал за слаба предвидимост и недиалогичност.

Ако ще променяме страната, е добре да сме предвидими за бизнеса и обществото, вместо в 12 без 5 да го сюрпризираме с увеличени разходи. Ако ще променяме страната, е добре подобни решения да се обсъждат с всички заинтересовани - бизнес, асоциации, НОИ.

От фейсбук