Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Идеята ни е всеки в коалиционното споразумение да има вицепремиер. Засега не мога да кажа дали аз ще бъда такъв, но съм предложението за финансов министър. Това каза пред Нова тв съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Той обясни, че очаква коалиционното споразумение да е готово до края на другата седмица. Освен себе си, Василев посочи, че Кирил Петков ще е номинацията за премиер, а "Продължаваме промяната" ще предложи доц. Бойко Рашков да остане вътрешен министър. От партията смятат, че имат подходящи експерти и за икономическото министерство. Василев обаче не отговори за конкретни имена. Посочи, че много харесва работата на образователния министър академик Николай Денков, но не потвърди, че той остава.

Все още се уточнява структурата на Министерски съвет. Една от идеите е да има вицепремиер, който да е свързан със Зелената сделка. Всички европрограми в момента пък се одитират в една агенция. Изключение е една, която е в Министерство за земеделието. Идеята е и тя да мине към другите.

Сега има 17 министерства, идеята е да са 1 или 2 повече, а някои от тях да се разделят. Едно бъдещо Министерство на електронното управление би дръпнало няколко структури от други министерства, посочи Василев. Не е ясно още дали ще има Министерство на държавните дружества, обясни бившият икономически и финансов министър. И добави, че постовете ще са пропорционални на база вота, получен от партиите.

Минималната работна заплата трябва да се обсъди и с работодателите, и със синдикатите, каза Василев. Според него и минималната работна заплата, и максималният осигурителен праг трябва да са процент от средната работна заплата. 

Данъчните ставки няма да се променят. "Данък уикенд отпада, данък върху лихвите отпада. Тези данъци са огромно административно бреме за бизнеса. Ставките на осигуровките също не се пипат", посочи Василев.

За пенсиите обясни, че от Нова година се вдигат с между 13 и 20%. "Най-вероятно ще има добавка до линията на бедност", посочи той по повод отпадането на допълнителните 120 лв. за всички пенсионери. 

Детските градини и ясли беше прието да са безплатни, добави Василев. И обясни, че по план в началото на годината е било заложено да имаме дефицит от 4,5 млрд. лв. "Вместо това посрещаме декември с плюс от 500 млн. лева".

"Ако нравим съдебната реформа, може и през 2024 г. да сме в Еврозоната", добави Василев. Посочи, че според него първият законопроект в новия парламент трябва да е за промяна на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.