Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милен Велчев Снимка: Архив
Милен Велчев Снимка: Архив

Приоритетите, които бяха очертани на преговорите на бъдещата управляваща коалиция, са правилни. Друг е въпросът дали всички могат да бъдат вместени в следващия бюджет. Едно от нещата, които правят впечатление, е, че дефицитът за догодина ще бъде увеличен, ако правилно съм разбрал посланията, спрямо планирания за тази година. Не е, разбира се, краят на света един такъв дефицит, но все пак в Европейския съюз е прието, че докато мине пандемията могат да се правят изключения от правилото за непревишаване на 3% дефицит. Самото увеличение на дефицита не прави добро впечатление - едва ли може да излизаме с аргументи, че догодина кризата ще бъде по-дълбока от тази година. Напротив. През тази година започнахме да излизаме от кризата, икономиката расте. Не изглеждаше така в началото на годината.

През тази година завършваме с дефицит, който не е огромен. Но следва всяко правителство да положи усилия по намаляването му следващата година, стига, разбира се, да продължи да излиза от кризата. Това обясни Милен Велчев пред БНТ.

По думите  му никой не може да очаква от едно ново правителство да намали пенсиите от тези, които са заложени досега. Но това е значителен разход, който следва да бъде компенсиран с намаляване на други разходи, а не с общо увеличение на разходите. "Тези пари не идват от въздуха. Тях ще ги плащат не богатите европейци, а нашите деца през заемите.

Не по-малко обезпокоително е не само нивото на дефицита за следващата година, а липсата на амбицията да бъде подобрен значително този баланс. Както разбирам, 2% е заложеното намерение за намаляване на дефицита до края на мандата, но си представям, че през следващите няколко години на този мандат икономиката ще расте силно и тези условия да планираме продължаващ дефицит, мисля, че не е много разумно", каза още бившият финансов министър.

Според него нищо страшно няма да се случи с такъв дефицит, но се налага един начин на мислене за това и за следващите правителства, който казва, че дефицитите са нещо нормално и живеем да се простираме извън чергата си.

"Това е само видимата част на айсберга. Невидимата, която е по-голяма, съдържа неща, които не можем да видим като например какъв ще е ефектът на вариант Омикрон, как ще реагира на това европейската икономика и световната икономика като цяло. Всичко това са подводни камъни, които не можем да оценим и ще трябва да живеем неизбежно в този риск.

Основният скелет на бюджета вече е изготвен, както си му е редът, задачата ще бъде до края на януари да се впишат тези нови политики, за които се постигнаха споразумения, в този бюджет. Доста фини щрихи от бюджета ще трябва да бъдат нанесени наново.

Подозирам, че ако обществото сериозно се замисли за плюсовете и минусите, ще се съгласи с еврозоната, към която да се присъединим. Предимствата са много по-големи, ще помогне на икономиката ни още по-добре да се интегрира в сърцевината на ЕС и ще имаме по-висок растеж с години напред", каза още Милен Велчев.