Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илияна Йотова
Илияна Йотова

През 1997 г., хиляди напускат партията. Тв водещата търпеливо  изкачва стълбата в столетницата

Съветват я да се конкурира с Корнелия Нинова за председател, тя избира да е вицепрезидент

Има един интересен феномен в българската политика - как хора, които с пълно съзнание са заставали на страната на губещия, се връщат, при това печеливши. Примерът за човека, стигнал до най-високото ниво в това отношение, е вицепрезидентът Илияна Йотова.

През 1997 г., когато хиляди си хвърлят партийните книжки и напускат БСП, а хората не искат и да чуят за соцпартията заради управлението на Жан Виденов, червенокосата дама прави нелогичен ход. Напуска работата си в БНТ и отива в пресцентъра на столетницата. Точно в момента, в който хиперинфлацията буквално убива страната, фалирали са 15 банки, а по площадите се вика:

“Кой не скача,

е червен”.

Иван Костов печели нечувано мнозинство от 137 депутати, а соцпартията след оставката на Жан Виденов е оглавена от Георги Първанов. Сривът на неговата група е повече от двоен - от 125-има в предишния мандат на 58 души. Дори самите социалисти не смеят да включат абревиатурата БСП в името на парламентарната група, а са се кръстили "Демократична левица".

В такава обстановка, в която наследницата на Димитър Благоев изглежда на изчезване, Илияна Йотова влиза в нея като редови член. Започва да се издига в йерархията на столетницата чак след 10 години, когато става евродепутат. Тук в нейна полза е фактът, че малко от съпартийците й говорят чужди езици.

След няколко мандата в Брюксел хора в столетницата

я съветват да

се кандидатира

за председател

на БСП. В крайна сметка обаче, след като червените избират независим претендент за президент през 2016 г., двойката трябва да балансира с партиен вицепрезидент, за да я припознаят червените привърженици. Изборът пада върху Илияна Йотова. Както самата тя заяви в речта след балотажа, първият, който й е вдъхнал самочувствие да излезе до Румен Радев, е Стефан Данаилов.