Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Резултатите в 2 списъка - в първия всички общи виждания, на второто листче какви различия да чистят експертите

Неочаквана идея за замразяване на цени, неприсъща на пазарната икономика, се оказа обединяваща преговарящите партии от бъдещата коалиция, която най-вероятно ще излъчи правителство.

Първите разговори във вторник на екипи от “Продължаваме промяната” с БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” бяха за енергетиката, икономиката, транспорта и съдебната система.

Всяка от дискусиите приключваше с два списъка. В единия се записваха всички общи виждания по които няма съществени различия, а във втория - какви детайли трябва да бъдат изчистени от експертите на партиите.

На енергийната среща се оказа, че четирите партии подкрепят идеята цените на тока и парното за домакинствата да бъдат замразени от 1 януари. Първи темата повдигна бившият икономически министър Трайчо Трайков от името на “Демократична България”. Той бе подкрепен от Иван Хиновски от “Има такъв народ”. И водещият на срещата от “Продължаваме промяната”, Асен Василев също лансира темата правителството, парламентът и КЕВР да обмислят запазване на цените от 1 януари.

Според сегашните правила на регулатора цените на тока и парното се променят най-често веднъж на 6 месеца. След поскъпването на газа и на тока на свободния пазар се очаква от Нова година да има увеличение и на парното и електричеството за битовите потребители. Прогнозите на експерти са, че това поскъпване ще е в рамките на 20-30%.

Таско Ерменков от БСП предложи

спешна подкрепа

за хора на и

под линията

на бедност

с безплатна доставка на 200 киловатчаса ток месечно за домакинство, включително пенсионери и безработни.

При високи цени на тока да се разширят размерът и обхватът на енергийните помощи - това също обедини участниците в разговора по ключовите теми в енергетиката.

При обсъждането на мерките за икономиката Кирил Петков от “Продължаваме промяната” пък предложи България да стане финансов хъб в региона чрез откриване на центрове за привличане на мултинационални компании.

Това били средноголеми европейски дружества, които нямат специални данъчни отдели. Те можели да ползват страната ни, за да оптимизират данъчните си ставки, тоест да намалят данъците си. “Това е хубав начин да правим пари от това, че имаме ниски данъци”, разясни Петков.

Той бил оптимист, защото всички имат еднаква визия, а различията са само как да се изпълнят целите. Ако успеем така да работим следващите 4 г., аз

вярвам, че

България няма

да я познаем,

заяви Петков.

И призова в бъдещия парламент най-важната част от разговорите да не минава в бюфета, каквито впечатления имало досега. Предупреди, че няма да допусне дори и сред своите колеги някой да лобира за бизнеси.

Сред основните промени, които ще се правят в сектора на транспорта, е изготвянето на

изцяло нов

Закон за

движение по

пътищата,

стана ясно на друга дискусия. Освен това ще се върне и шофирането на полигон, преди да се вземе книжка. Ще се изградят 28 нови, на които кандидат-шофьорите да се обучават на реакции в рискови ситуации. И още - да се проучи дали камерите на АПИ могат да засичат и скоростта, за да се глобява при превишение. (Какво още обедини партиите и по кои въпроси тепърва трябва да се търси съгласие - виж в долу.)

В разговорите на тема енергетиката се роди идеята цените на тока да бъдат замразени и да няма повишение от 1 януари.

Според Кирил Петков България можело да печели пари от ниските си данъци, като се превърне във финансов хъб за мултинационални компании.
Според Кирил Петков България можело да печели пари от ниските си данъци, като се превърне във финансов хъб за мултинационални компании.

Правят министерство на икономиката и иновациите

Всички единодушни - администрацията трябва да помага на бизнеса, а не да пречи

Около развитие на конкурентна, иновативна и зелена икономика, облекчаване на административната тежест, ваксинация и подкрепа за иновативни стартъпи се обединиха партиите при обсъждането на политиките в сектор “Икономика”.

Единодушни по почти всички въпроси бяха БСП, ИТН, ДБ и ПП, като освен модератора Кирил Петков сред най-активните в дискусията бяха дупутатите Калина Константинова (ПП), Петър Кънев (БСП), Георги Ганев (ДБ) и Любомир Каримански (ИТН).

Първата основна тема беше администрацията - да помага на бизнеса, а не да пречи, проверките да са комплексни и по алгоритъм, който да известява, че има проблем. Обсъдени бяха и електронно обслужване или такова само на едно гише и въвеждане на мълчаливо съгласие. Петър Кънев от БСП подчерта, че за административна реформа първо е нужно да се прегледат функциите на звената и те да се изчистят. Той наблегна основно на микро- и малките фирми, които са най-затруднени в дейността си.

Всички се обединиха, че образователните институции трябва да работят спрямо нуждите на региона и индустрията, като се премахнат делегираните бюджети и да се плаща там, където има развитие.

Привличане на човешки капитал и от чужбина е ключово според всички партии. Това може да става чрез синя карта за ИТ сферата, стартъп виза и създаване на карта къде и в кои сфери работят българи по света, така че бизнесът да ползва техните услуги. Картографиране трябва да се направи и за ресурсите в страната, като това ще е основа за бъдещи индустриални зони. В тях обаче не трябва да има складове за фирми вносителки, както било в “Божурище”, а компании, които произвеждат. Сертификатите за инвестиции клас А също трябвало да се раздават по-внимателно.

Силно застъпен бе регионалният подход - той да е в основата на държавна подкрепа за иновациите. А те да се насърчават от държавата чрез административни облекчения, преференциални условия, данъчни стимули. Всичко това обаче трябва да се случва координирано с икономическа политика кои точно сектори са приоритетни и трябва да се развиват. Това важи и за стартъпите, за които бяха предложени различни финансови стимули.

Друга тема беше подпомагането на експортния потенциал на фирмите - например търговските вериги целенасочено да разпространяват български продукти на чужди пазари. За целта трябва да се засили работата на търговските аташета.

Отчетена бе и ролята на добрата координация между Българската банка за развитие и Българската агенция за експортно застраховане, която трябвало да увеличи държавните гаранции за експортните предприятия. Държавната банка със сигурност не трябва да се приватизира, смятат и четирите партии.

Публичните предприятия обаче бяха една от малкото теми, по които не бе постигнато съгласие. В крайна сметка се реши всяко едно да се обследва и да се прецени трябва ли да се приватизира.

Всички обаче се съгласиха с идеята Министерството на икономиката да се превърне в министерство на икономиката и иновациите, а от структурата му да се изкарат язовирите за напояване, “Екоинженеринг”, “Еко антрацит”, но пък евентуално да се включи Фондът на фондовете.

Консенсус имаше и за редица законови промени - за облекчаване на процедурите за несъстоятелност и ликвидация, промени в Закона за обществените поръчки, с които да се въведе прозрачност на критериите при дефинирането им, концесионните такси да догонят европейските, да се създаде нов тип стартъп дружество, както и да се въведе последваща оценка на въздействието за нови закони и наредби.

Всички смятат, че минималната работна заплата трябва да е процент от нещо - например от средната. В същото време да се обърне внимание и на хората извън трудоспособна възраст, които да се квалифицират.

Относно краткосрочните мерки, които да се вземат в помощ на бизнеса заради пандемията, консенсус има, че ваксинацията е единственото решение, за да няма повече затваряне. 60/40 е добре да останат, но прецизирано, а държавата да поеме осигуровките на затворените фирми и тези, осигуряващи нови работни места.

Конкретно предложение бе да се свързват летище с безмитна зона и карго оператор.

Основна цел оставка на Гешев, Кирил Петков го зове да си ходи сам

Депутатите да избират главния прокурор и мандатът да е 5 години, искат ДБ и ИТН

Иван Гешев да не е повече главен прокурор. Тази обща цел си поставиха юристите от “Продължаваме промяната”, БСП. “Има такъв народ” и “Демократична България” на преговорите за коалиционно споразумение.

“Нека главният прокурор сам да си подаде оставката, за да не се занимаваме с него. Време е човек да знае кога да се оттегли и кога промяната е дошла”, призова пред камерата на срещата съпредседателят на ПП Кирил Петков. След което обяви, че се надява Гешев да гледа живото излъчване на преговорите за нов кабинет.

Реформа на прокуратурата и на антикорупционната комисия, както и закриване на специализирания съд и прокуратура заложиха в общ списък с цели от четирите партии. В следващи срещи юристите ще уточнят детайли по идеите и ще изготвят общи законопроекти в идните 2-3 месеца.

Правосъдие срещу корупцията поиска Кирил Петков и добави, че в държавната администрация има малцина корумпирани, но те успяват да нанесат големи поражения на държавата.

“Всички имаме мисията да имаме контрол в собствените си рангове. Споделихме на нашите депутати, всичките 67, че отиване към корупция е форма на предателство и сме готови да дадем тези хора за най-сериозните санкции. Няма да има наши, ваши, трети, пети. Всички са под един аршин”, каза Петков.

Той разказа, че докато е бил министър на икономиката, при всеки разговор с инвеститор се е засягала именно темата за корупцията и липсата на правосъдие. Трябва брандът за България да е “Държавата, която успя да изкорени най-големия си бич за най-кратко време”, прокламира още той.

Главният прокурор да се избира от парламента с мнозинство от 144 депутати, да се предлага от министъра на правосъдието, а мандатът му да се намали на 5 г., предложиха от ДБ. Тези идеи намериха пълно припокриване с ИТН, като от партията на Слави подчертаха, че засега трябва да се търсят промени в закона, които могат да се направят с обикновено мнозинство от 121 депутати.

“В нашата програма е залегнала възможност за пряк избор, но тя минава през промяна на конституцията. За нас електронното правосъдие е акцент с много ясни мерки. Не да се гледаме електронно по дисплея, защото това е конферентна връзка. Трябват ни електронно призоваване, електронни протоколи и т.н.”, каза председателят на правната комисия в 46-ото НС Андрей Михайлов.

От БСП пък предлагат орязване на правомощията на главния прокурор. Социалистите настояват и правосъдното министерство да стане съавтор на законопроектите за реформиране на съдебната власт.

“Не е само корупцията по високите етажи. Трябва да се насочим към предотвратяване на всякакъв вид престъпност”, каза Крум Зарков от левицата и посочи, че правата на българина са защитени в много висока степен, но обикновено това е само на хартия.

Проверяват качеството на шосетата, ще довършват “Струма” и “Хемус”

Строеж на мостове на Дунав на мястото на фериботите, тунели под Шипка и Петрохан предлагат от “Продължаваме промяната”

АПИ да мине към транспортното министерство - това бе едно от предложенията, около което се обединиха БСП, ПП и ДБ при дискусията за развитието на транспорта, но против се обявиха от “Има такъв народ”. Според трите партии мястото на пътната агенция е в транспорта, тъй като ще е полезно планирането на инфраструктурата да се разглежда в единна система.

Ще се прави инспекция на посторените магистрали и пътища с проби за качеството им.

Ще се въвежда време, в което трябва да пристигне спешната помощ при катастрофа. Контролът на пътя да е от единни екипи, приеха още всички.

Асен Василев обяви, че ще се преразглежда обхватът на пътищата с толтакси, както и самите такси. Вероятно той ще се разшири до 12 000 км.

Всички настояват за бързо завършване на магистралите “Струма” и “Хемус”.

В морския транспорт се подкрепя изработването на стратегия. Предложението на БСП, лансирано от Георги Свиленски - “Морска администрация” да се премести от София във Варна бе отхвърлено от Гроздан Караджов, явил се като експерт от ИТН. Реши се да се направи дискусия, за да се намери най-доброто решение.

В автомобилния транспорт се завъртя спор за допускане на “Юбер” на пазара на таксиметровите превози, като предложението дойде от ДБ. Реши се да се проведе широко обществено обсъждане.

Да се вдигне скоростта на придвижването на хора и стоки с 30 до 50 км в час, е първата цел на “Продължаваме промяната”, втората е свързаност със съседите.

Фериботните връзки по Дунав да станат мостове, а при Русе да се вдигне втори мост влиза още в програмата за сектора. Тунелът под Петрохан е сред проектите на партията победител, както и този под Шипка. Ще се преценява има ли достатъчно трафик за трети тунел под Стара планина.

Във вторник минаха дискусиите са развитието на икономиката, транспорта, енергетика и съдебната реформа
Във вторник минаха дискусиите са развитието на икономиката, транспорта, енергетика и съдебната реформа

Не се разбраха къде да има нова ядрена централа

След срещата за енергетиката стана ясно, че единомислие има за подпомагане на бизнеса за високите цени на тока, а правилата за търговия на борсата да имат акцент върху дългосрочните договори.

Ще се проучва възможността за връщане на бюджетните организации на регулиран пазар. Ще се направи одит на държавните енергийни компании.

Бъдещите партньори предвиждат анализ и евентуално отлагане на излизането на битовите потребители на свободния пазар на ток, както и мерки за ограничаване на износа. Но за това ще трябват преговори с Европейската комисия.

Съгласие имаше и за това да се засили контролът от КЗК, но след смяна на ръководството ѝ и повишаване на експертния ѝ потенциал.

Всички са съгласни и за завършване на газовата връзка с Гърция и диверсификация на източниците на газ, да се разшири Чирен и други газохранилища. Необходимостта от изграждане на нова ядрена мощност пък трябва да стане след анализ. До тази обтекаема формулировка се стигна след спорове дали да се прави АЕЦ “Белене”, или седми блок в АЕЦ “Козлодуй”.

Да бъдат въведени отрицателни нива на таксата “задължения към обществото”, която се плаща от всички - това бе една от другите обсъждани мерки за овладяване на цените по време на срещата за енергетиката между четирите партии.

Прие се предложението да се спира токът чак след втора неплатена сметка, както и възможност за изравнителни сметки на годишна база. Предложението на БСП за 9% ДДС за енергоносителите бе отхвърлено.

Сред по-дългосрочните предложения на експертите от 4-те формации се очертаха разработване на пилотни проекти за производство на енергия от геотермалните ресурси, проучване за строежа на вецове по река Дунав, до 50% резервиране на капацитет в газовата мрежа от един доставчик. Както и да има облекчен режим за изграждане на ВЕИ-та, а когато са за собствено ползване, да бъде третирано като строеж, без да се прави електроенергийна оценка, и при уведомителен, а не разрешителен режим.

Компенсации за тока и за декември иска бизнесът, но да са 190 лева

Програмата за компенсиране на небитови клиенти на електрическа енергия да продължи и през декември 2021 г., настоява Асоциацията на организациите на българските работодатели. Освен това - сумата за използван мегаватчас да се вдигне на 190 лева. Това е записано в писмо на асоциацията, изпратено до служебния прамиер Стефан Янев.

Гласуваните от правителството компенсации от 110 лв. на метаватчас са за октомври и ноември. Декември не бил включен, защото се очаквало тогава да има работещ парламент, който да предложи нови мерки, заяви наскоро министърът на енергетиката Андрей Живков.

Източник на финансиране за удължаване на програмата биха могли да са извънредните приходи от ДДС в бюджета, получени от високите цени на тока, посочват работодателите. Други средства можели да бъдат ползвани от излишъка на фонд “Сигурност на електроенергийната система”, както и от извънредната печалба на АЕЦ “Козлодуй”, НЕК и другите производители.

От асоциацията предлагат експертите в КЕВР и Министерството на енергетиката да обсъдят модел на структура и размер на специфични ценови компоненти, които да позволяват адекватна прогнозна цена за регулиран и свободен пазар.

Като допълнителна мярка се предлага и създаване на платформа на борсата, чрез която потребители, отговарящи на определени критерии за енергоинтензивност, да могат да наддават за дългосрочни договори.

Според Асен Василев България може да произвежда енерфия от геотермални източници
Според Асен Василев България може да произвежда енерфия от геотермални източници