Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Автобусната катастрофа на магистрала "Струма"
Снимка: Ройтерс
Автобусната катастрофа на магистрала "Струма" Снимка: Ройтерс

Според него при удара резервоарът на автобуса е бил разрязан и горивото е пламнало от искрите

Най-голямата причина за тежкия инцидент е несъобразената скорост на водача. Това мнение изрази пред БНТ Васко Пиргов, експерт по двигатели вътрешно горене, който е пристигнал в първите минути след трагичния инцидент на АМ "Струма", при който вчера загинаха 45 граждани на Северна Македония.

"Навлизайки в мантинелата, автобусът чупи знака, който го изхвърля на 35-40 метра напред, настъпвайки гумата, тя гърми. Това е този тътен, който някои са чули, въпросният взрив", обясни още Пиргов.

Според него в предната част на автобуса, където е бил фаталният удар, е имало лесно запалимо вещество.

"Качвайки се на бордюра, автобусът реже знака и той изхвърча 45 метра напред. Тогава, влизайки в мантинелата, той качва предно дясно колело, там гърми гумата, набожда се на кола и започва джантата на предно дясно колело, започва да се движи по коловете. Затова първите колчета са обърнати наляво, шофьорът може би се е опитал да овладее автобуса, но пак няма спирачен път. Само воланът да завие наляво и поднасяйки автобуса, виждате, че следващите колчета са обърнати в другата посока. След около 150 метра по моему, автобусът се врязва вече в разделителната мантинела, там вече скоростта е убитата и автобусът спира вече по средата на двете мантинели. Според мен автобусът е бил зареден добре с гориво и срязвайки се предна дясна гума, резервоарът се намира малко преди нея, резервоарът е разрязан. Предполагам че е пробит и дизеловото гориво изтича. Дизелът е трудно запалима течност, но от тези искри, които са се появили за триенето на желязо в желязо, има нагряване и тук се получават едни пари. На танковете, на които съм служил 20 години, има така наречената термоглава апаратура, която създава един облак мъгла от изпарението на дизела. Предполагам, че това нещо, навлизайки вътре в купето е задушило или пък по някакъв начин е подействало за зашеметяване на пътниците вътре. След втория удар, когато автобусът спира, той се пали отпред. Някой каза, че е видял туби с бензин в автобуса, това може много лесно да се провери и предполагам следствените органи ще го направят, тъй като на последната бензиностанция в Турция четирите на брой автобуси преди да навлязат на територията на България, те са зареждали. След взрива пътниците са имали 5 минути, ако могат да се спасят, но са оцелели само тези от тях, които са успели да счупят задните стъкла и да излязат", заяви Васко Пиргов.