Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След острата реация на САЩ днес по повод думите му за Крим, президентът Румен Радев промени формулировката на фразата си от тв дебата с проф. Анастас Герджиков. Вместо "В момнта Крим е руски", тя се трансформира в "Крим в момента се контролира от Русия".

Ето каква позиция изпрати до медиите днес прессекретариатът на държавния глава:

Във връзка с отправени въпроси от медии, свързани с интерпретации на думи на президента Румен Радев от предизборния дебат на 18 ноември 2021 г. относно позицията му по въпроса за Крим, прессекретариатът на държавния глава информира:

Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации. От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост. Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път. Неведнъж, както и на дебата, държавният глава е изразявал загриженост от това фактическо положение, което води до напрежение в международните отношения и особено в Черноморския регион, който има пряко отношение към сигурността на България и нейните съюзници.

Президентът многократно е споделял опасения от възможна ескалация на напрежение в региона и по специално в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на адекватни мерки за укрепване на доверието и диалога, които да доведат до намаляване на конфронтацията и създаване на предпоставки за намиране на мирно решение на конфликта.

По-рано днес американското посолство у нас разпространи позиция, в която се казва, че Съединените щати са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като „руски“.

От мисията добавиха, че Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински.

По време на дебата с проф. Анастас Герджиков по БНТ Радев каза, че "Крим в момента е руска територия", а в обясненията си след острите реакции на следващия ден поясни: "Анексацията на Крим е в нарушение на международното право, но както казах снощи има реалности в политиката и в момента Крим е руски".

Днес вече интерпретацията е, че "Крим в момента се контролира от Русия."

Румен Радев
Румен Радев