Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев
Румен Радев

Председателят на кримската българска национално-културна автономия Иван Абажер заяви, че президентът на България Румен Радев трябва да посети руския Крим, където на него ще му бъде оказан топъл и радушен прием. Това пишат от руското посолство в България на фейсбук страницата си. 

"От Балканите дойдоха славянската писменост и православието. Затова тъкмо от Балканите трябва да дойде и признаването на Крим като законна и неотделимата част на Русия. Ако Президентът на България вземе решение да посети руския Крим, сигурен съм, че ще му бъде оказан топъл и радушен прием". Този цитат на Абажар пред РИА Новости публикува амбасадата в София.

Повод за поканата са думите на Румен Радев при дебата с проф. Анастас Герджиков, на който Радев заяви, че "Крим в момента е руски". Радев също така изрази мнение, че санкциите в резултат на Крим не дават резултат.

"Колко години нямаме промяна и ефект от тези санкции. Заради това и ЕС вече търси прагматични подходи как да се решат тези проблеми. Германия извършва огромни инвестиции в Русия. Как стават тези неща? С прагматична политика. Да не забравяме и, че Русия е фактор в борбата с тероризма., заяви Румен Радев на дебата в четвъртък.

Думите му предизвикаха дипломатическо напрежение между България и Украйна - в петък външното й министерство привика българския посланик Костадин Коджабашев, за да го порицае.

На българския дипломат е била предадена позицията на Киев относно“ некоректното и неприемливо изявление” на президента по отношение на Крим.

Подчертано е било, че думите на настоящия български държавен глава не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и са в рязък дисонанс с официалната позиция на София за подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. От външното министерство на Украйна заявяват още, че очакват Румен Радев да коригира изказването си.