Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

При ниска избирателна активност протича вотът в съседна Турция – в пълен контраст с първия тур на президентския вот. 126 са секциите в страната, вниманието на всички този път е насочено към множеството наблюдатели – почти във всяка секция има представители на инициативен комитет, предаде БНР

Три пъти по-малко се очаква да са днес турците с български паспорти дали гласа си за президент на втория тур. Първите обобщени данни за брой гласували в Турция се очакват след 16 часа.

В двете секции в квартал Авджълар до 15 часа са гласували общо 300 души, значително по-малко в сравнение с предишния вот, като преди седмица техният брой беше около 400 само в една от тях – при това към 13.00 часа. В повечето секции в района на Истанбул са гласували по около 50-60 души до ранния следобед. Масово избирателите тук са огорчени от дипломатическото напрежение между София и Анкара през изминалата седмица.

По информация на "Хоризонт" изселническите дружества в град Бурса налагат бойкот на вота – причината е напрежението между София и Анкара през последните седмици, протестите пред турското посолство и липсата на каквато и да е осъдителна реакция в България.

Този път в Турция има наблюдатели – по един в секциите в региона на Истанбул.

Декларациите се подписват пред членовете на СИК, макар това да не се изисква според методическите указания на ЦИК, спазва се и дистанция от 2 метра между гласуващия на машина и члена на СИК, почти не се говори на турски в секциите.

"От президента на България очаквам да има разбирателство между всички националности, да няма проблеми и най-важното да няма гражданска война. Няма такава заплаха, но нали чуваме по националните телевизии най-различни слухове".
"Турското правителство се намесвало. Къде се намесва турското правителство за гласуването? Идваш, свободно, никой не те кара да гласуваш".

В една от секциите в Авджълар имаше напрежение в началото на изборния ден. Още сутринта на място пристигна Николай Едрев, който обяви, че той е председател на СИК в Авджълар, но официално решение за това от ЦИК нямаше. Членовете на комисията се събраха и го отстраниха.

"Да изчакате. Това е най-правилното решение. Вие нареждате, но нямате никакъв документ в момента".