Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Този път имаме човек” ще се окаже най-успешният предизборен слоган този сезон

Вместо да обяснява какво ще прави и какво не, Ицо Хазарта направи предизборно обръщение с характерната си обезоръжаваща самоирония и спечили битката в т.нар. лидерски избирателен район срещу Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

Ти ли, бе? И ти ли към парламента, бе? Ти, дето те знае цяла България какво представляваш, с глупавите ти песнички. С наркотиците ти и с простотиите ти. Ти, дето нямаш образование, точно ти ли говориш за образование? Ти, дето ходи да им пееш на предизборния митинг. Ти, дето си готов да рекламираш какво ли не, за да изкараш пари. На къв се праиш, бе? Колко ти платиха? Колко ти платиха, за да кажеш, че ги харесваш и им вярваш? Ти ли си тоя, дето ще ги спре ония да крадат от магистрали, от болници, от ремонти, от пенсионери? Как искаш някой да ти повярва, че си готов да загубиш всичко, като се навреш при тия вълци? Ми те ще те изядат за закуска, бе! Докъде си готов да стигнеш?

Този текст не е от песен на “Ъпсурт”, макар че звучи по същия начин, а е от предизборния клип на Ицо Хазарта. Той е първият рапър, който влиза в българския парламент, и всъщност бе първият кандидат за депутат, който вместо, да хвали достойнствата си, използва разсипваща самоирония.

Появата в политиката на Христо Петров е хем неочаквана, хем естествена, защото винаги е бил срещу политическата класа, гаврейки се с нея в парчетата си. Самият той обясни защо влиза в политиката с пост в профила си във фейсбук. Той разказва, че е поканен от Кирил Петков, от когото бил изненадан приятно. Хазарта пише: Познавам доста български политици и честно казано – бях изненадан. Изненадан както от начина, по който този човек разсъждава, така и от факта, че за първи път виждам подобна личност в българския политически живот.

Имам хубав живот. Имам невероятна жена и три прекрасни дъщери. От доста време изкарвам добри пари от бизнеса си.

Песните на “Ъпсурт” от години ги знае наизуст половин България

Соловият албум, който издадох през 2019 г., е най-продаваният албум в страната през последните десет години. Имам вече над 2000 концерти и участия в България и в други европейски страни. Рекламни договори, участия в успешни телевизионни проекти и какво ли още не, казва Хазарта.

И допълва: Всичко това, което изброих, го дължа на страната ми. На българския език, на българите. Истината е такава – ако не е България, аз съм никой.

Много често в последните години си казвам – добре бе, правиш песни. Понякога дори стават хубави. Даваш интервюта, пишеш статии и статуси, хората ги харесват и ти се радват. Изкарваш пари, гледаш си кефа и си живееш живота. Да, ама в България има много неща, които не ти харесват.

Променяш ли нещо с тия песни, с тия интервюта и статии?

Нищо не променяш. Изпитвам истински ужас от мисълта, че един ден ще се обърна назад и ще видя как никога не съм посмял да рискувам своя хубав живот в името на нещо по-голямо и важно. Никога не се опитах да помогна на страната, която ми даде всичко, а аз не ѝ дадох нищо. Седя и си казвам – не се занимавай с идиоти. Да, но идиотите нямат нищо против да се занимават с мен. С децата ми, с близките ми, с приятелите ми. С хората, заради които ме има мен.

Мислих много, посъветвах се с близките ми, както и с други хора, на които държа и вярвам, и взех решение. Кандидатирам се за народен представител в 47–ото народно събрание, така съвсем простичко, разбираемо и без излишен популизъм рапърът обяви своята кандидатура. Пак така простичко и съвсем искрено във фейсбук той благодари за гласовете, които го вкараха в парламента, и добави фраза от своя песен:

“Този път имаме човек”

Всъщност през последните години той използва доста активно социалните мрежи, за да изразява несъгласието си със случващото се в страната ни. В началото на тази година възропта срещу част от ограничителните мерки и си навлече гнева на мнозина, които го обвиниха, че се подиграва с къртовските усилия на лекарите да се борят с ковид.

.В обръщението си той разказа, че през 2013 г. е решил, че не бива да мълчи за ставащото в политиката ни и е време да заяви своята позиция, подкрепяйки първо ДСБ, а после и Реформаторския блок. По думите му, без да вземе и стотинка, той е давал интервюта с лидерите, които идвали по концертите на “Ъпсурт” и се снимали с него, давал заедно с тях интервюта и ги защитавал. И докато през това време негови колеги приемали професионални ангажименти да пеят на предизборни митинги, той все отказвал. През 2017 г. се оказва разочарован от своите избраници, но вместо да ги наплюе, решава да запази мълчание, защото в редиците им има и много негови приятели. На кметските избори през 2019 г. приема да пее на концерт, организиран от ГЕРБ в Самоков, като поставя изрично условие, че няма да агитира, няма да се снима с кандидат-кметове и не желае името му да се използва за политическа пропаганда. Приема музикален професионален ангажимент, точка. Въпреки това атаката срещу него след това е огромна,

наричат го

продажник

А той изреди цяла поредица от свои колеги, които в същия ден са пели на концерти на различни партии из цялата страна, в крайна сметка за музикантите това е само работа, а не политическа ангажираност. Излизат, изпяват си песните и си тръгват.

Интересно е, че за разлика от много свои колеги през годините Ицо Хазарта рядко говори пред журналисти. Инцидентно се появява в тв и радиостудиа, а малкото интервюта, които дава за печатни медии, са само по имейл. За отказа си да се появява в медийното пространство обяснява: България е пълна с многознайковци, готови да изкажат мнение по всички въпроси на битието. Ние (с останалите членове на “Ъпсурт”) не намираме за срамно, че не сме компетентни по доста теми, и не желаем да досаждаме на хората с празни приказки.

От интервютата го отказва и фактът, че повечето пъти журналистите питали едни и същи неща, а за него и колегите му било уморително да повтарят еднакви отговори.

Въпреки че представителите на рапа изобщо в световен мащаб са с репутация на лошите момчета от улицата, гангстерите, пеещи за оръжия, коли, престрелки, наркотици и т.н., Хазарта и останалите от “Ъпсурт” имат положителен имидж на музикалната сцена. Той не бе помрачен нито от хапливите текстове на песните им, нито от обвиненията, че рекламират марихуаната заради парчето “Нонстоп”, нито пък заради войната, която навремето водеха с варненските изпълнители Мишо Шамара и “Гумени глави”. За тези прословути сблъсъци днес, вече пораснал, Ицо Хазарта казва: Нас ни вбесяваше начинът, по който крадеше песните си и имитираше поведението и стила на някои американски рапъри. Той пък ни смяташе за едни

софийски лигльовци,

пробутвани

от медиите

С времето ние разбрахме, че той просто е търсел своя начин да изкарва пари в ненормалната ситуация, в която бяха поставени българите през деветдесетте години. Той от своя страна видя, че не сме тези, за които ни е мислел. Така тази глупост приключи и всеки от нас продължи по пътя си.

Очевидно новият депутат Христо Петров умее да признава грешките си, защото това не е единственият пример, в който определя свои постъпки като неправилни. Преди броени дни направи много интересно признание в подкаст, в който въпроси му задаваше Тото от “СкандаУ”. Разказа, че е направил огромна издънка по време на участието си във “ВИП Брадър” през 2009 г. Тогава влиза в тежък сблъсък с фолкпевицата Камелия, използвайки срещу нея и доста нецензурни думи. Бях изпил кило уиски и не си спомнях случая. После, щом излязох от Къщата, го гледах няколко пъти -

най-жалкия и

унизителен момент

в живота ми

Веднага се обадих да се извиня на жената и реших, че съм стигнал дъното. От този момент не съм слагал капка алкохол в устата си!.

Хазарта изгражда имидж на доброто момче в рапа и по още няколко причини. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури “Константин-Кирил Философ”. Възпитаниците на тази гимназия си личат отдалеч - изключително ерудирани, с интелигентно чувство за хумор и умение за самоирония. Майка му пък е човекът, който възпитава у него любовта към книгите, и сега той продължава да чете много. Висше обаче така и не завършва. В Нов български университет учи 2 години “Публична администрация”, но прекъсва заради музикалните си ангажименти.

Хазарта никога не се е славил и като плейбой, напротив, всячески е показвал колко много държи на семейството. През 2004 г. той се ожени за тогавашната си приятелка Диана, която ражда дъщеря им Аделина. Три години по-късно двамата се разделят, момиченцето остава да живее при татко си, а майка му заминава за Англия. Това лято тя се завърна в България и в жълтите медии заваляха статии, в които обстойно се обсъждаше, че Диана е завела дело срещу бившия си съпруг, опитвайки се да вземе родителските права за вече 17-годишната Аделина. В материалите в клюкарските медии се твърдеше, че рапърът нарочно не давал майка и дъщеря да се срещат и разрушил връзката им. Без да влиза в излишни обяснения, Ицо Хазарта само веднъж коментира историята, обяснявайки, че никога не е пречил Ади да се вижда с бившата му половинка, нещо повече, всячески е поощрявал поддържането на контакт между двете.

След раздялата си с Диана Хазарта се събира да живее с Женя Димова от балет “Нова”, с която имат две момичета - Лора и Юлия.

ПЕСНОПОЙКИ (СЪС СЪКРАЩЕНИЯ)

Нонстоп

“Ъпсурт”

Светофарът е зелен, продължаваме напред.

Да бе, щом е зелено, май всичко е наред.

За моя стихоплет епитет не е приет.

Ставам истински поет от зеления мед.

Аз съм винаги зает с един специалитет

и ти се сещаш за какво става дума.

От един до пет пуша пет за късмет,

въпреки това главата ми не е от гума.

Както и да е, купона започва сега,

веднага, в единайсет вечерта.

Аз съм Хазарта, непобедима карта,

Знам по-добра батерия от “Варта” – JOINT!

Точно преди старта очите ми показват

цвета на Баба Марта,

Но няма да говоря повече за това.

Всеки знае как тя променя света

София пак е с едни гърди напред,

ще се видиме отново във втория куплет!

Припев:

Non-stop, non-stop индийски коноп.

Non-stop марихуана за белия ми дроб.

Non-stop, non-stop индийски коноп.

Non-stop марихуана във задния ми джоб.

Non-stop, non-stop индийски коноп.

Non-stop марихуана за белия ми дроб.

Non-stop, non-stop индийски коноп.

Non-stop марихуана във задния ми джоб.

Ако някога се сбъднат моите мечти (к'во?),

ще стане много весело, вярвай ми ти.

Всички ще ходиме по къси ръкави

и ще подаряваме гребени на Слави.

Ето, ето, сега е мой ред,

продължаваме напред.

12:25, отново пиян като тромпет,

студен като лед към твоя тоалет.

5 по 5, отзад, отпред, зелен мед,

не ме интересува семейния бюджет.

Във джоба си имам билет за късмет –

любимия ми Кирило-Методиев портрет.

Искаш ли малко смола лековита?

Бързо, човече, отивай на визита.

А ако после гърлото те стяга,

нека веднага посетиме “Баба Яга”!

Най-добрият JOINT е във нашия град,

“Ъпсурт” и мистър Буч – стилът ти е познат!

Имам човек

Ицо Хазарта

Имам човек в НАП и ми дреме на гъза,

имам човек в КАТ и повече нема да хода да

се реда,

имаме човек и тука, имаме човек и там,

имам откъде да купа и да ти продам.

Имам човек в НАП и ми дреме на гъза,

имам човек в КАТ и повече нема да хода да

се реда

имаме човек и тука, имаме човек и там

имаме и нещо друго... - Аре бегай бе, наркоман!

Имам един човек,

винаги дава цени на производител,

винаги би ми намерил всичко -

от цървули до изтребител

имам и отмъстител, на шамарите

заместител,

невероятно любезен господин съдебен

изпълнител.

Ето го човека, който за процент го прави.

Имам толко' хора, колко' на концерт на Слави.

Имам човек - приятел на човек във НОИ,

бързо действа, мо'е намери стар ковчег,

бе мой.

Имам човек, ако ти наложат глоба,

имам друг човек, ако ти сложат скоба.

Имам трети, ако ми забие компа,

а баба ми е човека, който готви боба.

К'ъв е филма?... Нема драма...!

Имам човек, като човека ми няма

в тоя ден, викат му човека - джентълмен.

Държи ме по-високо и от Белмекен....!

Имам стари другари, дървари, имат брадва,

имам стари златари като на циганска сватба.

Ако Зизу ти бие задна ножица,

имам човек във втора градска болница.

Авера ми дава на вересия в магазина,

дължа му 50, не съм го виждал от година.

Само ако е за работа, не ме търси.

Щех да съм министър на труда, ма ме мързи.

“Ъпсурт” в пълния си състав, преди да се отдели Буч (вдясно).

СНИМКА: ВАЛЕНТИН ДАНЕВСКИ
“Ъпсурт” в пълния си състав, преди да се отдели Буч (вдясно). СНИМКА: ВАЛЕНТИН ДАНЕВСКИ
Ицо Хазарта взе най-малката си дъщеря, отивайки да гласува.
Ицо Хазарта взе най-малката си дъщеря, отивайки да гласува.
Рапърът с половинката си Женя и другите му две дъщери
СНИМКИ: ЛИЧЕН ПРОФИЛ ВЪВ ФЕЙСБУК НА ИЦО ХАЗАРТА
Рапърът с половинката си Женя и другите му две дъщери СНИМКИ: ЛИЧЕН ПРОФИЛ ВЪВ ФЕЙСБУК НА ИЦО ХАЗАРТА