Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЗЛАТАНОВ
Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЗЛАТАНОВ

Още днес да бъде отстранена техническата невъзможност и хората, преболедували COVID два пъти, да могат да получат втори сертификат за това.

Тази заявка даде зам.-здравният министър Александър Златанов пред БНТ, като обясни, че се работело върху отстраняване на проблемите, които не позволяват това да се случи в момента. 

Само преди ден в отговор на въпрос на "24 часа" по същия казус от здравното министерство обясниха, че експерти все още проучват критериите за издаване на подобен документ по опита на други страни в ЕС, без да уточняват какво ще е крайното решение и кога ще са готови с него. Технически проблем реално обаче няма, защото от "Информационно обслужване" обясниха, че са готови  да пуснат въпросния документ веднага. За да се случи това обаче трябва да има указание от здравния министър.   

За новите медикаменти срещу COVID зам.-министър Златанов каза, че България работи върху това те да бъдат налични още през декември, като уточни, че първоначално те ще са безплатни за хората.

От нови мерки нужда няма, вече сме минали пика на тази вълна, каза той.

Обясни обаче, че продължаваме да даряваме и препродаваме ваксини на други страни, като предстои да дарим на Босна и Херцеговина. Досега имаме 3-4 дарения и толкова продажби, уточни още той.

По казуса с директора на болница "Лозенец" доц. Радосвет Горнев, който беше обвинен от КПКОНПИ в конфликт на интереси, Златанов заяви, че той не е отстранен от поста си, че проверките продължават и че към евентуални действия можело да се пристъпи едва, когато има окончателни решение.

"Твърде рано е по един сигнал, че има нарушение, да се предприемат драстични мерки", каза Златанов.

А за освобождаването на колегата му - д-р Димитър Петров, Залатанов заяви:

"В края на мандата почти всички си тръгваме, нормално е. Специално за него не мога да кажа - ние се назначаваме и освобождаваме от премиера.