Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Рашков
Бойко Рашков

Бойко Рашков може да остане в състава на редовния кабинет като министър на вътрешните работи и силов вицепремиер, тъй като се ползва с одобрението на президента Румен Радев, очакват запознати. Ако той бъде преизбран и мнозинството е на партиите, които го подкрепят, нищо чудно министърът с шумните акции да бъде пак на същия пост.

Битката за премиерския пост обаче ще е оспорвана. Отдавна се лансира името на Кирил Петков, но обструкции срещу него имат от ИТН. Тошко Йорданов продължава да твърди в интервютата си, че не би било добре да се нарушават етичните норми, че лидерът на ПП няма моралното право да е премиер, щом е подписал декларация с невярно съдържание. Така че не е ясно дали фигурата му няма да стане препъникамък пред бъдещо правителство.

Ива Митева директно предложи Стефан Янев, който като близък на президента може да получи подкрепата му и на част от партиите. Ако предпочетат друга експертна фигура, служебният министър би могъл да бъде военен министър.

За Асен Василев се твърди, че ще заеме поста финансов министър и вицепремиер. От "Демократична България" могат да бъдат поканени д-р Александър Симидчиев за здравен, Владислав Панев – за околната среда и водите, както и Христо Иванов като вице и правосъден титуляр.

От служебните министри могат да останат Виолета Комитова и Николай Денков, който бе в триото отличници в първия служебен кабинет заедно с Петков и Василев и се очакваше да продължи работата си с тях, но избра да остане на поста си на старта на новата учебна година.

За ИТН ще останат не толкова апетитни министерства като културата и младежта и спорта.

Този състав няма да е валиден при друго съотношение на властта - ако тя бъде в ръцете на ГЕРБ и ДПС.