Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Малцина се радват на толкова дълга и успешна футболна кариера.
Малцина се радват на толкова дълга и успешна футболна кариера.

Майка му не дава да рита на полето край Сараево в деня, когато там избухва адска бомба

Той се нуждае от миг невнимание, за да прониже противниковата
врата

Въпреки че ноември едва започва, в някои от най-големите европейски първенства вече се оформят главните битки. В Англия по всичко личи, че титлата ще отиде при някой от тримата големи - "Манчестър Сити", "Челси" и "Ливърпул". В Испания двубоят ще е между градските съперници "Реал" и "Атлетико", а предвид силно разтърсената "Барса", воденият от Хулен Лопетеги солиден състав на "Севиля" също иска да се намеси в борбата. На Апенините обаче

контрастът е най-силен,

като "Наполи" и "Милан" се представят феноменално и след като събраха по 10 победи и по едно равенство в 11 срещи, са далеч-далеч пред останалите. Въпреки тази разлика и факта, че третият "Интер" вече изостава със седем точки, букмейкърите все още определят именно шампионите като отбора с най-голям шанс да се поздрави със скудетото. "Нерадзурите", които спечелиха 19-ата си титла на Италия през тази пролет, макар да се разделиха с някои основни играчи, успяха да привлекат нови качествени кадри. На свой ред те, водени от един от най-добрите млади треньори, ще направят всичко по силите си да триумфират отново.

"Интер" имаше малшанс в дербитата досега, като апогеят бе изключително спорната дузпа, зарди която

грандът от Милано изпусна победата

срещу "Ювентус" на "Джузепе Меаца". Поводи за оптимизъм въпреки пасива от седем точки зад градския съперник и неаполитанците има много, като, разбира се, тимът още не е срещнал тези отбори в директна битка. Първият сблъсък от тях предстои още тази неделя. Тогава ще станем свидетели на едно от най-големите дербита в европейския и световния футбол, когато за честта на града, а защо не и в директна битка за скудетото се изправят "Интер" и "Милан".

Освен че има превес в исторически план, шампионът е абсолютен доминант в този грандиозен двубой през последните 15-ина години. Главния герой от последния титаничен сблъсък между двата отбора през февруари Ромелу Лукаку вече го няма и тифозите на "Милан" очакват много по-различен развой от онова 0:3 за "Интер" тогава.

Липсата на белгиеца

обаче бе качествено запълнена. Ромелу пое към "Стамфорд Бридж" - посока "Челси", но в Милано, за да брани синьо-черната фланелка, дойде един от най-класните и доказани футболисти през последните над 10 години. Футболист номер едно в историята на Босна и Херцеговина Един Джеко - макар и на 35 години, той все още е истинско страшилище за всяка една защита. Снажният таран има класата, опита и качествата да бележи, когато е най-необходимо. Джеко вече порази вратата на "Ювентус", а тифозите на "Интер" възлагат големи надежди той да е скритият коз в битката на Милано. Ще успее ли "Интер" да навакса изоставането си и да спечели 20-ата титла, с което голаджията ще окичи богатата си визитка и с този шампионат, след като триумфира с титлите на Англия и Германия? Известно просветление по този въпрос може да има преди уикенда. За да бъде такова страшилище за съперника, макар и в напреднала за футбола възраст, Един Джеко изминава трънлив път. Още като съвсем малък роденият през 1986 г. в Сараево футболист се запалва по великата игра - неговият главен мотиватор бил баща му, който също бил професионален футболист. По това време Югославия се разпада и Джеко рита по полето, където всеки момент може да избухне поредната бомба. Един ден майка му Белма била притеснена от нажежената обстановка и

успяла да спре сина си

да отиде да рита отново на полето. Малкият Един през сълзи и против волята си се подчинява, а броени минути по-късно се оказва, че майчиният инстинкт не се е задействал случайно. Точно където детето е щяло да опитва различни трикове с топката, става страшен взрив. Родният му град Сараево е един от най-пострадалите от военните действия. След този случай Джеко и семейството му живеят в постоянен страх заради честите срещи със смъртта. Един е изключително привързан към семейството си и към своята сестра Мерима.

Джеко действа толкова изненадващо пред вратата на противника, че защитата обикновено е безпомощна.
Джеко действа толкова изненадващо пред вратата на противника, че защитата обикновено е безпомощна.
Двамата са неотлъчно един до друг и бъдещата звезда винаги я е определял като най-добрия си приятел. След войната Един Джеко започва да тренира в местния "Железничар". Там той дебютира през 2003 г. като полузащитник, но много скоро треньорите виждат убийствения му завършващ удар, умението да се пласира отлично в наказателното поле, както и майсторската му игра с глава. Затова съвсем скоро младокът е

преквалифициран

като нападател

Добрите му игри го отвеждат в чешкия "Теплице", където умението му да бележи е забелязано от цяла Европа. Един вкарва 13 пъти в местния шампионат, с което се нарежда втори след голмайсторите в надпреварата. Това не остава незабелязано от бившия треньор на "Байерн" (Мюнхен) Феликс Магат, който през 2007 г., заставайки начело на "Волфсбург", привлича Джеко за сумата от 4 милиона евро. През първия сезон балканецът дава надежди за добра кариера, а "Волфсбург" завършва на петата позиция.

Следващият сезон 2008/2009 обаче се превръща в исторически за клуба, а името на Един Джеко, освен че става разпознаваемо по цяла Европа, все по-често бива споменавано като "босненския диамант".

С бразилеца Графите двамата

стават смъртоносно дуо,

което извежда "Волфсбург" до първата и единствена титла в историята на отбора в Бундеслигата.

Едва 23-годишен, Джеко бележи 26 гола и записва 10 асистенции в 32 срещи, с което всички го нареждат сред най-добрите нападатели в Европа. Той не пропуска да вкара два пъти във вратата на "Байерн" (Мюнхен). "Вълците" правят на пух и прах баварската машина, побеждавайки с разгромното 5:1.

Запазвайки своя блясък и хищен нюх да бележи, през 2011 г. Джеко преминава в английския мегапроект за милиарди на амбициозните собственици на "Манчестър Сити". Малко след трансфера босненецът печели купата на ФА, а след това забива историческите 4 гола в един мач при гостуване на "Тотнъм". През 2012 г. Един бележи изключително важно попадение в последния кръг от сезона, с което успява да изравни резултата в 90-ата минута срещу "Куинс Парк Рейнджърс". Само две по-късно в добавеното време Серхио Агуеро също се разписва, носейки успеха и първата титла за "Манчестър Сити" след 44-годишно чакане. Междувременно голмайсторът се превръща в най-резултатния футболист в историята на босненския национален отбор и като истински лидер успява да изведе страната си дори до класиране на световното първенство в Бразилия през 2014 г. Босненският диамант остава на "Етихад" до 2015 г., когато

преминава под наем в "Рома",

а след изтичане на наема той става и собственост на римския отбор. Навършил 30 години, Джеко не тръгва към залез на кариерата си, а продължава да бъде фактор в световния футбол. На 1 април 2017 г. той се превръща в първия футболист в историята на "Рома" отбелязал 33 гола във всички турнири в една кампания. В края на сезона финишира с внушителните 39 попадения. Следва феноменален старт с 6 гола само в пет срещи. Той блести и в Шампионската лига, където нанизва два гола във вратата на "Челси" на "Стамфорд Бридж" в мач, завършил 3:3, а втория гол на Джеко мнозина описват като копие на феноменалния шедьовър на Марко ван Бастен от финала на европейското първенство през 1988 г. Така,

поддържайки реномето си на убийствен нападател,

Един Джеко попадна в полезрението не на кой да е, а на шампиона, определян от мнозина като най-солидния италиански отбор - "Интер". Босненският диамант отлично знае как да вкарва в градските дербита, като е бил точен както в това на Манчестър, така и в това на Рим. Сега високо летящият "Милан", който на свой ред мечтае за първа титла от 2011 г., ще трябва да срещне балканския хищник, а той се нуждае само от миг невнимание в противниковата защита, за да прати "синьо-черната" част от Милано в еуфория за пореден път. "Интер" е абсолютен фаворит в мегасблъсъка, като "нерадзурите" спечелиха 6 от последните 7 дербита.  "Росонерите" пък имат едва една победа в битката за честта на града в мач от Серия А за последните 10 срещи, или иначе казано триумфа от миналата есен е единствен за "Милан" в "Дерби Дела Мадонина" за последните близо 6 години.