Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рецидивистът с десетки грабежи, измами и убийства зад гърба си създава първата детективска агенция

Пет минути. Точно толкова Франсоа Видок оглежда разбитата ключалка на вратата, без да каже нито дума. Прикляка леко към нея, приближава лупата, притваря едното си око, а с другото втренчено изследва резците. Група разследващи полицаи са наредени един до друг на метри зад гърба му. Сред тях е и генералният директор на френските затвори Луи Матюрен Моро-Кристоф.

„Това е почеркът на Фосар! Този дребен крадец е нахлул в Националната френска библиотека“, заключва пред цялата публика Видок.

Два дни по-късно престъпникът е задържан и признава вината си.

„Гений!“, възкликват за Видок останалите униформени.

„Изпечен бивш затворник с десетки грабежи, измами и убийства в досието си, стотици приятели рецидивисти и невероятна фотографска памет“, формулира таланта му Моро-Кристоф.

И е напълно прав. Бащата на криминологията, който въвежда нечувани за времето си методи и приспособления за разкриване на престъпления и задържане на техните извършители, всъщност е закоравял мошеник с дългогодишен стаж в подземния свят на Франция. Днес идеите на Франсоа Видок са усъвършенствани до неузнаваемост и се използват от властите във всички страни по света.

За живота на французина, наричан и първият частен детектив на планетата, четете в сп. "Космос"