Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В историята никога не е имало по-срамна загуба на “Манчестър” от “мърсисайдци”

“Златната резерва” Солскяер ще се сбогува с любимия си
клуб, без да спечели трофей

След като "Ливърпул" записа исторически разгром като гост над вечния си съперник "Манчестър Юнайтед" с 5:0 през уикенда, слуховете за уволнение на старши треньора Оле Гунар Солскяер валят буквално на всеки час.

Преди жестокото унижение на "Олд Трафорд" постът на норвежеца като наставник на най-титулувания английски клуб висеше на косъм, а след фиаското сякаш е въпрос на време да го загуби. "Ливърпул", който по традиция играе много трудно на "Театъра на мечтите", може да се похвали, че

вкара цели 9 попадения за последните си

две визити

там. "Мърсисайдци" спечелиха с категоричното 4:2 в Манчестър през май, което бе решаващо за това момчетата на Клоп да се класират в Шампионската лига. И докато всичко за отбора от града на "Бийтълс" върви като по вода както в битката за титлата, така и в тежката група, в която е тимът в Шампионската лига, то за Оле и "Юнайтед" нещата определено са на обратния полюс. "Червените дяволи" заемат седмата позиция във временното класиране на Висшата лига и стана ясно, че рекордьорът по титли и тази година изобщо няма да е в битката за ценното отличие.

Като дете той е феноменът на Норвегия.
Като дете той е феноменът на Норвегия.
В най-престижния европейски клубен турнир "Манчестър Юнайтед" записа две много трудни и драматични победи срещу "Виляреал" и "Аталанта", но предвид загубата от швейцарския "Йънг Бойс" на старта и предстоящите тежки визити в Испания и Италия, то едва ли някой би се обзаложил, че със сигурност момчетата на Солскяер ще продължат за директната елиминация напролет. Като прибавим и ранното отпадане за купата на лигата, то още през октомври изглежда твърде вероятно

грандът от Манчестър да

остане без трофей

за пети пореден сезон. Последно отборът триумфира в надпреварата през 2017 г., когато под ръководството на Жозе Моуриньо спечели Лига Европа след победа над "Аякс" във финала. Дали милионите привърженици на определяния от някои преброявания за

най-подкрепян

отбор в света

ще свикнат с тази посредственост след напускането на великия сър Алекс Фъргюсън, тепърва ще се разбере.

Това, което няма да простят обаче на играчите и най-вече на техния наставник, е жестокият разгром, който им нанесе най-омразният враг в исторически план. Всъщност резултатът е най-срамният за "Манчестър Юнайтед" в битките с "Ливърпул" на свой терен, който изобщо някога се е случвал. От този съперник "червените дяволи" са инкасирали пет гола в своя дом само още веднъж. Това обаче се случва през далечната 1936 г., а и загубата е далеч по-приемлива, като инкасираното поражение е с 2:5. Картинката днес е коренно различна в сравнение с тази в края на 2018 г. и началото на 2019 г., когато Солскяер пое отбора първоначално като временен наставник. Тогава норвежецът трупаше победа след победа, с което си извоюва постоянен контракт, а дори когато резултатите не бяха чак толкова добри, той сякаш изглеждаше като треньор за големите дербита. И да, човекът, донесъл Шампионската лига на "Манчестър Юнайтед" през 1999 г. след онзи гол в добавеното време в паметния финал с "Байерн" (Мюнхен) на "Ноу Камп", записва отлични резултати в най-важните мачове в един продължителен период от време.

Всъщност Оле успя да надделее над всички силни съперници на отбора, но в крайна сметка за четири години не успя да победи само един от тях. Това се оказа именно големият съперник "Ливърпул". Дори в някаква степен феновете на "Манчестър Юнайтед" приеха за успех двете равенства на "Олд Трафорд" срещу "мърсисайдци" през 2019 г. В първия случай до голяма степен

ремито струваше титлата на тима

на Клоп,

който не успя да триумфира за сметка на "Манчестър Сити", а във втория "Юнайтед" дори бе на по-малко от десетина минути от победата в момент, в който "Ливърпул" безспорно бе най-силният отбор на Стария континент.

Въпреки звездната селекция треньорът не успя да направи голям пробив с любимия си тим.
Въпреки звездната селекция треньорът не успя да направи голям пробив с любимия си тим.
В крайна сметка след нито един успех в най-големия английски мач от 6 дербита, що се отнася до срещи от шампионата, Солскяер ще остане в историята като един от любимците на феновете на "Ливърпул". Все пак 48-годишният треньор има една победа над големия враг и Клоп с 3:2 в началото на тази година. Тя обаче бе за купата на футболната асоциация и едва ли е някаква утеха за гранда от Манчестър, който

дори не стигна до финална битка

за трофея след това. Така след всички несполуки логично се очаква съвсем скоро да бъде обявен новият наставник на "червените дяволи". Едно от спряганите имена е това на феноменалния Зинедин Зидан, който спечели три последователни пъти Шампионската лига като мениджър на "Реал" (Мадрид). Най-вероятно обаче Оле Гунар Солскяер ще бъде на пейката като треньор на 20-кратния шампион на Англия и в предстоящото тежко гостуване на "Тотнъм" през уикенда. Макар и без спечелен трофей и петното, което ще остане завинаги във визитката му след това 0:5 от "Ливърпул", норвежецът завинаги ще остане в историята на "Манчестър Юнайтед" заради славната си кариера като състезател на отбора.

Роденият в началото на 1973 г. бивш нападател стартира своята професионална кариера, когато е на 17 г. Солскяер се превръща в невиждана голова машина, като за клубовете, за които играе в родината си, бележи изумителните 146 гола в 151 мача. Тази убийствена успеваемост пред противниковата врата превръща Хищника в едно от най-големите имена в родината му.

Извън нея обаче кой знае какъв отзвук върху голмайсторския нюх на Оле няма и затова, когато през 1996 г. той облича екипа на "Манчестър Юнайтед", изненадата за мнозина е голяма. През същото лято за трансфер на "Олд Трафорд" е спряган не кой да е, а топстрелецът Алън Шийрър, но до такъв така и не се стига. Затова, когато Оле акостира в Манчестър, има много недоволни, че вместо голямо име в любимия им отбор пристига не толкова разпознаваем играч. Сър Алекс Фъргюсън обаче и в този случай ще докаже, че знае най-добре.

Младият нападател дебютира като резерва

малко след трансфера си, а месец по-късно записва и първия си старт като титуляр, отбелязвайки още в 22-рата минута срещу "Нотингам Форест". Като цяло норвежецът пасва добре в отбора и когато е на терена, се представя на високо ниво. Разбира се, головете от него не валят както преди, но когато успява да се разпише, в повечето случаи попаденията му имат огромна стойност за "Манчестър Юнайтед".

Предвид огромната конкуренция в атаката, Солскяер много често се включва в игра от пейката, а головете, които бележи, като се появи на терена, ще се превърнат в негова запазена марка. След най-известния и значим от тях той до ден днешен е наричан "златната резерва". През 1999 г. "Манчестър Юнайтед" се превръща в първия и единствен до днес английски тим, спечелил требъл. Това обаче става

по труден и почти невъзможен начин

след легендарна победа срещу "Байерн" (Мюнхен) във финала на Шампионската лига. Баварците водят от самото начало на големия мач и едва на два пъти гредите и няколко невероятни спасявания на вратаря Шмайхел спират немската машина от това да запише изразителен успех. Магията обаче, която се случва в добавеното време на мача, завинаги остава в историята на играта.

Съкрущителната загуба от "Ливърпул" може да лиши Хищника от поста му.
Съкрущителната загуба от "Ливърпул" може да лиши Хищника от поста му.
След два ъглови удара англичаните успяват да вкарат два гола и само в рамките на две минути да повалят "Байерн" и да грабнат купата с големите уши. Резултата изравнява Теди Шерингам, а безценното попадение, донесло най-ценното отличие, е дело на Оле Гунар Солскяер. Така норвежкият нападател става разпознаваем по цял свят. Оле играе в гранда от Манчестър до края на своята кариера, като може да се похвали с 12 трофея. Сред тях са цели шест купи от Висшата лига, а освен това той оставя и сериозен отпечатък в най-голямото дерби в английския футбол. Разбира се, преди "Ливърпул" да нанесе тази брутална загуба на "червените дяволи".

На 5 април 2004 г., водени от сър Алекс Фъргюсън, хегемоните във Висшата лига разбиха "мърсисайдци" с 4:0. Точка на изразителната победа, бележейки

красив гол от границата на наказателното поле,

слага именно Оле Гунар Солскяер. Така норвежецът на практика е главно действащо лице както в най-голямата победа на "Юнайтед" над "Ливърпул" през XXI в., така и в най-голямата загуба на отбора от този съперник през този период. След като окачва бутонките и се заема с треньорството, Оле отново е хит в Норвегия, този път като наставник. Легендата в скандинавската страна печели два пъти поред титлата на Норвегия с "Молде", когато още не е навършил 40 години. Юбилея си той отпразнува с купата на страната. Впоследствие Солскяер води за кратко "Кардиф" и отново "Молде", преди да замени Жозе Моуриньо в любимия си "Манчестър Юнайтед". Почти четири години по-късно обаче, без да постигне нищо значимо, дните на "златната резерва" изглеждат преброени.