Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милиардери, влюбени в живота, събират топучени, за да измислят ефективни и безопасни технологии за удължаване на човешкия живот

„Човек и добре да живее, умира и друг се ражда“ – Търновският надпис на хан Омуртаг най-простичко и гениално описва човешкия живот. Всички ние от самото начало на самоосъзнаването си започваме да ламтим за нещо. Повечето се лакомят за пари, други за слава, трети за власт, а четвърти и пети се стремят към духовното богатство, но и тяхното си е някакъв вид човешка алчност. И какъв е смисълът на всичко това? Дали пък така, пленени от неуморните си копнежи, не похабяваме най-хубавите си години, препускайки към „големия изравнител“. Така нарича смъртта в книгите си британският писател Джо Абъркромби и трябва да му признаем, че добре го е формулирал.

Накрая всички ние получаваме един и същи резултат за безцелно пропиления или пък за перфектно изживения си живот. Поне на тази земя големият изравнител заличава всички различия между хората. А после пътят е обгърнат в тъма и никой не се е върнал, за да разкаже какво има след смъртта. Но ние се задължаваме да вярваме, че последният удар на сърцето не е краят. Религиите вършат перфектна работа в това отношение. Но дори и най-големият атеист дълбоко в себе си вярва, че дух, мисъл, въобще някаква енергия от него ще продължи да съществува в необятната Вселена. Защото мисълта за вечната смърт е непосилна за човешката психика.

А защо въобще трябва да умираме? След като ни е толкова страх от физическия ни край и е крайно неясно духовното му продължение,

дали не бихме могли да поостанем за по-дълго на тази земя?

Няколко много богати жители на нашата планета от десетилетие насам мислят по тези въпроси и се решават да похарчат немалка част от състоянието си, за да се опълчат на големия изравнител. Някога идеята за осигуряването на вечен живот е тема на научнофантастичните романи. Днес е цел на хора с пари и влияние. Някога народите се кланят на своите богове с тънката идея да се уредят с по-добро съществуване в отвъдното. Днешните земляни въобще не желаят да стигат до среща със своите богове.

Целия материал четете в новия брой на списание "Космос".