Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От 10 години насам в родния му град Гроувланд се носел слух, че точно там живее ужасяващият изверг

Екипът “The Case Breakers” доказва, че посегателствата са започнали преди 1968 г. и са много повече на брой

Починалият през 2018 г. Гари Франсис Пост е легендарният убиец Зодиак. Това твърди екип от 40 бивши следователи на правоохранителните органи, журналисти и служители на военното разузнаване, наречен "The Case Breakers". Експертите, които изследват "студени" досиета, са сигурни, че са установили самоличността на ужасяващия екзекутор, тероризирал Северна Калифорния в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Благодарение на нови физически и съдебни доказателства, както и информация от очевидци, събрана по петте извършени от него убийства и останалите 37, за които го подозират, специалистите стигат до името на загадъчния рецидивист. Установяват, че той вече не е сред живите, но преди това е имал семейство, бил е военен, а дълги години след пенсионирането си е работил и като бояджия, продължавайки да избива хора.

Така преди броени дни новината за разрешаването на една от най-големите мистерии в историята на американската престъпност хвърли целия свят в шок. Всички се запитаха каква е била съдбата на изверга, успял да избяга от правосъдието толкова време, за да умре в дълбоки и спокойни старини.

Как властите успяват да го идентифицират?

Едно от основните доказателства са снимки, показващи белези по челото на Гари Пост, които се оказали абсолютно идентични с тези от фоторобот на Зодиака. Години преди да започнат убийствата на жени на север от Тере Хаут, Индиана, заподозреният катастрофира с автомобила си. Мъжът губи контрол над колата и се блъска недалеч от радарна станция в Роквил, където има база на военновъздушните сили. Той помита и друга кола, в която е 20-годишен летец от Бруклин на име Робърт Макманъс. Момчето загива на място. Пост оцелява, но до края на живота си всеки ден вижда в огледалото прорезите по челото си, останали като белези. "The Case Breakers" установяват, че същите има и Зодиака. Негово изображение е създадено благодарение на очевидците, които твърдят, че са го виждали. Изследването показало, че до последния сантиметър и с абсолютна точност прорезите били еднакви.

Друго доказателство, на което залагат, се крие в едно от прословутите дешифрирани писма изпратени от престъпника до пресата. Според бившия армейски контраразузнавач, който работи по случая - Джен Бучолц, в една от бележките буквите от пълното име на Пост са премахнати, за да разкрият алтернативно съобщение.

"Трябва да знаете пълното име на Гари, за да разчетете тези анаграми", сигурен е Бучолц.

Той и екипът представят и още една улика – на едно от местопрестъпленията е намерен ръчен часовник с пръски боя. Предполага се, че той е бил на убиеца, а точно по това време Пост работи в близост до мястото като бояджия.

Жертвите на Зодиак.
Жертвите на Зодиак.

В доказателство се превръщат и показанията на таен свидетел, който проговаря пред Ханс Смитс - един от разследващите в групата. Пред него анонимният обяснил, че за щастие се отскубнал от манията на Пост към "престъпленията". Твърдял също, че го е видял да заравя оръжия за планирано убийство в гората. Групата от експертите са убедени и в друго - нападенията над жените са започнали две години по-рано от 1968 г., за когато властите твърдят, че Зодиака е извършил първото посегателство. "The Case Breakers" са стигнали до заключението, че мистериозният мъж е убил човешко същество за първи път на 30 октомври 1966 г.

Тогава брутално е намушкана жена на име Чери Джо Бейтс в Ривърсайд, Калифорния. Тамошната полиция обаче оспорва твърдението и до момента отказва да бъдат сравнени ДНК проби.

Кой е Гари Пост?

За него най-добре разказват близките му приятели. Най-разтърсени от разкритията се оказват местните в малкото градче Гроувланд, окръг Туолумне, където е роден мъжът. За по-голямата част от тях новината е шокираща, но други са категорични, че от десет години насам се носел слух, че между тях живее легендарният Зодиак. В това вярвала и една от съседките на Пост и съпругата му, която твърди, че е гледана от двамата като дете.

"Смятам, че той е убиецът, след като видях събраните до момента доказателства – обяснява жената на име Гуен. – Той и половинката му са ме гледали като дете, през 70-те и 80-те години. Пост ме учеше как да стрелям с огнестрелно оръжие няколко пъти седмично. Виждах го също така как деспотично контролира и обижда съпругата си. Той е живял двойствен живот. Тъй като вече съм възрастна, се замислям за миналото и всичко има някакъв смисъл. По времето, когато бях тийнейджър, не събирах две и две, докато не пораснах. Порази ме, че Гари е Зодиака.”

Друг, който разказва пред медиите за Пост, е жена на име Мишел, която била омъжена за сина на екзекутора. Пред Fox News тя споделя, че е станала жертва на тормоз от страна на сочения за Зодиак, тъй като той е повредил колата й, а впоследствие е имало и множество други инциденти.

"Въпреки че е мъртъв вече от три години, някои хора мистериозно все още са му верни - допълва Мишел. - Той се насочваше към млади мъже, които нямаха бащи, и ставаше близък с тях. По този начин нанесе много щети и все още има някакъв контрол, но вече си отиде."

Какво казват приятелите на мистериозния мъж?

"За някои Гари може да е бил интроверт, но всъщност не е така – твърди един от тях. – Аз лично прекарах две десетилетия, пътувайки с раница на гърба из Северна Калифорния заедно с Пост.

Имах му доверие, защото той ми помогна да разреша един правен въпрос, който ме притесняваше. Бях на 18 години, когато ме покани за първи път на лов. Спомням си, че годината беше 1987 г. Според полицаите почти 20 години след като Зодиака извършва поредицата от убийства."

Още тогава младежът забелязал, че Пост е обсебен от кървавия лов.

"Беше му като мания да разстрелва животните – спомня си вече възрастният мъж. - Човекът просто се наслаждаваше на това да се изцапва с кръв. Ловът по време на нашите пътувания сякаш бе брутален. Чудел съм се защо чак така се вживява в ролята на ловец. Когато не уцелеше набелязаното животно, изпадаше в криза. Друг път стреляше по него два пъти, дори в главата му, докато не спре да диша. Приближаваше се и продължаваше да пълни тялото му с куршуми. В повечето пъти намирах тази стрелба за безразборна. Третираше труповете им по начин, който бих описал като смразяващ."

Спътникът на Пост започва да се съмнява дали той не е Зодиака, след като изгледал криминален документален филм за серийните убийци. Намерил сходни черти, които всеки един от тях притежавал. Такива имал и неговият познат. Тогава обаче нямало как да сигнализира на властите, тъй като не бил сигурен и знаел, че това може да са само догадки. Мотивирал се да го направи доста по-късно, след като приключил отношенията си с него през 2014 г. Тогава осъзнал и нещо друго – поразителната му прилика със скици на Зодиака. Веднага се свързал с полицията, за да им сподели съмненията си. Теорията му така и не била взета на сериозно от униформените, които го отпратили да си ходи с думите, че ще проверят казуса, когато имат време.

Това така и не се случило, а през 2018 г., на 80-годишна възраст, соченият за един от най-ужасяващите рецидивисти в историята умира след серия от заболявания, сред които сепсис, септичен шок, дисфагия и съдова деменция. Според "The Case Breakers” това показвал и смъртният му акт. Експертите от групата установяват, че мъжът е бил кремиран, а по-късно останките му са били разпръснати в планините Сиера. Със смъртта на Гари Пост си отива и истината за зверствата. Причината също остава неизвестна. Психолози тепърва ще изследват поведението му, благодарение на сведения от негови близки. Някои от тях вече са успeли да заключат, че нападателят е бил социопат, който умело прикривал разклатеното си психично състояние. Така хората, живеещи с него, не подозирали, че той може да е опасният рецидивист. Експертите са категорични, че случаят му наподобява този на руския изверг Чикатило, който също води двойствен живот, а роднините му изобщо не подозират за престъпленията, които извършва.

"Звучи ужасяващо, но тези хора са психопати, криещи умело истинската си същност – казва специалист от разследващата група. – Пред своята съпруга, деца, майка и баща, дори приятели, те слагат маската и са съвсем друг човек. Играят ролята толкова добре, че в един момент тя става част от личността им. Вкъщи те са примерни, може да са и тихи, показват любовта си към близките си, плачат с тях, когато има някакъв проблем. В действителност това е само симулиране на чувства. Подобни личности са лишени от емоционалност, но те са наясно с тази липса в тях. Социопатът не желае да се лекува, въпреки че вътрешно знае, че е нужно за неговото състояние. Той предпочита да го прикрива. Може да живее така цял живот. В случая със Зодиака виждаме нагледно обясненото от мен."

Дали американските власти ще приемат категорично версията на "The Case Breakers”, че Пост е Зодиака, тепърва ще стане ясно. Сега службите трябва да прегледат всички събрани до момента материали. Предстоят и множество разпити на близките на заподозрения. Ако те също потвърдят тази версия, досието ще бъде затворено завинаги. Допреди няколко години се водеха ожесточени спорове дали изобщо има смисъл да бъде разследвана мистериозната загадка, за която САЩ използва ресурси в размер на милиони долари. През 2004 г. разногласията наклониха везната и казусът бе обявен за "безсмислен". Властите решиха да поставят етикет "неактивен" върху папките с информация за него. Три години по-късно, през март 2007 г., полицейското управление на Сан Франциско го отвори отново, след като случайно получи сигнали за нови следи.

Освидетелстван е, след като бута жена си по стълбите, за което щял да лежи 16 г.

Мъжът попада в психиатрична болница и така се спасява от затвор

Агресия, дори и към най-близките си, е проявявал соченият за Зодиак Гари Пост. Това свидетелстват полицейските документи. Според тях мъжът е имал крайно лошо отношение към съпругата си. В съдебни записки от февруари 2016 г., които медии успяват да изровят сега, се твърди, че Пост се е сблъсквал с правосъдието и е бил арестуван. Прекарал е известно време в ареста за нападение над жена си. Вследствие на агресията към нея тя пострадала сериозно и дори попаднала в болница с тежко нараняване.

"Гари Пост бутна съпругата си, която е на 74 г., надолу по стълбите на дома им - пише в архивите. – Той попадна зад решетките на ареста, но по-късно беше затворен в калифорнийско психиатрично заведение. Медицински лица заключиха, че е психически нестабилен и няма как да бъде изправен на подсъдимата скамейка, тъй като не съзнава причинените от него щети. Той бе насочен към държавната болница, където наблюдаваха психичното му здраве."

За проявената агресия тогава свидетелства и съсед.

"Чух, че нещо се случва, но не бях сигурен какво, чак по-късно се уверих с очите си", разказва 68-годишният Брайън Пладсен.

Какво още показват съдебните документи?

Според тях Гари Пост е бил арестуван, а два дни по-късно обвинен за нанасяне на телесна повреда, както и за домашно насилие над възрастен човек. В наказателна жалба, подадена във Върховния съд, се посочва още, че той "умишлено и незаконно е нанесъл телесна повреда, водеща до травматично състояние на Мери Пост, която е негова съпруга". Допълнено е още, че мъжът й е причинил това съзнателно и умишлено, с което е застрашил здравето й. Записките показват още, че ако е бил съден, Пост е щял да получи до 16 години затвор. Нападателят обаче се измъква благодарение на това, че е признат за психически нестабилен. В документите пише и че само година по-късно, през 2017 г., соченият за Зодиак е бил под наблюдението на властите, но не заради съмнението, че той е мистериозният екзекутор, а по съвсем друг повод.