Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Президентът Румен Радев СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

От Румина Димитрова

Антителата на хора, които не са били доказано болни, трудно ще се признаят подобно на тези на преболедувалите

Държавата ще даде безплатно тестове на лабораториите, слагат таван на таксата за вземане на проби до 10 лв.

Учениците може да се върнат в клас, но първо ще се търси съгласие от родителите да ги тестват 

Служебните министри да разработят по-добра комуникация с хората и да предупреждават за мерките, по-рано, отколкото ги въвеждат, за да може хората да са подготвени, поиска президентът Румен Радев.

Държавният глава настоя и тестовете, които се правят за ковид, да бъдат наистина безплатни, както и учениците да бъдат върнати в клас. Това стана на среща между държавния глава и министрите от служебния кабинет на "Дондуков" 2 днес.

Ситуацията наистина е напрегната. Въпреки прилаганите в последните дни пропорционални мерки, броят на заболелите и починалите е тревожно висок, болниците се задъхват. Същата картина наблюдаваме и в държави от Източна Европа, където нивото на ваксинация е ниско. Разбирам, че алтернативите пред служебното правителство бяха или да затвори напълно държавата, по пример на предишните управляващи, или да приложи гъвкав и отворен подход. Подкрепих вашето виждане за съхраняване на социалната и икономическата активност, чрез сертификат или тест, защото считам, че затварянето на държавата е крайна мярка. Още помним изгонването на хората от градинките, блокадата на градовете, щетите за икономиката, пълното умиране на социалния и културен живот, от които все още не можем да се възстановим. Знам колко неблагодарна е една такава стъпка, когато едва 20% от населението са ваксинирани. Предишните управляващи насадиха трайно недоверие към ваксините, които са най-надеждната защита срещу коронавируса. Ясно беше, че определени партии и кандидат-президенти ще се възползват от ситуацията, ще истеризират, ще спекулират, ще искат вашите оставки, без да имат смелостта да предложат алтернатива или дългосрочно решение, защото те броят гласове, обърна се към министрите Радев. Той подчерта, че за него животът на гражданите бил по-важен от изборния резултат и затова бил готов да плати цената на всички битки, заедно с министрите.

Въпреки високата цена, подкрепих вашето решение, защото то оставя обществото и икономическия живот отворени, дава възможност на обществото да диша. Начинът за въвеждане на тези мерки обаче търпи критика, на хората не беше дадено време да се адаптират към тях. Това предизвика стрес и възмущение сред хората, каза той.

Очаквам служебното правителство да даде отговори на няколко въпроси. Децата и техните родители останаха затворени, каза той. Затова и очаквал от министрите идеи как децата безопасно да бъдат върнати в клас. Освен това той поиска от министрите тестовете наистина да бъдат безплатни, а не както хората вече са се оплакали, че за тестове плащат между 15 и 40 лв. Също така призова министрите и за решение за хората, които имат много антитела, но нямат сертификати.

Очаквам ясен отговор и указания към личните лекари и болниците към хората с различни заболявания, които чуват различни съвети. Все още остава въпроса и за пълноценния контрол върху мерките. Те трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация, ваксинирането в никакъв случай не трябва да бъде принудителен акт, категоричен бе президентът. Радев благодари и на лекарите и медицинските специалисти за усилията и подчерта, че ваксините на този етап са единственият начин да се избавим от пандемията.

Пред президента здравният министър Стойчо Кацаров обясни, че вече е направена среща с шефовете на болници за това как болни да не се разкарват между болници, да се прехвърля персонал между лечебните заведения и др.

Много сериозно трябва да бъде обсъден въпроса за учениците с експертите в областта на епидемиологията. Ключовото в ситуацията е безопасна среда. Ако можем да осигурим такава чрез тестване, можем да осигурим връщането, но това е нещо, което трябва да обсъдим и с родителите, каза Кацаров.

Винаги сме казвали - при подготовката на учебната година и след началото й, че задачата ни е да имаме максимално присъствено обучение. То изисква не само деца, които могат да са в клас, но и здрави учители, каза министърът на образованието Николай Денков. Но подчерта, че от началото на годината броят на карантинираните учители се е увеличил 3 пъти, а на карантинираните деца 5 пъти.

Носим вина че мерките станаха за много кратък период, призна Денков.

Как ще осигурите безопасна среда при тези нива на заболеваемост и кога е възможно да стане това?, попита президентът.

Трябва да се подходи на етапи. първо да се предприеме завръщането на децата от 1 до 4 клас. Бихме могли да осигурим тестове. Докато съм здравен министър, няма да позволя да се бърка в носовете на деца. Има тестове тип близалки или с отделяне на слюнка, които са безопасни. Това би могло да осигури безопасна среда, защото така децата ще се тестват преди клас и ако дете е положително, няма да се карантинира цялата паралелка, отвърна здравният министър Стойчо Кацаров.

Най-важните неща не се купуват с пари. Децата имат право да ходят на училище и да бъдат щастливи, те не могат да бъдат заложник на тази пандемия. Министерство на финансите няма да пести нито стотинка, всеки лев, който може да помогне децата да са здрави и да ходят на училище, ще го осигурим, увери пък министърът на финансите.

Надявам се, че ще направите всичко децата да могат да се върнат най-бързо в училище, каза Радев.

От порядъка на 100 млн. лв. до края на годината, като допълнителни средства. Да, закъсняхме с тестове, приемам тази критика. От петък се сключват договори с лабораториите. Пределната цена на теста, която е записана е 10 лв. за пробовземане като максимална, не може да бъде повече, може да бъде по-малко. Лабораториите ще ги получават безплатно, каза Кацаров. Той подчерта, че двата варианта - хората да имат тестове или да бъдат ваксинирани, са единствените за да се предпазят хората от заразяване. 

Локдаунът не води до трайно решаване на проблема. Той ще прекъсне епидемичната верига и ще намали болните, но не е трайно решение. подходът, който сме възприели освен, че е щадящ към икономиката и към живота на хората, може да доведе до трайно решение. колкото повече хора се ваксинират, толкова по-голяма е вероятността да се стигне до по-голям брой на заразените намалява. Държавите в Европа вече дори премахват носенето на маски, категоричен бе Кацаров. Той настоя, че това е най-добрата мярка.

Призовавам обществото да се мобилизира, уверявам, че ще направим всичко възможно да създадем организация така че всички да могат да се ваксинират, каза здравният министър.

Въпросът с антителата се обсъжда отдавна. Правили сме две национални проучвания за броя на хората, които са си регистрирали антитела, но не са преболедували официално, това е 1/5 или 1/6 от всички, които са се регистрирали. Следва да се има предвид, че антителата не са гаранция, че тези хора са прекарали. Това е спор между не само наши, но и световни учени. Продължавам да настоявам нашите експерти да кажат дали антителата могат да служат като условие да живееш и да работиш в безопасна среда, каза той. Предупреди обаче, че трябва да се внимава с подобен подход.

Има информация, че в държави като Австрия и Швеция е приложен подобен подход, ще ви помоля да го проучите, каза президентът.

Кацаров от своя страна увери, че това се проучва в момента.

Как ще се организира контролът? Трябва да е сериозен, иначе мерките ще бъдат компрометирани, каза Радев.

Разпоредихме на контролните органи проверките да завършват с предписания до понеделник, за да може хората да се организират по-добре, каза Кацаров. Той припомни, че заповедите му за ваксинации и тестове са още от 2 септември. Кацаров подчерта, че не само РЗИ следи за мерките, но и общините и още няколко контролни органа.

Контролът ще бъде насочен към хората, които са злонамерени и добросъвестни. Трябва всички да сме съпричастни и да помагаме на контролните органи да се спазват мерките, категоричен бе Кацаров.

Имаме готовност да участваме в съвместни екип, в които да се включат не само служители на МВР, но и представители на местните РЗИ, както и от БАБХ и други контролни органи. Съгласен съм с изразените становища на колегите за общонационален проблем, така че всички органи, които имат отношение, трябва да се включат, за да можем с общи усилия да преодолеем тази ситуация, каза пък вътрешният министър Бойко Рашков.

Болниците трябва да са осигурени. Силно се надявам, че въпросът медицински специалисти в тази обстановка да си броят часове, за да си гарантират заплащането, ще се надявам вече да го няма, каза Радев.

Следващият месец всички специалисти на първа линия, независимо от ранга им, ще получат 1200 лв. нето при пълен работен месец. Трябва да бъдат разпределени и останалите средства за болнична помощ, които са около 40 млн., отвърна му шефът на НЗОК проф. Петко Салчев. Той изрази надежда, че касата и лекарите ще успеят да постигнат консенсус, въпреки искрите, които прехвърчат.

Как ще се осигурят плановите операции и профилактичните прегледи?, попита Радев.

Те засега не са спрени. Онкологичните операции се извършват и при спряна планова дейност. Обсъждахме те да не бъдат спирани за всички, а индивидуално - тоест да може да го направи всяка болница, която прецени, че вече няма капацитет, каза Кацаров.

Социалният министър Гълъб Донев пък обясни, че още днес правителството ще анализира данните как може учениците да се върнат поетапно в клас, първо най-малките, а след това и по-големите паралелки, така че да се гарантира непрекъсваемост на присъствената форма.

Важно е родителите, които ползват отпуск да се грижат за децата, които се обучават дистанционно, че през Агенцията за социално подпомагане са осигурени необходимите средства така че всички родители на едно дете да получат 650 лв. месечно, а за две и повече 975 лв., каза Донев.

Имаше изказвания и опасения, че така ще се засегнат правата на труд, но не, така не се засягат правата на труд. Тези мерки са временни и съответно при по-ниски нива заболеваемост, те ще бъдат върнат към нормалния начин на живот. Затова апелирам към гражданите, които имат желание или се колебаят да се ваксинират, да го направят. Има ваксини, центровете са отворени, работят и събота и неделя, има организация да няма струпване на хора, увери Донев. Той подчерта, че тестове ще има за всички, включително за тези, които ползват социални услуги под формата на домове за настаняване за възрастни, деца и др.

Предвиждате ли в процеса на ваксиниране да възобновите системата, която беше по-добрата, в която с предимство се ваксинираха възрастни хора и медици, защото това безпардонно бе прекъснато през февруари и бе създаден този хаос с ваксинирането. Имаше много сериозен недостиг на лекарства при една от вълните, сега каква е ситуацията?, запита вицепрезидентът Илияна Йотова.

В този план за съжаление възрастните хора бяха определени в последната приоритетна група за разлика от страните на Запад, където те бяха приоритетна група, каза Кацаров. Той подчерта, че лекарите са били задължени да ваксинират приоритетно възрастни хора от понеделник до четвъртък, а и са осигурени допълнително ваксини. Кацаров подчерат, че в момента идеята е всеки, който иска да се ваксинира, да може да го направи веднага.

Този път имахме планиране за лекарствата, бе приет национален план, в скоби - затварянето на училищата също бе съобразено с този план, когато заразяването бе в много ниски нива и не се обсъждаха мерки, осигурихме достатъчно лекарства за здравната система, включително ремдесивир, антибиотици и др. Няма проблеми с медикаментите и с организацията за доставянето им, каза Кацаров. Той подчерта, че вече е издал разрешение и за медикамент, който все още не е одобрен, но това се разглежда.

В началото на лятото правителството излезе с ясен план, конкретни парламенти, той беше актуализиран и в началото на септември, тогава бе въведен и зеленият сертификат като възможност за увеличаване на капацитета за хора, които искат да присъстват на обществени места. Искам да призова за по-голяма комуникация за това кога и какви мерки да очакват хората. Комуникация и предсказуемост. Хората не четат всеки ден този план и затова трябва да е ясно какво следва за по-големи групи от хора. Надявам се да не стигаме до ситуация, каквато гледаме в нашата съседка. В Румъния ситуацията наистина излезе извън контрол. надявам се с тези мерки ние да не стигаме до такава ситуация. Апелирам и към всички българи за съзнателност и отговорност, каза Радев.