Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как ще се отразят затегнатите мерки в пандемията на активността пред урните и върху резултатите от изборите 2 в 1 следващите 24 дни до 14 ноември? С този въпрос "24 часа" се обърна към политолозите доц. д-р Татяна Буруджиева и Слави Василев и социоложката Мирослава Радева. Ето как отговори Слави Василев.

 Хората вече свикнаха да живеят и с ограничителни мерки, и с пандемия. Затова не мисля, че поредната доза рестрикции в тази посока ще повлияят съществено на изборната активност на 14 ноември.

Смятам освен това, че активността на вота 2 в 1 има потенциала да бъде висока, тъй като

ноември е добър

месец за избори

Трето - предложените от министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров мерки и зеленият сертификат, който предизвиква доста полемика напоследък, всъщност са стъпка в правилната посока.

 

Защо? Защото това прехвърля отговорността за ваксинирането не толкова върху държавата, колкото върху бизнеса и хората. И ако те имат желание да ползват услуги, които предполагат струпване на хора на закрито, имат две възможности. Едната е да се ваксинират и да отидат на тези места, а другата е да не отидат, което със сигурност е по-добре от алтернативата всичко да се затвори.

Така че аз разчитам, че хората ще отидат да гласуват масово. Интересът към изборите може да се повиши предвид и други обстоятелства, които не са предмет на този коментар.

Разликите между изборите на 14 ноември и предишните през юли и април тази година са няколко:

Първата и основната е появата на новия играч “Продължаваме промяната” в лицето на популярните Кирил Петков и Асен Василев. Тази формация действително може да отприщи сериозен потенциал за партиите на промяната, защото двамата й лидери отговарят на представата на голяма част от хората за нови лица в политиката. Те са образовани в чужбина, показаха ни в състава на изпълнителната власт, че са способни и излъчват почтеност и морал, което е в остър дефицит в българската политика. Все още е пресен примерът със златните кюлчета и на този фон Кирил Петков прави особено впечатление.

Второто благоприятно обстоятелство за промяната, е в поведенческото отстъпление на “Има такъв народ"”

Намирам ги по-смирени,

Ива Митева каза, че шансът за съставяне на редовно правителство в следващия парламент е около 90%. Това за мен означава, че са осъзнали необходимостта от консенсус и диалог. Тези обстоятелства ме карат да мисля, че вероятността да има правителство в 47-ото НС около промяната е по-скоро голяма.

Категорично и смело мога да заявя и с риск от неизвестните, които могат да излязат до 14-и, че Румен Радев ще победи. Не казвам, че ще победи на първи тур, но казвам, че той ще е следващият президент. Вероятността от балотаж е голяма, според мен кандидатът, който ще се изправи срещу Радев на втори тур, е Герджиков, освен ако не се появи някаква много сериозна изненада.