Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ричард Алибегов
Ричард Алибегов

Ресторантьорският бранш ще протестира из цялата страна всеки ден. Това обяви председателят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов по повод новите мерки, обявени по-рано днес от здравния министър Стойчо Кацаров.

"Безпрецендентно е при 20% ваксинирани да се въведат "зелени" сертификати. Това унищожава икономиката. Бързият тест е абсолютно безплатен в Европа, заедно с тестовземането, а тук безплатен ще е само тестът, вземането на проба ще струва 10-15 лв.", коментира пред Нова телевизия Алибегов. По негови думи това решение ще доведе до масови фалити.

Председателят на Българска асоциация на заведенията сподели, че след обявяването на заповедта са му се обадили 40 браншови организации. "Вече освен хотелиерите се вдигат и моловете. Държавната администрация също трябва да бъде включена в тези мерки, трябва да важат за всички", категоричен е Алибегов.

Предложените противоепидемични мерки и частта, касаеща "зелените сертификати", не са това, което се коментираше на срещите с нас. Това заявяват в съобщение от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

"На първо място нашето искане беше тестове за наличие на антитела да се признават, а държавната администрацията да бъде поставена при същите условия, като нашите служители. Освен това, ограниченията трябваше да важат и за всички нехранителни обекти над 200 кв.м.", пише в съобщението.

Относно новата заповед на здравното министерство, от СЗБ и БАЗ обявяват бойкот, докато заповедта не бъде написана по начин, който да обхваща абсолютно всички сектори на социалния и икономически живот в България.