Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 400 метра от плажната ивица се намират бунгалата на почивната база “Кранево - Русе”, пише в сайта на “Ученически отдих и спорт”.
На 400 метра от плажната ивица се намират бунгалата на почивната база “Кранево - Русе”, пише в сайта на “Ученически отдих и спорт”.

- Ученици “почивали”

в затворени бази

- Министър Денков подаде

сигнал до главния прокурор

за злоупотреби

Финансови злоупотреби за 8 млн. лв. с ученически почивки засече одит на Министерството на образованието и науката в търговското дружество “Ученически отдих и спорт”.

“Поредица от проверки през последните 4 месеца показа наличието на десетки хиляди фиктивни почивки на ученици, които са изплащани от МОН към търговското дружество. Става дума за почти 8 млн. лв., които са изплатени към дружеството, без да са налице нито финансови документи, нито регистри, които да доказват, че реално е имало такива почивки”, обяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, който е принципал на дружеството.

“Ученически отдих и спорт” (УОС) е регистрирано през януари 2005 г. със 165 държавни имота, които са почивни бази. Справка, предоставена от изпълнителния директор, показва, че в момента в дружеството участват 145 почивни бази. Според договор между МОН и УОС от 2 юли 2019 г. и с последващ анекс от юни 2020 г. дружеството е длъжно да осигури отдих на поне 48 258 ученици и да реализира не по-малко от 482 598 настанявания в поне 30 бази за срок от 3 години. Не са ясни базите, защото няма списък.

Министерството плаща по 30,46 лв. за всяка нощувка на ученик. Самите ученици доплащат според почивката 6, 12 или 18 лв.

От 2 юли 2019 г. до 30 юни 2021 г. “Ученически отдих и спорт” е поискало и получило от МОН плащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494,62 лв. При одитите обаче не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца. А в Единната система за туристическа информация, в която по Закона за туризма задължително се регистрират всички туристи, вкл. учениците, за периода от юли 2019 до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки на деца в бази на УОС. За тях МОН би трябвало да преведе само 186 293,36 лв., обясни вчера Денков.

След първия одит на МОН в дружеството през август т.г. шефовете на фирмата признават за

“погрешно

отчетени

настанявания”

37 009 нощувки. Те били отчетени като осъществени, а всъщност били “прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди”, оправдали се шефовете. За това твърдение обаче няма никакви документи. Не е ясно кои клиенти и в кои офиси на дружеството са поискали заявките им да бъдат прехвърлени в друг период.

Заради споменатата “грешка” в резервационната система “Ученически отдих и спорт” възстанови на МОН 1 млн. лв. Остава неясно къде са останалите 7 924 201,26 лв., попита проф. Денков.

Изненадващи проверки на МОН в 18 почивни бази през това лято установили хиляди фиктивни нощувки в изцяло неизползваеми бази, за които дружеството е поискало и получило пари от МОН. Такава била например база “Фиш фиш” - Албена, която не е работила нито през 2020 г., нито през 2021 г. Според дружеството обаче само през юни и юли т.г. там са “почивали” 535 ученици и са “реализирани” 5351 нощувки. През последния летен сезон база “Кранево - Русе” също не е приемала туристи. За юни и юли т.г. в резервационната система на дружеството обаче са записани 4226 нощувки на 522 ученици. Подобен е случаят с база “Балчик СПТУ - Шумен”, за която дружеството е декларирало 5628 нощувки на 771 ученици за същите два месеца.

Фиктивните резултати са послужили като аргумент за повишаване на заплатите на ръководството. Според справка за първите 3 месеца на 2020 г.

изпълнителният

директор е

получавал брутно

10 370 лева,

или 17 минимални заплати месечно. На 16 юли т.г. възнагражденията са увеличени с още 1,5 минимални заплати (975 лв.) “на основание формиран през второ тримесечие на 2021 г. положителен финансов резултат спрямо първо тримесечие на годината”.

В резултат на извършените проверки експертите от звеното за вътрешен одит на МОН са установили факти и доказателства за документна измама от страна на ръководството на “Ученически отдих и спорт”.

Ето защо ще подадем сигнал до главния прокурор и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери, допуснати в търговското дружество, каза министърът и допълни, че това, което са видели, “далече надхвърляло и най-голямото въображение”.

От МОН уточниха, че злоупотребите, установени в “Ученически отдих и спорт” ЕАД, нямат нищо общо с Националната програма “Отново заедно”. В случая става дума за фиктивни почивки на ученици, които се субсидират от бюджета на МОН, докато “Отново заедно” се заплаща изцяло от държавния бюджет от перото за туризма.

“24 часа”

потърси

за коментар

изпълнителния

директор

на “Ученически отдих и спорт” Емануил Райчев на стационарния телефон, обявен на сайта на дружеството. Женски глас обясни, че г-н Райчев е в среща, и любезно поиска телефон за обратна връзка. Такава не беше осъществена.

“Ученически отдих и спорт” отказва да е залог в политически сблъсъци и предизборни кампании, се казва в писмена позиция на ръководството. “Министър Денков прави това в нарушение на закона, според който одитният доклад трябва да бъде предоставен първо на ръководството на дружеството за обсъждане и с право на коментар, преди да се изнасят данните публично”, пише в позицията. След като одитният доклад бъде предоставен на дружеството, оттам щели да се изкажат публично пред медиите. (24часа)

Николай Денков
Николай Денков