Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

36-годишната звезда от лентата, патриот и жена със силен характер, взела рисунките на двете си дъщери за полета

Първият режисьор и най-високият руснак, излетял в Космоса, има мисията с Пересилд да заснемат игрална лента за 12 дни

"Тръгнахме!"

В 11,55 на 5 октомври Русия започна нова космическа премиера с добрата стара руска ракета носител "Съюз". Малко повече от 60 години след историческия полет на Юрий Гагарин, първия човек, излетял в Космоса, чиято фраза "Тръгнахме!" стана историческа, ракета носител "Съюз 2.1а" изпрати двама космонавти от различен тип до Международната космическа станция. От космодрума "Байконур" в Казахстан успешно бе изведен в орбита космическият кораб "Съюз МС-19" с първия киноекипаж в историята на борда: актрисата Юлия Пересилд с козметичната си чанта и режисьорът Клим Шипенко с киноапарата си.

36-годишната Пересилд е театрална актриса, която

участва в над

20 руски филма,

сред които известните "На ръба" и "Битката за Севастопол". Тя е носител на званието "Заслужил артист" на Руската федерация и лауреат на Наградата на президента на РФ и на Наградата на правителството на РФ. 37-годишният режисьор и оператор Шипенко, завършил кино в САЩ, е двукратен

лауреат на наградата за най-добър филм

"Златен орел". За него космическата тема не е нова - през 2017 г. той пусна лентата "Салют-7" за орбиталната станция. Шипенко е още актьор, драматург и продуцент. Той бе определен от руските медии като най-високия руснак (с ръст 1,89 м), бил някога в Космоса.

Тяхната мисия е да направят първия игрален филм в Космоса за 12 дни с помощта на опитните космонавти Олег Новицки и колегата му Антон Шкаплеров, съобщава "Роскосмос". Екипажът ще заснеме сцени от драматичен пълнометражен филм с работно заглавие "Предизвикателство". В него се разказва за мисията на хирург (Юлия Пересилд), който трябва да извърши операция на космонавт, страдащ от сърдечно заболяване. Селекцията успешно преминаха и актрисата и спортистка Алена Мордовина и пилотът Галина Кайрова. Мордовина, която прилича на Пересилд, и операторът Алексей Дудин са в резервния екип.

Копродуценти на "Предизвикателство" са шефът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, Първи канал на руската държавна телевизия и киностудиото Yellow, Black and White.

За руската космическа корпорация

излитането

на първия киноекипаж

в Космоса е победа над американците, пише Бенжамен Кенел от в. "Лез Еко". Русия изпреварва САЩ и грандиозния проект SpaceX. През 2020 г. Том Круз поиска да лети в Космоса в името на киното, а НАСА заяви, че това ще се случи. Частна космическа компания обяви, че ще заснеме игралния филм.

Режисьор

ще бъде Дъг Лайман,

а заглавието на американския филм е "Мисия невъзможна". "Обявяването на този US проект несъмнено е подтикнало руснаците да ускорят подготовката за филма, за който са говорили дълго време - казва един от ветераните на европейската космическа индустрия, който работи както с руснаци, така и с американци. - В първите дни на авиацията актьори и писатели бяха поканени на борда да прекосят Атлантика. Днес актьорите са поканени в Космоса!", пише "Лез Еко".

"Никой не може да се мери с Том Круз. Но с помощта на този първи филм ще бъде възможно, в рамките само на 3 месеца, да се популяризира Космосът", признава журналистът Максим Пядушкин, познавач на тази индустрия.

"Представете си

разочарованието на професионалните космонавти,

които от години в анонимност се подготвят в учебния център за хипотетичен полет. И тогава тази актриса идва и отлита след няколко месеца ...", казва Андрей Йонин, известен експерт. Той оповестява публично това, което мнозина мислят зад кулисите, дори в "Роскосмос", където

медийният полет и съкратеното обучение

не срещнаха единодушно одобрение. "Проектът накара много хора да скърцат със зъби. Това е преди всичко добър PR ход за ръководителя на "Роскосмос", който превърна филма, малък проект за космическата индустрия, в голямо имидж събитие", казва гневно той. Намек за Дмитрий Рогозин. Бившият вицепремиер, който стана шеф на "Роскосмос", е известен както с твърдата си ръка начело на корпорацията, така и с патриотичните си изказвания. За него самият този филм е залог: "Ние сме първите!" - обобщава "Лез Еко".

“Обичам своята страна. Аз съм патриот”

- казва и първата актриса в Космоса. "Ако се страхуваш от вълци - не ходи в гората. Вероятно е твърде късно да се страхувам", споделя Юлия Пересилд. Тя е родена в Псков и има трудно детство. Баща й умира, когато е 12-годишна, и тя започва да работи в ресторант, за да помага на майка си, възпитател в детска градина. Признава, че е останала сама в живота, защото има силен характер. Баща на двете й дъщери – на 12 и 9 години, е 67-годишният режисьор Алексей Учител. Тя признава публично това след години.

Пересилд се записва за кастинг веднага щом се появява съобщение за ролята във филма за Космоса. Знае, че ще има голяма конкуренция (30 000 са кандидатите) и че най-важно ще бъде становището на медицинската комисия. "Не бях уверена, че ще премина, но бях длъжна да опитам, такъв шанс човек може да има веднъж в живота. Това е предизвикателство и за мен самата – ще мога ли да премина през това изпитание" - казва актрисата пред 7days.ru. - Реших да пробвам, отидох, а след това си казах: "Ще стигна до края".

Избрана от двадесет финалисти

след телевизионна селекция, тя преминава медицински, психологически и физически тестове. "Оказа се, че моят вестибуларен апарат позволява да летя в Космоса, а това беше първото условие. (…) Мога дълго да стоя

на един крак със затворени оч

и да пазя равновесие. Да стоя с главата надолу..."

Тренировките на киноекипа започнаха през май - тестове на центрофуга, вибрационен стенд, запознаване и тренировъчни полети на самолет с нулева гравитация, обучение с парашут. "Обучение... изстрелване... спускане... в скафандри... амонячни маски, в противогази за 4 - 6 часа без почивка... анализ на полета от най-опитните космонавти... хиляди непознати думи... и една нощ за обработка на информация... препрочитане на документацията" - написа Пересилд през август в Instagram. Тя отбеляза, че анализира грешките си, за да не ги повтаря. И че всеки ден

решава

нови проблеми

Заради безопасността си например трябвало да сменят непрекъснато автобуси. Често срещали стада камили. Както актрисата призна, думата "тежка" е лека за описание на изтощителните тренировки, при които актьорите са принудени да работят в необичайни за тях условия. И добави, че ще трябва "да учи, да учи и да учи отново".

Допреди този ангажимент Юлия не се познава с режисьора и оператора Клим Шипенко. "Видяхме се за първи път на тестовете на 12 май. Бързо намерихме общ език" – казва тя. Клим заснема с камерата от самото начало на полета. "Има сложни сцени, а не само кадри около илюминатора" – съобщава актрисата и допълва, че тя отговаря за огромния медицински реквизит по време на полета.

Актьорите излетяхас по 1 кг свои лични вещи, колкото е позволено. Юлия взе със себе си рисунките на двете си дъщери Ана и Мария, семейните снимки, пръстен на приятелка, "за да е бил в Космоса", тъй като се поставя печат на всичко. Клим, който също има две деца – син и дъщеря, не е споделял публично нищо около мисията.

Екипът трябва да се върне от Космоса в дните около 17 октомври.

"Първоначално

близките ми

бяха спокойни,

но когато разбраха колко сериозно е всичко, започнаха да преживяват. Сега ги интересува само да се върнем здрави и щастливи, весели" – казва Юлия Пересилд преди да излети. На въпрос какво мечтае да направи след мисията в Космоса, отговаря: "Да прекарам известно време със семейството си, да отидем в нашата вила, да съберем приятели…Много искам да отида на море. И да бъда на тишина. Ще започна да чета нови сценарии по-късно. Без съмнение ще се върна в театъра. Много искам да бъда с дъщерите ми на покрива на вилата, да гледаме към небето и Космоса и да разбираме, че няма нищо невъзможно, ако вярваме."