Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убитият призори на 29 септември в софийския квартал “Сухата река” Георги Христов -Тинето.
Убитият призори на 29 септември в софийския квартал “Сухата река” Георги Христов -Тинето.

Задържаната банда на Кокаларите подозирана в кражби, грабежи, взривяване на банкомати и бизнес с проститутки

10 години издирваха застреляния Георги Христов -Тинето за убийство, хванаха го в Испания

Показен разстрел на престъпник и задържане на опасна банда за грабежи се случиха в София за по-малко от 24 часа.

Убитият призори на 29 септември в софийския квартал “Сухата река” Георги Христов -Тинето се оказа стар познайник на полицията, в чието криминално досие е записан грабеж, придружен с убийство, станал на 18 февруари 2002 година в Харманли. Тогава престъпникът заедно с Мюмюн Мюмюн-Мечката и Георги Машев нападат служебния форд на турска текстилна фабрика и задигат голяма сума пари. По-късно властите ще съобщят, че апашите са следили графика на колата и знаели добре, че с нея ще бъдат превозени изтеглени от банката 88 хил. лева, които били предназначени за заплати на работниците във фирмата. Планирали всичко предварително.

Как извършват удара?

Мюмюн, Машев и Христов решават да инсценират катастрофа, като се блъскат в служебния автомобил, за да го спрат. Секунди по-късно двама от тях обсипват с куршуми форда, в който се намират главният счетоводител на предприятието Георги Демирев, касиерката Златка Христова и шофьорът Фикрет Тасим. Апашите вземат една от двете торби, пълни с пари, в която има 47 хил. лева. Веднага след това изчезват.

На място в колата полицията открива мъртвия счетоводител Демирев, а Христова и Тасим - ранени. По-късно властите ще съобщят, че по тялото на мъжа нямало огнестрелни рани и той най-вероятно е починал от инсулт.

Дълго време след грабежа разследването е в задънена улица. Чак след три години извършителите на престъплението са разкрити. Властите обявяват, че мозък на удара е бил Мюмюн, а негови помагачи - Георги Машев и Георги Христов.

Първи от тях е задържан Мюмюнов. Той е намерен в град Бурса, Турция. След два месеца в София е заловен и Мишев. Извършителят на убийството Георги Христов обаче изчезва безследно. Обявен е за международно издирване чрез Интерпол, но години наред информация за него липсва. Няма и сигнали от случайни хора, които да разкажат, че са забелязали беглеца някъде.

Едва през юни 2012 г. той е задържан в Испания от местните власти. Те го връщат много бързо у нас, където веднага е изправен на подсъдимата скамейка. Осъден е на 14 години затвор, които излежал съвсем наскоро, след като е пуснат предсрочно за добро поведение.

Много скоро обаче става жертва на поръчково убийство. В близост до местопрестъплението е намерена опожарена кола, която най-вероятно ще се окаже свързана с престъплението. Потвърдена информация е, че по време на разстрела Георги е отивал към фитнес зала и е говорел по мобилния си телефон.

В нощта преди екзекуцията на Тинето, след лудо преследване, властите успяха да задържат и бандата на Кокаларите. Тя е подозирана в редица кражби и грабежи, извършени както в столицата, така и в чужбина. Смята се, че е специализирана и във взривяването на банкомати. Има и съмнения, че е в бизнеса с проститутки.

По данни на полицията само ден преди да бъдат арестувани, нейните членове са обрали тотопункт в София. Когато обаче опитали да задигнат метална каса от офис в кв. “Надежда”, екип на СДВР вече ги очаквал на мястото. Четиримата апаши опитали да избягат с колата си, блъскайки 3 полицейски патрулки. Оказало се, че автомобилът, който използвали в акцията си, бил откраднат преди 2 седмици отново в столицата.