Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Течността съдържа информация за болни от рак, диабет, паркинсон, туберкулоза, шизофрения

В близко бъдеще капка пот може да е достатъчна, за да се диагностицира рак, диабет, паркинсон, шизофрения, муковисцидоза, туберкулоза или друго сериозно заболяване. Нови изследвания сочат, че секрецията от кожата може да показва различни нарушения във функционирането на човешкото тяло. Може да разкрие дали обичаме чипс, дали употребяваме наркотици или имаме проблем с алкохола.

Една капка пот е около 99% вода. Останалите 1% от нея обаче съдържат следи от карбамид, пикочна киселина, амоняк, млечна киселина, витамин С и още вещества. Комбинацията от електролити, протеини и липиди позволява на течността да има потенциални неинвазивни биомаркери.

Потта не само помага на тялото да се охлади, но също така предоставя информация за метаболитното състояние на човек, дори и за пороците му. Затова изследването на течността представлява голям интерес за учените, но високите изисквания към лабораторната инфраструктура досега възпрепятстват клиничното й прилагане като диагностичен биофлуид.

Симона Франсис, криминалист от университета „Шефилд Халам“ в Южен Йоркшир, Англия, се е посветила на анализирането на потта. Нейната цел е да разработи техники, които да й позволят да извлича

идентифицираща информация за заподозрени лица

по следите, които оставят след себе си. Тя прави проби с пръстови отпечатъци, тъй като водата, отделяна от човешките потни жлези, съдържа всички други вещества и химикали, минаващи през кръвния поток. За да анализира химичния състав на пробата, тя използва техника, наречена масспектрометрия.

По-любопитното обаче е, че изследването на Франсис й позволява да разбере много повече за здравословното състояние на човека. Пробата веднага показва дали човек е болен от нещо, дали употребява кокаин, дали има проблем с алкохола, или колко силно е сутрешното му кафе. Цялата тази информация се съдържа в потта.

Какво може да разкрие потта за човека, четете в новия брой на списание "Космос".