Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стойчо Младенов се завърна ударно в ЦСКА.
Стойчо Младенов се завърна ударно в ЦСКА.

В края на месеца “Левски” ще се срещне с най-големия си кошмар - Стойчо Младенов

Армейците започнаха да мечтаят за нови подвизи, след като ги поведе най-успешният треньор на ЦСКА през последните десетилетия

Армейците" записаха исторически обрат, след като бяха загубили с 2:0 в Чехия от "Виктория" (Пилзен), но стигнаха до инфарктна победа с 3:0 след продължения на "Васил Левски" и попаднаха сред най-добрите в надпреварата. Почитателите на 31-кратния шампион извадиха транспарант с надпис "Учителя се върна" - визирайки, че на поста старши треньор на ЦСКА отново е една от най-големите легенди на тима от Борисовата градина - Стойчо Младенов. Това послание обаче не бе към опонента в Лигата на конференциите, а

към вечния съперник "Левски".

Известно е, че Екзекутора на "Ливърпул" е истински кошмар за "синя" България. Като треньор на ЦСКА Младенов е побеждавал цели девет пъти "Левски", а е губил от големия враг едва в три мача.

Още по-стряскащ е фактът, че легендарният треньор е в серия от седем поредни победи срещу тима от "Герена". Освен това в пет от тези девет срещи ЦСКА побеждава с повече от един гол разлика опонента си. Най-запомнящи се остават успехите с по 3:0 съответно през 2002, 2013 и 2014 г. Самият Младенов, който в сблъсъка с чехите се изкачи до трето място по брой мачове като треньор на ЦСКА в европейските клубни турнири, е от малкото успешни треньори с отлична визитка и като футболист.

Роденият на 12 април 1957 г. нападател започва своята кариера в "Димитровград", след което преминава в "Берое". Именно при старозагорци младият Стойчо показва своя изключителен нюх към гола.

Той става голмайстор на родния шампионат през 1978 г.

След като бележи 42 гола в 81 срещи за "Берое", на 23 години Младенов е привлечен на "Народна армия". С него в редиците си "армейците" печелят четири поредни титли в родния елит, но безспорният звезден миг на голмайстора е на 17 март 1982 г. На тази паметна дата пред 70 хиляди зрители на Националния стадион "Васил Левски" ЦСКА записва най-славната страница в историята на българския клубен футбол до ден днешен.

Той бележи и двата гола във вратата на "мърсисайдци" за най-големия успех на родния клубен футбол.
Той бележи и двата гола във вратата на "мърсисайдци" за най-големия успех на родния клубен футбол.
Армейците успяват да елиминират на четвъртфинал за Купата на европейските шампиони действащия първенец на континента "Ливърпул". Първият мач на митичния "Анфийлд" завършва с победа с 1:0 за англичаните, но на реванша в София с късен гол на Стойчо Младенов общият резлутат е изравнен. В последвалите продължения Младенов успява да преодолее за втори път вратаря Гробелар и след 2:0 "червените" стигат до полуфиналите в КЕШ. Стойчо Младенов пък печели прозвището си Екзекутора на "Ливърпул". Съвсем логично на следващата година той е избран за футболист номер едно на България. Превръщайки се в любимец на феновете на столичния гранд, голаджията остава на "Народна армия" до 1986 г. Същата година той

играе във всички четири мача на световното първенство в Мексико,

а България за пръв път в историята излиза от групата, достигайки до осминафиналите. До края на своята кариера Младенов пордължава да бележи важни попадения, но вече по терените на Португалия. Най-запомнящ се там е престоят му в "Беленензеш", където нападателят печели бронзовите медали в първенството, както и купата на Португалия. На финала тимът надделява над "Бенфика", а до достигането си до големия мач елиминира другите два гранда в португалския футбол - "Порто" и "Бенфика". Стойчо е едва 34-годишен, когато става играещ помощник-треньор на "Ещорил", а след два сезона вече е играещ треньор на "Олянензе". През 1994 г. слага край на футболната си кариера и се концентрира върху работата си като наставник. Първия голям успех в бранша Младенов изживява през сезон 2002/2003, когато застава начело на любимия ЦСКА. През есенния полусезон армейците печелят всичките си 13 срещи от родния шампионат.

Освен това отборът смаза "Левски" с 3:0

и направи забележителен обрат в турнира за купата на УЕФА срещу английския "Блекбърн". Момчетата на Стойчо буквално се връщат от ада, като стигат до 3:3 на "Българска армия", след като наваксват изоставане от три гола. За съжаление, въпреки това ЦСКА напуска надпреварата, без да е загубил, а англичаните продължават след две равенства, но с повече голове на чужд терен.

В края на сезона "армейците" стават убедителен шампион на България, а титлата е първата след шест години чакане. До още по-безапелационен триумф се стига пет години по-късно, когато Екзекутора на "Ливърпул" се завръща в любимия отбор. През 2008 г.

Стойчо Младенов се превръща в най-успешния треньор на ЦСКА през XXI век.

Стойчо Младенов изведе ЦСКА до титлата като треньор на два пъти.
Стойчо Младенов изведе ЦСКА до титлата като треньор на два пъти.
Той не само извежда "червените" до титлата отново, а неговите момчета не записват нито едно поражение както в "А" група, така и в Европа. Единствената горчилка за феновете остава отпадането от турнира за купата на УЕФА от френския "Тулуза". ЦСКА е елиминиран след две равенства, като на реванша на българска земя тимът допуска фаталното попадение в 97-ата минута.

След четири години в Саудитска Арабия и Египет любимецът на сектор Г се завърна отново в ЦСКА. Въпреки победите над "Левски" обаче отново ахилесова пета за Стойчо остават европейските клубни турнири. "Армейците" отпадат отново, без да загубят, но от непретенциозните "Мура" и "Зимбру". В този период обаче Младенов затвърждава статута си на

"най-големия мъчител на "сините".

След втората победа над вечния съпреник с 3:0 бившият нападател заяви: "От днес искам да ме наричат Тройчо". След шестата от седемте поредни победи над "Левски" в шампионата той призна, че е "виновен", че е превърнал "сините" в абонати.

Следва най-голямата пауза за него далеч от ЦСКА. Стойчо отново работи в чужбина, а през 2019 г. постига голям успех,

носeйки втората купа на Казахстан в историята на "Кайсар".

През това време слуховете за завръщането на най-успешния треньор на ЦСКА се възобновяваха през месец. За щастие на "червените" това стана на 26 юли тази година. Стойчо Младенов стартира ударно, като засега е безпогрешен в родния шампионат, а в Лигата на конференциите елиминира силните отбори на "Осиек" и "Виктория" (Пилзен). Така най-накрая човекът, отбелязал двата най-важни гола в българския клубен футбол, успя да запише успех и като наставник в европейските турнири.

В края на този месец ще разберем ще продължи ли серията срещу "Левски" с осма поредна победа на наставника срещу големия враг. По програма вечното дерби ще се играе на "Васил Левски" в събота, 25 септември.

Шансовете европейския поход на армейците да продължи и на пролет са на лице.
Шансовете европейския поход на армейците да продължи и на пролет са на лице.