Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Групата на "Демократична България" в пленарната зала
Групата на "Демократична България" в пленарната зала

"Демократична България" отказа да отиде на срещата с БСП, която бе насрочена за днес от 10 часа в парламента, съобщиха от пресцентъра на обединението.

Левицата отправи покана към коалицията още миналия петък, след като получи от президента третия мандат за съставяне на правителство. На разговорите трябваше двете политически сили да обсъдят състав на евентуален проектокабинет както и общи виждания по актуализацията на бюджета, който е цел номер 1 на 46-ия парламент. От ДБ останаха с твърдата си позиция, че са дали предизборно обещание пред избирателите си, че няма да подкрепят правителство с мандат на социалистите.

Първа на такава среща с БСП бе най-малката формация "Изправи се БГ! Ние идваме!", на която Мая Манолова заяви, че хората й няма да дадат подкрепата си за кабинет, но пък обсъдиха промени в държавния бюджет.

“Тази среща просто няма предмет, защото при изначалната яснота, че мандат, даден на БСП, е обречен, и при реалността, че мнозинство няма, тази среща се превръща в един предизборен пиар за г-жа Нинова”, каза председателят на парламентарната група на “Демократична България”

Христо Иванов в пред БНР.

Той посочи, че моментът, в който имаше шанс да се излъчи правителство, беше да започнат разговори, преди президентът да връчи мандата, и да се изработи формула за управление, която да бъде предложена на президента.

“Президентът даде ясен сигнал при консултациите между първия и втория мандат, че той е готов да чуе такова предложение. По някаква причина г-жа Нинова реши да блокира тази възможност, обяви я за противоконституционна, отказа разговор и всъщност тогава отпадна шансът с третия мандат да се случи нещо. След което той се превърна в, така да се каже, предизборен сценичен реквизит”, е мнението на Христо Иванов.