Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Най-лошото от отказа на "Демократична България" да участва в срещата с БСП в момента е, че те отказват да разговаряме за актуализацията на бюджета. И с действията си рискуват да оставим пенсионерите без преизчислени пенсиите, медиците без помощ за коронакризата, МВР без помощ за охрана на границата, икономиката без помощ за мерките.

Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова на брифинг в кулоарите на парламента, след като от ДБ отказаха да отидат на срещата по покана на червените за третия мандат и за актуализацията на бюджета. Според нея ДБ трябвало дапимат смелостта да застанат пред всички и да кажатпаргументите си защо не подкрепят, а те се скрили.

Това е тяхно решение, но решенията носят и отговорност. Очевидно има някакъв разнобой между тях, защото вчера политик от ДБ каза, че ще дойдат на срещата, днес няма, това си е техен вътрешно коалиционен въпрос, да си вземат решенията помежду си, коментира Нинова.

Нашата отговорност обаче е за държавата. Не се местим в работата на другите партии и коалиции, но си правим своите изводи от действията им, коментира тя.

Неявяването на ДБ означавало първо, че те не искат да има редовен кабинет, а да отидем на избори. Второ, че не искат да започнем промяната на модела, за който хиляди граждани излязоха на улицата, коментира Нинова. Нито промяна в модела ГЕРБ, нито в съдебната система и в прокуратурата, допълни тя.

БСП продължава утре със срещата с ИТН, както е обявено. А в четвъртък Националният съвет на партията ще реши какво да се прави. БСП обаче не можело да се откаже по средата на пътя.

Решението за всичко било в ръцете на ИТН и зависело от срещата утре. Ако те ни подкрепят, от ДБ сами ще дойдат, убедена е Нинова.

Тя обясни, че не са отишли на срещите с другите партии с конкретни имена за премиер и министри, защото именно от ДБ провалили преговорите с ИТН заради конкретни имена. Няма причина два пъти да правим една и съща грешка. Ако търсят оправдание, да го търсят в друго и да имат смелостта да го кажа честно, коментира Нинова аргументите на ДБ, че няма конкретни имена за министри. Ние ги каним да дадат своите имена, отворени сме за разговори, допълни тя.