Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако президентът убеди партиите да съставят правителство, ще е безспорен лидер. Иначе вторият му мандат е под въпрос.
Ако президентът убеди партиите да съставят правителство, ще е безспорен лидер. Иначе вторият му мандат е под въпрос.

Третият мандат - тест за Радев става ли за лидер

При неуспех ще намалеят привържениците му за преизбиране

Иде ли президентска република?

Капан, предизвикан от законови изисквания, и хаосът между партиите в парламента вкарват България в тежка политическа спиралата с неясен финал за дълъг период от време, коментират анализатори.

Ако в третия мандат не се реализира редовно правителство сега, ще отидем към предсрочни парламентарни избори наесен и нов или обновен състав на служебното. Именно след това може да настане хаос. Ако и следващият (47-и) парламент не успее да излъчи обикновен кабинет, става още по-сложно, тъй като президентът ще влезе в срока, в който според конституцията не може да разпуска парламента.

Той ще е в последните 3 месеца от мандата си

от 22 октомври.

Така ще управлява служебното правителство, което Радев трябва да посочи още този месец, ако партиите не се разберат в третия мандат.

И то ще съществува, докато преизбраният летец или новоизбраният негов конкурент встъпи в длъжност до 22 януари 2022 г. Чак тогава, който и да спечели, може да разпусне 47-ото НС, като посочи поредните служебни министри.

Така догодина в края на пролетта или лятото ще имаме пак предсрочни парламентарни избори за 48-о Народно събрание.

Но това са хипотези, които зависят от третия мандат в сегашния парламент. И президентът Румен

Радев е човекът, от когото зависи дали ще има редовно

правителство, или ще отидем на избори за парламент за трети път тази година. Въпросът ще бъде ли избран обикновен кабинет виси вече 5 месеца и отговора му знаят на "Дондуков" 2. Където вече се подготвят за вота за първия пост в републиката.

След категоричния отказ на Слави Трифонов да подкрепи когото и да е в евентуален трети мандат остава само още една възможност – държавният глава да упражни авторитета си и да преобърне мнението на най-голямата политическа сила. Зависи доколко е склонен да се впусне в подобна битка и доколко шоуменът ще се съобрази. Водещият направи заявка в тази посока. Успоредно с негативното си отношение към министерски съвет на друга партия той бе категоричен, че застава зад Радев за изборите наесен.

Но генералът има много кратко време, в което да покаже доколко може да се превърне в лидера, обединил формациите за съставянето на кабинет. Именно това беше

една от скритите причини да свика

Консултативния съвет по национална сигурност за актуализацията на бюджета и заплахата от афганистански мигранти.

Темите безспорно са важни за страната, заплашена да остане без пари и с прииждащи бежанци, но играчите в политиката винаги се опитват да проверят предварително дали ходовете им ще се реализират чрез странични предложения. Така е и със заседанието на КСНС – то е лакмусът дали Радев се възприема от политическите сили като силната фигура. За да знае дали да предприеме следващата стъпка – да настоява за съставяне на правителство. Той вече се опита да въздейства върху партиите, като ги призова да направят кабинет по традиционния начин, като използват модела на служебния, а не както искаше Трифонов.

"Опитът да се сформира правителство на малцинството - без коалиция, без широка парламентарна подкрепа, катастрофира. Явно ни е трудно. Нека вървим по-бързо към изпитаните модели на парламентарна демокрация. Крайно време е партиите да осъзнаят своята отговорност – каза държавният глава. – Служебното правителство доказа, че е възможно единодействие на политици от различни политически хоризонти.

За съжаление, не виждам готовност партиите да следват този успешен модел. Крайно време е да оставят настрана своите идеологически предубеждения и да намерят верния цивилизован тон един към друг и да постигнат съгласие и единодействие.”

В опита си да повлияе на политиците

Румен Радев напомни на партиите на протеста кое ги обединява и насочи вниманието им към насилието на площада пред Министерския съвет от 2020 г., за да им внуши да направят правителство.

"В последните дни българите бяха шокирани от изтеклите записи от миналото лято, запечатали насилието на униформени служители на реда над цивилни граждани – заяви Радев. – Това е акт, който заслужава вниманието на цялото общество и аз приветствам решението на председателя на парламента да свика извънредно заседание на Народното събрание по темата. Приветствам и решението на министъра на вътрешните работи да издаде заповед за проверка на досегашните проверки за разследването на този случай."

Ако президентът успее да убеди партиите да съставят правителство, това ще налее допълнително гласове в негова полза на предстоящия президентски вот. В случай че се провали, не е сигурно с колко ще намалеят поддръжниците му.

Стигнем ли до поредни предсрочни парламентарни избори, те може да са заедно с президентските и тогава ще тръгне друга битка – за и против Радев. "Демократична България" ще остане сама, тъй като единствено тя от партиите на протеста не подкрепя действащия президент поне на този етап. Официално Христо Иванов заяви, че десните ще имат свой кандидат и в момента са в процедура по номинации. За втория тур е трудно да се прогнозира

чии претенденти ще

излязат в конкуренция.

Социалистите, които го издигнаха още през 2016 г., са твърдо зад него въпреки недоволството на кръга около Корнелия Нинова, че държавният глава предпочете да работи с хора от вътрешнопартийната опозиция и ги предложи в служебния кабинет.

"Изправи се.БГ! Ние идваме" също заявиха, че ще гласуват за военния летец. Слави Трифонов се изказа категорично в негова полза. Някои политолози смятат, че може да има обратен ефект, тъй като ИТН вече за втори път тази година отказват са сформират правителство. Подобни действия могат да отблъснат част от избирателите на Слави, които не са твърдо ядро, а по-гъвкави в предпочитанията си.

Такова е мнението на Стоян Денчев. Пред БНР бившият ректор на прочутия Библиотекарски институт и бивш главен секретар на Министерския съвет при Любен Беров заяви, че ако Трифонов не състави кабинет, в партията му ще започнат процеси на разпад. И нищо чудно – ИТН не е от дълги години и спойката При тежки противоречия заявената подкрепа за Радев

може да е нож

с две остриета

и да прехвърли гласове към други кандидати, което да доведе до победа на конкурент.

Има и нещо друго – отдавна се чуват гласове на политолози и социолози, които предупреждават, че

при слаби партии може да се стигне до силната ръка

на президентската република. В тази посока коментари са правили Андрей Райчев, Боряна Димитрова, Огнян Минчев, Чавдар Найденов. А преустройството на държавата ще повлече след себе си много други промени в страната. Само че това е възможно само при силен лидер, независимо кой ще е президентът. Опасността идва от това, че никой няма да може да контролира действията му, а ще има много повече правомощия от един премиер.