Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако имате хрема или болки в гърлото, остане вкъщи. Това са характерните симптоми на Делта варианта на коронавируса, призова проф. Тодор Канатрджиев.

Около половината  случаи в София-град Софийска, Пловдивска и Бургаска област са на Делта варианта. Индийският вариант се различава по своето разпространение доста от британския, защото количеството на вируса в носоглътката е няколкостотин пъти по-голямо. В рамките на месец този щам ще доминира у нас, заяви той в ефира на NOVA.

Всеки който го боли гърло и има хрема, да си направи тест, призова още проф. Кантарджиев. Най-добре е да се PCR тест, тъй като това позволява секвениране - да се докаже какъв вариант на вируса е. По-рано бившият член на щаба и директор на НЦЗПБ предупреди, че изтича последната спокойна седмица, преди новите инфекции да започнат да нарастват. Вече репродуктивното число се вдига, т.е. един болен заразява повече конатктни. 

Трябва да се обясни на хората спокойно, че трябва да се ваксинират, това е най-важното в момента, защото 25 поставени ваксини означават 1 спасен човешки живот. Трябва да се убеждават и родителите, защото децата над 12-годишна възраст също е хубаво да се имунизират, коментира професорът.