Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как новото правителство ще докара оправията

Според мен нещата в България трябва още много да се влошат, преди да се оправят. Затова отсега се радвам на предстоящото правителство – то има най-големи шансове да ускори идването на оправията.

Вече е ясно, че то ще прави още по-десен завой. Това личи по първия анонс на Слави и царското юпи Николай Василев. Те дадоха тон за песен, следващите ще я подемат. Ясно е, че още повече ще се приватизира, ще се концесионира, пицата ще е още по-малка.

Едно време Симеон Дянков сервира такава пица, че през 2010 г. страната хлътна в тежка рецесия, следвана от дълга депресия. На това отгоре за малко да променим конституцията, за да се забрани дори стотинка бюджетен дефицит. Помните ли? Жалко, че нещо попречи – сега щяхме много по-добре да опознаем коронавируса.

Сещам се за Дянков, защото той пак се появи, за да похвали идеите на Ники и Слави. Преди 2 години забелязах, че този светъл ум търпи развитие. Той стана съавтор на много сериозен научен реферат, според който православието пречи на икономическото развитие! Така той доразвива Макс Вебер, който натоварва със същото католицизма.

Затова според мен Тошко Йорданов трябва да покани Дянков за министър, но не на финансите, а на вероизповеданията плюс МВР. Добре е религията и полицията да са под едно бомбе. Така България ще въведе я лютеранство, я калвинизъм - нали отдавна мечтаем да сме като Швейцария? Със сигурност веднага ще задминем Полша, Италия, Испания дори Франция и половин Германия, които едвам кретат в букаите на католическата вяра.

Ние и без това имаме най-регресивната данъчна система в Европа, но заявката на Василев/Слави е да я направят още по-дясна, като отрежат още 1 процент от най-ниските преки данъци в ЕС. Това ще генерира още по-голямо социално неравенство. Още от епохата на тройната коалиция България е страната с най-високо неравенство в Европа и затова населението ни изчезва най-бързо. Само още малко да натиснем педала – и идва демографският апокалипсис, след който душите на праведниците отиват в рая.

Моето радостно нетърпение за правителството има дълбоки исторически корени. По същия начин през 64 г. от новата ера евреите християни решават да ускорят второто пришествие и подпалват вавилонската блудница – Рим. Това става 32 години след първото пришествие. Сега синята секта в ДБ ще прави лустрация 32 години след края на комунизма. Има логика! И както знаем, я Слави е направил кабинет без ДБ, я шат на патката главата.

Гражданското общество веднага ще му счупи цигулката в бръснатата глава.

Цигулката също напомня за императора Нерон – според някои автори той свирел на този инструмент, докато Рим горял. Ако е вярно, значи е изобретил целия клас на виолите 1000 години по-рано. Но истината е, че Нерон е античният Бойко Борисов – той веднага пристига на място, за да организира гасенето.

После отваря дворците си за останалите без дом, храни ги, възстановява опожарените сгради с държавно-личните си пари от чекмеджето. Знаете ли например, че Нерон намалява косвените данъци, за да помогне на бедните? Очевидно той е по-ляв от Станишев и освен това няколко пъти е бил консул, т. е. печелил е мажоритарен вот. Хората съдят за него по жълтите клюки на Светоний и никой не чете Тацит, който е сериозен историк. Също както днес никой не чете “Дума”, а всички купуват… тук млъквам.

Но да се върнем в днешния ден. Явно бъдещото правителство не може нито да се пръкне, нито да оцелее, без да даде нещо на ДБ и Христо Иванов. Това нещо е реформа в съдебната система.

Повечето идеи на Христо Иванов няма как да се случат, освен една – квотата на парламента при съставянето на съдебния съвет да се свие. Юридическата общност сама да си избира ръководните органи. Гениално, така влиза в сила принципът на самопопълването – основният инструмент на отрицателния подбор. Сигурен съм, че рано или късно родната юридическа мисъл ще налучка правилния път - след като опита всички погрешни.

Чудесно е, че магистралата “Хемус” пак се отлага с 5 до 10 години. Пак ще се даде на познатия португалски концесионер, който ще я възложи на пак същите родни подизпълнители.

Разликата е, че днес строителството (вероятно) излиза 2 пъти по-скъпо от нормалната цена, а тогава ще е 4-5 пъти по-скъпо.

Миналия път, когато възникна португалската концесия за “Тракия”, експертите сметнаха, че магистралните такси от София до Бургас ще излизат по 50 лева. Обратно – още 50. Освен това се губеха евросубсидиите, които после построиха магистралата на половината от двойната цена.

По аналогия трябва да предположим, че след като концесията построи “Хемус”, магистралната такса София-Варна ще е поне 100 лева. Обратно – още толкова. Забравете всякакви претенции за евросубсидии. Народът ще хвърля шапки от радост, а Северна България ще носи Слави на ръце.

Хубаво е и това, че БСП пак се кани да участва – било със свои явни кадри, било с тайни. Иначе защо да гласува за нов кабинет?

БСП и без това е в капан – уж е левица, а помогна за възхода на още по-дясната идея. Подкрепи ли новото правителство, влезе ли в нов съюз с ДПС, най-сетне духът ще се разправи с материята. И така ще се освободи сцената за чисто нов ляв актьор. Като гледам отвън, сега БСП е разделена на 2 лагера. Първият ще чегърта втория, а вторият – първия. Не искам да им се меся, пожелавам успех и на двата.

Новото правителство ще има небивал авторитет. Той ще стъпи върху небивалата избирателна активност. Водещата партия, ИТН, веднага след изборите се отказа от обещанията, заради които изобщо се роди. Сега Тошко казва “в никакъв случай с ДПС”, но явно без ДПС не може. Левицата пък се е прегърнала с тези, които ще я лустрират. Слави се направи на Мусолини, след което веднага зае позата на Чембърлейн. Каквото и да свърши правителството, народът ще обогати чувството си за хумор.

Така че нека тръпнем в радостно очакване. Чао засега, тичам да се запиша на опашката за първите български електромобили.