Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Асен Балтов стана директор на "Пирогов" през 2017 г.
Проф. Асен Балтов стана директор на "Пирогов" през 2017 г.

По време на пандемията спи в кабинета си, синът му е сред първите доброволци в “Пирогов”

9 часа се бори за пациент с натрошени крака и ръце

Той е част от екипа, спасил с над 12-часова интервенция студента по медицина Борис Коцев

Проф. Асен Балтов, който винаги си вдига телефона, за да помогне, независимо кой го търси, бе махнат от директорското място на “Пирогов”, без дори да бъде уведомен.

Той бе изключително изненадан, тъй като разбра, че е свален, от медиите с прессъобщение от Министерството на здравеопазването.

“Никой не ми се обади,

никой дори не е съобщил на някого от администрацията в “Пирогов” - обясни проф. Асен Балтов. - Направена е една смяна, която е продължила 4 часа. Извикани са новият директор, както и другите двама членове на борда. В тотално затъмнение - да не би да излезе информацията. Били са поставени в една стая. Вече разбираме за такива работи от медиите.”

Вероятно една от причините за това е да се предотврати евентуална реакция на екипа на “Пирогов”. След като раз браха обаче на 15 юли, медиците излязоха на протест в защита на шефа си с искането да го върнат на поста му. В четвъртък в 18 часа служителите на “Пирогов” ще изразят своето недоволство и пред сградата на президентството. Те ще поискат от държавния глава Румен Радев да освободи Стойчо Кацаров от поста министър на здравеопазването заради близо тримесечния тормоз, на който е подложена цялата система и в частност “Пирогов”. Протестът е под надслов: “Не на терора над болниците!”.

Шефът на клиниката по гастроентерология в болницата Камен Данов съобщи, че персоналът ще започне да подава оставки, ако тази атака не спре.

Всъщност проф. Балтов очакваше този ход на служебния министър доц. Стойчо Кацаров. Неофициално се твърди, че лекарят е отстранен или заради возенето в джипа на Бойко Борисов, или заради разчистването на лични сметки. Официално - заради милиона, който служебният кабинет търси от “Пирогов”. Позицията на доц. Кацаров е, че след едномесечна проверка на НЗОК в най-голямата спешна болница

са открити нарушения за над 1 млн. лв

В доклада се посочва, че е проверена хоспитализацията на 802-ма пациенти по 4 клинични пътеки във връзка с лечение на чернодробни заболявания, бъбречни заболявания, оперативни интервенции при диабетно стъпало и диагностика и лечение на заразни болести с остро протичане и усложнения. Впоследстие Кацаров промени бройката на пациентите първо на 600, а след това на 400.

В резултат на установените нарушения от НЗОК посочват, че “Пирогов” трябва да възстанови средства в размер на 1 104 743,2 млн. лв., които са получени неправомерно.

След като свалянето на проф. Балтов не се прие добре от лекарите и пациентите, Стойчо Кацаров излезе с твърдение, че е бил от пациентите фантоми и е написан с диагноза цироза, а дори някой е фалшифицирал подписа му. Екипът, който го е преглеждал в болницата, обаче твърди, че той лъже, защото през цялото време е бил наясно какво ще се направи, за да не плаща голяма сума пари за изследвания.

Бившият директор на болницата категорично отрече да е имало фиктивен прием на пациенти.

“Всички са били лекувани. Няма никакво точене на касата - категоричен е проф. Балтов. - Опитва се да се манипулира обществото, че “Пирогов” е болница, която точи касата.

Тя не точи касата, а лекува своите пациенти качествено,

без да се съобразява какво струва това.”

Той допълва, че е имало сценарий за неговото уволнение, който е започнал да се развива още когато министър Кацаров зае поста в служебния кабинет.

“Имаше една публикация в неговия сайт, в която се твърдеше, че са били използвани средства от Министерския съвет и някъде се е скрил 1,5 млн. лв., и не било ясно къде той е отишъл - посочва хирургът. - Беше ми изпратен репортер, който евентуално да докаже, че има такова нещо. Той видя, че няма нищо такова.

Видя, че всичко е записано в капитала на дружеството “Пирогов” и че е закупена съответната апаратура, за която са отпуснати парите, проведени са обществени поръчки абсолютно прозрачно. Оттам започна всичко - тази проверка не мина, след което

започнаха другите атаки.”

Всъщност много хора подкрепят травматолога и искат той да се върне на директорския пост, защото не само е един от най-добрите лекари в своята област, но още от началото на пандемията бе един от медиците, които предупреждаваха, обясняваха и успокояваха българите.

Правеше го усърдно по медиите, защото беше убеден, че професионалното говорене трябва да бъде чуто и разбрано.

Проф. Балтов бе и сред първите заразени с COVID-19, а след това бе един от първите, които се ваксинираха, за да даде пример на хората. Имаше седмици, в които спеше в своя кабинет, за да не зарази семейството си и да бъде на разположение на своите колеги и на пациентите.

Едно от децата му бе сред първите доброволци, когато в началото на пандемията повечето се страхуваха да престъпят прага на “Пирогов”. Момчето, облечено със скафандър,

дезинфекцираше с часове коридорите на болницата

Всъщност хирургът е потомствен лекар. Прадядо му проф. Владимир Алексиев е бил ректор на Софийския университет във времената, когато Медицинският е бил част от него. Другият му прадядо Георги Золотович е сред основателите на Военномедицинска академия.

Балтов е свързан и с Васил Левски,

защото епотомък на известния възрожденски род революционери от Котел и Жеравна, които били съратници на Апостола. Помагали му не само с логистика, но били част и от нелегалната военна организация.

Вероятно затова за разлика от повечето политици той държи портрета на Васил Левски точно срещу бюрото си, а не зад гърба си.

Проф. Балтов е известен като един от най-добрите травматолози в страната в областта на раменната хирургия. Почти всички пациенти с тежки счупвания в рамото, лопатката или лакътя се консултират с него. Специалист е в оперативното лечение на фрактури и изкълчвания на крайниците и таза, лечение на политравма и посттравматични увреждания.

Завършил е Медицинския университет в София през 1994 г., а две години по-късно започва специализация по ортопедия и травматология към Втора травматологична клиника на "Пирогов", където работи до декември 2006 г. До 2013 г.

е част от екипа на ВМА

като ординатор в катедра “Ортопедична травматология и реконструктивна хирургия”.

Като малък мечтаел да стане гребец, за да обикаля света. По-късно искал да стане корабен лекар, отново за да пътешества. Тогава едва ли е предполагал, че ще стане един от най-добрите специалисти по ортопедия и травматология и наистина ще обикаля света, но не с лодка или параход, а участвайки в различни научни събития, конференции и симпозиуми. Благодарение на тях той се озовава в Аржентина, Китай, Тайланд, Сингапур, Индия, Нова Зеландия, Хонконг и много други.

Любопитното е, че когато стана директор на най-голямата спешна болница у нас, “Пирогов” премина през различни сътресения, подобни на сегашните събития.

Завеждащият Клиниката по детска травматология в лечебното заведение д-р Атанас Кацаров бе подал заявление за напускане заради намерението на ръководството да ремонтира отделението. Тогава отново се наложи проф. Балтов да обяснява по медиите, че секторът няма да бъде затворен, а ще функционира.

Когато стана шеф, той бе истински развълнуван и бе изготвил проект за модернизирането на болницата и връщането на дълговете й. Пред "168 часа" тогава травматологът обясни, че

ще води “Пирогов” напред с честност и креативност

Заедно с това неговите колеги никога няма да забравят как в продължение на 9 часа проф. Балтов оперира един изключително тежък случай - пациент с напълно натрошени ръце и крака и с огромно количество политравми. Когато човекът се възстановил, подарил на професора статуетка с надпис “Мастър”.

Той бе част и от лекарите, които извършиха дълга операция, за да спасят живота на студента по медицина Борис Коцев.

Историята е разтърсваща, а "168 часа" я разказа миналата година, след като в социалните мрежи се появи кадър на медици, които са снимани изтощени до краен предел в коридора на операционната във ВМА. Проф. Балтов заедно с генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, д-р Бърдаров от гръдна хирургия, д-р Магаев - съдов хирург, анестезиологът проф. Николай Младенов, в момента шеф на реанимацията в "Токуда", и проф. Неделчо Цачев, началник на катедра "Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия" във ВМА, са

спасителите в бяло,

които правят тежката животозастрашаваща интервенция.

Всъщност подобни случаи не са рядкост в практиката на проф. Балтов, защото в “Пирогов” се насочват най-тежко пострадалите от катастрофи, височинни падания или трудови злополуки. Той обаче винаги е насреща и влиза в операционната дори в малките часове на нощта, за да спаси човешки живот.

Въпреки че бе свален от директорския пост на спешната болница, той ще продължи да работи в областта, в която е най-добър.

На пода седнал е проф. Венцислав Мутафчийски, до него д-р Бърдаров, срещу тях изправеният лекар е д-р Магаев. Седналият на носилката, е проф. Николай Младенов, а до него е проф. Асен Балтов, на когото му се вижда само кракът.
На пода седнал е проф. Венцислав Мутафчийски, до него д-р Бърдаров, срещу тях изправеният лекар е д-р Магаев. Седналият на носилката, е проф. Николай Младенов, а до него е проф. Асен Балтов, на когото му се вижда само кракът.