Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Палежите и мародерството над магазини в Лондон не са просто престъпност, каквато е официалната версия. Очевидно не са и расови и културни сблъсъци.
Имаме горещ поколенчески бунт. Млади срещу стари, но не за дължината на косата и теснотията на панталоните, а за пари.
Старите, и то не само във Великобритания, ограбиха младите. Световната дългова криза обрича сегашните млади на десетилетия, а може би на доживотна бедност.
Сегашните поколения трябва да изплащат дълговете, натрупани от техните дядовци. Целият хубав живот, на който се радваха европейците и северноамериканците, изчезва.
Предстои плащане на сметката, която отгоре на всичко е надписана, а сервитьорът се ослушва за бакшиш.

Очевидно подредената част на света няма да може да продължи да функционира по същия начин. Има критична маса от недоволни хора и харченето на обществени пари няма да става така, както е било досега.
Това се отнася не само за правителставата, но и за банките, изобщо за световните финанси. Сегашните лидери или ще се нагодят към новите условия, или ще бъдат отнесени. Според мен предстои нещо като нов световен 10 ноември - смяна на системата за разпределяне на парите.
Това, което почна в Арабския свят, защото по същество то е идентично обществено явление, ще се прехвърли и на Запад, а нищо чудно и в Русия и постсъветското пространство, където също се живее доста зле. Сегашният световен конфликт не е просто за демокрация или за свободен пазар. Сега целта е повече достъп до пазара и до свободата.

На тоя световен фон ми изглеждат много глуповати българските спорове за "автентичното" дясно. И изобщо координирането по оста ляво-дясно на българската политика. У нас никога не е имало автентично ляво и дясно, защото това са демагогски понятия от ХIХ век.
Сините отломки страдат, че ГЕРБ им вземал дясната риторика. Ако можеха да погледнат отвъд ремедетата, щяха да разберат, че СДС възникна като партия на свободата. В мига, в който свободата изчезна, останаха 4-те процента подкрепа.
БСП, т. нар. ляво, е нищо друго освен партия на русофилите. Главен проблем на левицата не са ниските пенсии и високата безработица, а шистовият газ и уволнението на руската резидентура от дипломацията. К'во ляво, какви пет рубли.
ГЕРБ възникна като партия на реда. Нейният исторически смисъл е възстановяне на порядъчността и справедливостта в България. Опитите да се представя като партия на американофилите и новото СДС, повече отблъскват, отколкото привличат.

Но малка България не остава встрани от световните явления. Сега патосът е "Върнете ни парите и бъдещето". Това ще е печелившето политическо послание в следващите 5-10 години. Който съумее да го изрече искрено, ще спечели.