Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КРАЛ У ДОМА: 19-годишният Ян Сун плува като торпедо по време на световното първенство в Шанхай, което ще донесе на двуметровия плувец световната титла и световния рекорд на 1500 м свободен стил.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
КРАЛ У ДОМА: 19-годишният Ян Сун плува като торпедо по време на световното първенство в Шанхай, което ще донесе на двуметровия плувец световната титла и световния рекорд на 1500 м свободен стил. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Експертите в плуването са опровергани! Краят на ерата на високите технологии в този спорт не сложи точка на световните рекорди.
Скептиците твърдяха, че след 15-те върхови постижения, записани в Рим през 2009 г., шампионатът в Шанхай ще мине без времена, достойни за планетарни рекорди.
Като причината за това черногледците изтъкваха забраненият от ФИНА технологичен "допинг" на плувните костюми. Смята се, че това ще направи плувците по-бавни, времената в нито една дисциплина няма да бъдат подобрени.
И се оказаха прави, защото в Китай броят на невероятните времена в басейна падна драстично - 7,5 пъти.

Все пак
Китай не остана
без световни рекорди,

паднаха две върхови постижения. Първо бе нанесена корекция на най-доброто време в дистанцията от 1500 м св. стил. Това направи 19-годишният висок Ян Сун. В продължение на 10 години най-бързо преплуваната дистанция от километър и половина се водеше на името на австралиеца Гранд Хакет (14:34.56 мин.). 196-сантиметровият Сун я спечели сега, добавяйки още сребро и бронз от шампионата в родината си. Вторият рекорд от Шанхай е на 200 м съчетано плуване (2:54.00 мин.). Той отново бе записан на името на американеца Райън Лохте.
Интересното е, че както подобрилият собственото си време от Рим през 2009 г. Лохте, така и китайската звезда Ян Сун вече използваха стандартизираните от международната федерация (ФИНА) нови текстилни бански.
"Изненадан съм, че Сун подобри рекорда ми с такава малка разлика", учудено коментира новото постижение на 1500 м Гранд Хакет. Разликата между постигнатото от австралиеца и времето, за което Ян Сун спря хронометрите, е едва 0.42 сек.
Австралийският треньор Лори Лорънс обяснява: "Високотехнологичните облекла улавят мехурчетата и те плуват с вас. Вие ставате като мини-витло на един воден джет."
Плувните костюми подобряват хидродинамичната позиция на тялото и пропускат около 80 л вода на квадратен метър за 1 сек. Въпреки тази космическа технология, въведена в спорта през 2008 г., дори с нея в продължение на 3,5 години

рекордът на Хакет остана непревземаем

В същото време подобреното време, с което Лохте сваля от рекорда си от 2009 г., е 0,10 сек. Предишното 2:54.10 мин е регистрирано и заради технически авантаж на плувния му костюм.
В Шанхай Лохте безспорно се превърна в голямата звезда на този шампионат. Той спечели пет златни и един бронзов медал, два пъти победи именития си сънародник Майкъл Фелпс и постави първия световен рекорд след ерата на костюми "ала Ихтиандър".
Въпреки че не успя да спечели световен рекорд, Майкъл Фелпс закръгли световните си титли на 26. Най-титулуваният плувец на планетата взе титлите в две индивидуални и две щафетни дисциплини. Той победи на 100 и 200 м бътерфлай, дублира златото си от щафетите на САЩ на 200 м св. стил и 200 съчетано.

 

Няма опасност от търговски стартове

Полиуретановите и неопренови костюми отиват за боклук. Забраната за използването им в състезанията под егидата на ФИНА връща плуването там, където то беше в края на 2007 г. - повече тренировки и повече техника на плуването. Точно тогава костюмът Рейсър LZR направи бум и постави новата ера на технологичен скок във водните спортове.
Обратно на очакването за яростна съпротива срещу забраната, големи производители приеха ограниченията спокойно. Но веднага се заговори за поява на търговски стартове в плуването. В тях състезателите щели да ползват хай-тек костюми. Производителите обаче твърдо отрекоха подобна възможност.
Макар решението на ФИНА сериозно да засяга продажбите на продукцията на петте спортни гиганта, те са категорични: подобни алтернативни шампионати винаги водят до сериозни противоречия.

 


Дори полиуретанът не дава резултати

Спецове смятат, че за 11-те години от поставянето на рекорда на Хакет до първенството в Шанхай е имало най-малко 15 плувци, които са правили опити да атакуват постижението му.
Поне една трета от тях са имали показатели, близки до възможностите на австралиеца, но въпреки това не успяват да подобрят времето му дори и с 0,1 сек. независимо че плуват с костюми като извънземни. Фактът, че рекордът е подобрен едва след като са въведени драконовските ограничения, остава необясним за спецовете. Упорито се говори, че решението на ФИНА да забрани технологиите в плуването по-скоро е продиктувано от търговски и рекламни мотиви, отколкото заради реално връщане на плуването към техниката на самия спорт. Сега плуването става един от най-малко засегнатите от високите технологии спорт.
Джей-Джей Смит, анализатор на списание "Бизнес Спорт Рисърч", смята, че зад ограниченията стои крайно неприемливото за високите стандарти на плуването треторазредни състезатели да слизат под границата на 49 сек. в класическата дисциплина на 100 м св. стил. Това определено разваля имиджа на грандовете в синия спорт. Ще е интересно ли, ако дузини плувци наближават резултатите на шампионите само заради модерните си плувки?

ШАНХАЙСКА  ЗВЕЗДА: С постиженията си на първенството в Китай и с победите си над Майкъл Фелпс Райън Лохте се превърна в топплувеца на сезона.
ШАНХАЙСКА ЗВЕЗДА: С постиженията си на първенството в Китай и с победите си над Майкъл Фелпс Райън Лохте се превърна в топплувеца на сезона.