Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЩАСТЛИВИ: Тъстът Боби Михайлов и чаровната му съпруга доволни от църковния брак на исера
ЩАСТЛИВИ: Тъстът Боби Михайлов и чаровната му съпруга доволни от църковния брак на исера

Брожение назрява сред митрополитите на Българската православна църква заради незаконни венчавки, извършвани от Старозагорски митрополит Галактион в патриаршеския храм "Св. Александър Невски".
14 владици без Великотърновския митрополит Григорий са бесни, тъй като за последните 15 г., когато в храма са венчани стотици двойки от бизнес елита, Галактион не е превел и стотинка нито в касата на храма, нито на Синода. Това твърди пред "168 часа" висш архиерей, близък до патриарх Максим.
"Отчисленията за Синода са задължителни, тъй като храмът е ставропигиален - на пряко подчинение на Върховния орган на БПЦ", уточнява източникът в расо.
 "Църковните бракосъчетания и други частни треби като кръщенета и опела са
официално забранени
с решение на Светия синод от 1924 г. Документът е запазен в архива. Прието е с благосл
овението на тогавашния Софийски митрополит, по-късно екзарх Стефан", обяснява човекът на Дядо Максим.
"Разочарован съм от поведението на митрополит Галактион. Той системно и грубо нарушава синодалното решение, което категорично забранява венчавките в "Св. Ал. Невски" - възмущава се пред "168 часа" професорът по църковно право отец Радко Поптодоров. (Виж интервюто вдясно.)
Скандалът с нелегалните църковни венчавки
най-вероятно
 ще бъде даден
 на прокурор
Недоволните митрополити имали съмнения за "солиден паричен ресурс, укрит от Галактион". Парите били натрупани от 1995 до 2000 г., когато сегашният Старозагорски митрополит е бил епископ и председател на църковното настоятелство на патриаршеския храм, твърдят архиереи от София.
Според тях натрупаните пари от църковните ритуали в "Св. Ал. Невски" отдавна са надхвърлили няколкостотин хиляди лева, сума, достатъчна да бъдат построени няколко православни църкви.
"Галактион нито веднъж не е уведомил Негово Светейшество, че ще венчава тук. А тъй като храмът е в Софийска епархия и е подчинена на патриарха в качеството му на софийски митрополит, е редно да поиска благословение от него", гневи се друг отец, пожелал анонимност.
"Чувал съм негови синодални братя да окачествяват действията му като на вълк в кошара - хищнически изяждал чуждата овца и си заминавал", споделя духовникът.
Под чужда овца се разбирали
финансовите облаги, които през далечната 2000 г. били от порядъка на 800
до 1000 долара
Така сватбите били златната кокошка за владиката.
"Големците плащали на ръка на дядо Галактион. Парите не могат да минават по сметка на храма, тъй като венчавките тук са забранени", разказват още двама духовници от Софийска епархия пред "168 часа".
В комбината участвали и двама свещеници, вече покойници - отец Грозьо и отец Станой Андонов. Понякога "се облажвали" и свещеници от Старозагорска епархия.
На въпрос правил ли е дарения за Светия синод от венчавките митрополит Галактион, главната счетоводителка на Синода Лили Мицева беше лаконична: "Имам доста работа. Не мога да отговарям на никакви въпроси."
Казусът "Галактион" плаче за прокуратурата, тъй като на брачните двойки не е издаван и официален документ с печата на храма и гербова марка. Най-често се използват
свидетелства, набавяни от други църкви, предимно от провинцията
“Бих застанал с името си, ако съм виждал с очите си редовен документ от венчавките, но до ден-днешен такива документи не съм виждал", обяснява анонимността си свещенослужител от храм "Св. Александър Невски".
На въпрос на "168 часа" защо досега нито едно семейство не е реагирало, след като се венчава в "Св. Ал. Невски", а получава документ от провинциална църква, отецът отговори: "Защото да се венчаеш в "Св. Ал. Невски", все едно било да бръкнеш в кацата с меда."
Той смята, че получаването на свидетелства от други църкви за ритуал в "Св. Ал.Невски" било равносилно на това - влизаш в "Лувъра" с билет за баня. Пожелалите да кажат "да" пред Бога предпочитат изключителната вътрешна украса от италиански мрамори, оникс и алабастър в храм "Св.Александър Невски". Молитвата "Отче наш", изписана около кръга на купола със златни букви, придава неповторимо усещане за святост. "Затова е оправдано, че
никой не е възроптал
от нередовните брачни църковни свидетелства", казва отецът.
За нередовните брачни свидетелства, набавяни от Галактион за бракосъчетания, потвърди и служител на Светия синод.
 Той е категоричен, че документацията е набавяна от църкви в Старозагорска епархия, чийто ръководител е митрополитът. Именно заради тези съмнителни документи, които нямало как да бъдат отчетени, не влизали никакви пари в касата на храма, нито се правели отчисления за Синода. Така схемата за източване на храма станала класическа.
За нередностите потвърдиха и от Дирекцията по вероизповедания към МС.
Заради венчавката в храма на дъщерята на шефа на Българския футболен съюз Борислав Михайлов - Бисера, с футболиста Живко Миланов тъмни облаци надвиснаха отново над главата на митрополит Галактион.
Официален сигнал до Светия синод срещу старозагорския владика е изпратил епископ Тихон
“Нима митрополитът не знае, че църковните ритуали в ставропигиалния храм са забранени от години с решение на Синода. Решенията са като заповед и трябва да се спазват”, заяви за “168 часа” Тивериополският епископ.
И до днес той нямал отговор на протестното писмо до висшите архиереи на БПЦ.
Причината гневното становище на Тихон да не бъде разгледано от Светия синод било отсъствието на Галактион заради здравословни проблеми. В представяните болнични листове
 в графа заболяване пишело “кашлица”.
Ако имало църковна санкция, като послушание в манастир, каквато възможност упорито се лансира сред висшето духовенство, тя не можело да бъде наложена, когато виновникът-митрополит отсъствал.
 “Това е единственият български митрополит, който има чувство за безнаказаност. А това е сред най-лошите белези на владишкото съсловие. Кой ще тръгне след такива пастири, които са с нрав на вълци грабители”, гневи се и бившият шеф на Дирекцията по вероизповедания към МС проф. Иван Желев.


Владика заглушил дори
литургия на патриарха

Нелегалните венчавките на Галактион през южния олтар на "Св. Ал. Невски" ще прогонят богомолците. Изпадали сме в абсурдни ситуации, разказва архиерей от храма и продължава: Патриархът служи Божествена Света литургия. Миряните са вторачени в него и чакат благословия. В този момент откъм южния олтар (към парламента) гръмва "За многая лета". И Максим, който и без това говорел тихо, изоставил проповедта. Разочаровани богомолци напускали масово храма.
"168 часа" потърси за коментар митрополит Галактион. Той бе помолен да коментира обвиненията, че не е отчитал парите от църковните ритуали в патриаршеската катедрала, но митрополитът затвори телефона.

Отказаха на Халваджиян
патриаршеския храм

Звездната двойка - режисьорът Магардич Халваджиян и съпругата му Кремена, нямаше късмет да се венчае в "Св. Ал. Невски". Въпреки сериозните си връзки те не успели да се врекат в обич пред Господ в патриаршеската катедрала.
"Лично премиерът Бойко Борисов чрез викарийния епископ Йоан е помолил патриарха двамата да се венчаят тук" - твърдят пред "168 часа" двама висши архиереи на Българската православна църква.
Според тях като благ човек патриарх Максим не отхвърлил идеята, а казал, че ще се допита до Светия синод.
13-те епархийски митрополити категорично отказали, позовавайки се на забраната.
Така звездната двойка била бракосъчетана пред Бога в храм "Света София" от Тивериополски епископ Тихон - предстоятел на църквата"Св. Александър Невски".
"Нито стотинка не съм взел за венчавката, за да няма спекулации. Сумата според Окръжното на Светия синод остана за църквата" - каза епископ Тихон.
"Нас никой не ни предупреди, че има решение на Светия синод, което забранява църковни бракосъчетания в църквата "Св. Александър Невски". А беше редно. Поповете трябва да се запознаят с въпросната забрана, за да няма повече нарушения"- коментира близък на шефа на БФС Борислав Михайлов. Дъщеря му Бисера и нейният любим - футболният национал Живко Миланов, се заклеха във вярност пред Бога именно в партриаршеската катедрала.
 
Отец Радко Поптодоров, преподавател по
 църковно право в Богословския факултет:
Митрополит Галактион
трябва да бъде наказан

- Проф. Поптодоров, има ли решение на Свeтия синод, което забранява църковните бракове в “Св. Александър Невски”?
- Решението е още от 1924 г. "Св. Ал. Невски" е храм-паметник и е с особен режим. Тук може да се извършват възпоменателни църковни служби по повод значими общонационални събития. Това не е обикновен енорийски храм. И затова в него не могат да се извършват никакви чинопоследования - венчавки, панихиди, частни молитви.
- Забраната важи ли за държавните ръководители?
- Ако важни държавни персони са решили да се врекат във вярност пред Бога, е разрешено да се венчаят в храма. Цар Борис III се е венчал в Асизи по католическата традиция, но и в храм "Св. Ал. Невски". Недопустимо е било това да стане в някоя малка енорийска църква.
- Ако Бойко Борисов реши да се венчае в патриаршеската катедрала?
- Не мога да отговоря в съгласие с устава на църквата.
- Въпреки забраната на Синода един митрополит редовно венчава в храма заможни двойки. Това допустимо ли е?
- За съжаление Галактион Старозагорски от години не спазва решението на Светия синод. А той като епархийски митрополит е член на Синода. Митрополитът е особняк.
- Трябва ли да има последствия за него, както се чува във висшите архиерейски среди?
- Тук има думата Светият синод. Дисциплината трябва да се спазва. А Галактион не спазва никакви правила и канони. Смятам, че трябва да има наказание за неспазването на важно синодално решение. Защото, ако няма, и други митрополити ще тръгнат да венчават нелегално.
- Легитимни ли са бракосъчетанията, след като е погазено синодално решение?
- От църковно-правно гледище бракосъчетанията са действителни. Извършени са от духовно лице с власт. Но неспазването на църковната дисциплина е повече от скандално. Излиза, че един висш архиерей може да си прави каквото си иска, без да има санкция.
- Патриарх Максим обаче мълчи.
- Най-доброто качество на патриарха е да мълчи. Като истински монах. Но тъй като от години митрополит Галактион не признава никакви забрани, патриархът трябва да реагира адекватно.
- Как ще стане това?
- Крайно време е Негово Светейшество да повика Дядо Галактион и да му потърси сметка за тези своеволия през годините. Каквато ни е държавата, такава ни е и църквата.
- Как си обяснявате засиления интерес към църковните бракове?
- За разлика от атеистичния режим хората вече вярват в една разумна, висша сила. Независимо какъв е нашият поп или нашият владика. Вярата е нещо много съкровено.

ЛОШ КЪСМЕТ: Халваджиян и съпругата му се венчаха в "Св. София", но позираха пред "Св. Ал. Невски"
ЛОШ КЪСМЕТ: Халваджиян и съпругата му се венчаха в "Св. София", но позираха пред "Св. Ал. Невски"
СИГУРНОСТ: Як охранител се грижи за Галактион преди поредната венчавка
СИГУРНОСТ: Як охранител се грижи за Галактион преди поредната венчавка
ПРИМЕР: Епископ Тихон не е взел стотинка от златната двойка
ПРИМЕР: Епископ Тихон не е взел стотинка от златната двойка