Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОПТИМИЗЪМ: Здравната шефка е убедена в правотата си.
ОПТИМИЗЪМ: Здравната шефка е убедена в правотата си.

Казусът с фалшивата диплома на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие”- Калина Илиева, започва да придобива емидемични размери.

След като “24 часа” разкри адвокатка и съпруга й без юридическо образование, участвали в мащабна имотна измама, бе разкрит още един случай. Калина Илиева от Монтана - се нарича Бистра Георгиева.

Подобно на аграрната началничка, която продължително време заема високия пост, представяйки на работодателя си-министъра на земеделието, диплома менте за висше от университет в Берлин, настоящата директорка на регионалната здравна каса (РЗОК) в Монтана Бистра Георгиева представи на комисията за избор на директор

фалшиви документи,
че е била ръководител
отдел “Подбор на кадри”

в Общински медицински център Монтана (ОМЦ)” и така спечели конкурса. Това твърди пред “168 часа” конкурентът й за поста Станчо Манчевски. Икономистът е управлявал касата два мандата, но го уволнили. Той обаче участва в новата процедура за директор. Засегнат, че конкурсната комисия не е спазила изискванията на Закона за здравното осигуряване одобрената кандидатка да има минимум 3 г. управленски стаж в системата на здравното осигуряване, Манчевски се жалва на Главния прокурор.

В документа, предоставен на “168 часа”, той се жали, че конкурсната комисия “съзнателно” е приела за редовни два документа с невярно съдържание - нотариално заверени препис-извлечения от трудови книжки на името на Бистра Георгиева. Твърдението си за фалшифицирани документи Манчевски е обосновал с щатно разписание от ОМЦ. В това разписание длъжността “Ръководител за подбор на кадри” в ОМЦ, за каквато се представила Георгиева в препис- извлечение от трудова книжка щ 181/15.09.1988 г. не съществува, пише в жалбата до Борис Велчев. За посочения от Георгиева период като ръководител от 01.08.2005 до 01.11.2006 г. тя е заемала само длъжността “Специалист ТРЗ и кадри”, е посочено в документа.

Жалбоподателят настоява

Главна прокуратура да разпореди проверка на нотариалните преписи

от трудови книжки с измислената длъжност от Георгиева “Ръководител за подбор на кадри”. В отговор до Манчевски от Националната здравно-осигурителна каса става ясно, че истинността на представените документи от кандидатите не е в компетенциите на конкурсната комисия.

“Комисията по избора на директор е заблудена с тези документи. В цялата история има престъпен елемент”, твърди пред “168 часа” адвокат Таня Райчева от Софийска адвокатска колегия. Към 2005 г. в поименното щатно разписание на ОМЦ Монтана изобщо не е имало длъжност за подбор на кадри, каквато длъжност си е преписала настоящата директорка на Здравната каса, обяснява юристката. Тя недоумява как така Георгиева се е осигурявала в РУСО Монтана като ръководен служител, без да има данни, че е заемала ръководна длъжност. По смисъла на дефинитивния параграф 1 от Правилника за провеждане на конкурс за заемане на длъжността “Директор на РЗОК”Бистра Георгиева не е следвало да бъде допускана до участие в конкурса, а още повече да заема въпросната длъжност - това е записано в решение на Софийски градски съд. Председателят на съдебния състав, разгледал жалбата на участници в конкурсната процедура, е категоричен в решението, че кандидатката за директор на Здравната каса в Монтана не е отговаряла на императивно установеното изискване за заемане на конкурсната длъжност - минимум 3 г. стаж по специалността в областта на управлението на здравеопазването, банковото, застрахователното или осигурителното дело.

Магистратите са посочили, че кандидатката за директор неправомерно в документи е посочила, че близо две години е изпълнявала ръководни функции в административно-стопанското звено на “ОМЦ- Монтана” ЕООД, докато такава длъжност “Ръководител за подбор на кадри” не е съществувала. Това било видно от представените пред съда щатни разписания от общинския здравен център. С решението се осъжда Националната здравноосигурителна каса

да заплати на уволнения
Станчо Манчевски 10 207.68 лв. заедно със законната лихва

Уволнението според магистратите от Софийски градски съд е незаконосъобразно. Както и провеждането на самия конкурс за директор. Как ще се развие сагата с директорката на Здравната каса и дали заради документите с невярно съдържание Бистра Георгиева ще има съдбата на шефката на ДФ “Земеделие” ще реши Върховният касационен съд.