Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Mасовият убиец от Осло е продукт на същите житейски условия, от които се пръкна и другото чудовище Осама бин Ладен.

Двамата живеят в страни, които имат огромни природни богатства. Норвегия има около 100 млрд. евро държавен резерв, натрупан от петрол и газ. При нейното население това богатство би осигурило безметежен живот на още 40 поколения.

Осама е от Саудитска Арабия, където богатството на петрол позволява на местните шейхове да се облекчават в златни тоалетни.

Двамата - и Андерш Брайвик, и Осама, израстват в общества, загубили житейски цели и смисъл именно заради богатството си. Разбира се, Норвегия заради протестантската си религия е страна, в която със собствеността не се парадира. Повечето норвежци живеят скромно и ненатрапчиво. Държавата отделя огромни суми, за да помага на бедните по света.

Hо ако нямаше петрол и газ, отдавна територията да е запустяла, защото климатът е лош, тъмно и студено е почти през цялото време. Но вместо това Норвегия се превръща в притегателен център за емигранти, защото има богатство и соцална сигурност. Лишени от всекидневна борба за хляба си, норвежците прицелват жизнения си хоризонт към безпаметното пиянство в петък вечер.

Петролът и газът наторяват налудните комплекси на малките, рязко подобрили стандарта си нации. Така се появява уахабитският ислям, идейната платформа на "Ал Кайда". Зад нея всъщност се крие комплексът на арабите, че са богати, но непризнати за световна сила. И те започнаха да доказват на всички, че трябва да се съобразяват с тях.
Норвежецът Брайвик попада в друг комплекс - че емигрантите ще дойдат и ще им ползват богатствата, които се следват само на тях. Впрочем има много пряка връзка между демонизирането на исляма, което последва "Ал Кайда", и антиемигрантската злоба. Но коренът на злото е неограниченият евтин ресурс, с който разполагат двете страни.

И в колективните представи се раждат величави мании, които неизбежно се превръщат в чудовищни акции. Защото когато един швейцарец е богат, зад това се крие изобретяването на някое велико лекарство. Швейцарецът, който е имал талант да продаде на някой български депутат часовник за 30 000 евро - по същество 40 грама метал, е направил такава гигантска добавена стойност, която е резултат на неговата сръчност, прецизност и находчивост.

А руският олигарх, получил благодарение на връзките си в Политбюро алуминиева мина или кладенче за нефт, ще си харчи парите за футболисти и яхти, впрочем оборудвани с двигатели "Зулцер", произведени пак в Швейцария.