Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СИЛЕН: Едно от оръжията, с които Цвети изхвърли по-старата Уилямс бе прецизния форхенд.
СИЛЕН: Едно от оръжията, с които Цвети изхвърли по-старата Уилямс бе прецизния форхенд.

БРИТАНСКИ медии си задават въпрос, дали точно 23-годишната българка Цветана Пиронкова не е тенистистката, която е поставила точката в кариерата на по-голямата от двете сестри Уилямс.

Винъс се завърна на корта след 5-месечно отсъствие само за да глътне втория горчив български хап. И той, както първия, бе поднесен от младата пловдивчанка. Каката Уилямс бе победена в същия турнир, със същия резултат. За разлика обаче от миналото лято, сега Цвети я отвя още в осминафиналния мач.

Отдавна-отдавна

Винъс не е виждала победа в турнир от Големия шлем от 2008 г. Тогава за пети път печели "Уимбълдън". Иронично, но именно в "Ол Инглънд Клъб" тя на два пъти отпада от по-младата си съперничка.

Двата си най-големи успеха Пиронкова регистрира на тревните кортове на "Уимбълдън" - мачовете до полуфинала през 2010 г. и четирите победи до 1/4-финала това лято.

Парадоксалното е, че пловдивчанката играе невероятно силно на трева, при положение, че в България има един-единствен корт с такава настилка. Той се намира в село Томчевци, на 8 км от Трявна и Пиронкова едва ли е стъпвала там.

ВИЗИТКАТА

Цветана Пиронкова, 23 годишна, родена в Пловдив. Резиденция - Пловдив. Започва да играе тенис на 4 годинки. Фамилията е спортна - бащата Кирил Енчев е национален шампион на кану, майката - Радосвета Чинкова, бивша състезателка по плуване. Преси 11 години Цвети Пиронкова става изгряващата звезда на българския тенис. През 2000 г. в националното първенство за жени на закрито стига до полуфинал  като първите й успехи са свързани с Пловдив. В момента Цветана е основен участник в българския отбор за Фед Къп.

ПОПРИЩЕТО

Статус - PRO (професионалистка) от 2002 г. Спечелени пари от наградни фондове - $1 541 568 Победи и загуби (единично) - 274 - 150.  Титли от турнирите на ITF - 6. Най-висока позиция в WTA - 34-о място от 12 септември 2010 г. Спечелени точки: сингъл - 1558; на двойки - 15. Титли от Големия шлем - няма. Най-високо класиране - полуфинал от турнира "Уимбълдън" през 2010 г.  През 2011 г. - достига до четвъртфинала в "Уимбълдън", след като печели в четири мача: срещу Камила Джорджи (Ит) с 6-1, 6-4, с Петра Мартич (Хърв) - 6-1, 6-4, над Вера Звонарьова (Рус) - 6-2, 6-3 и повтаря победата си срещу Винъс Уилямс (САЩ) - 6-2, 6-3. След английската експедиция, Пиронкова ще прибави към сметката 500 за класирането и $220 014.

ВЪРХЪТ

Той е през 2010 г. с достигането до полуфинала на "Уимбълдън", побеждавайки на четвъртфинала през 2010 г. Винъс Уилямс. Година по-късно на 1/8-финала младата пловдивска звезда повторно отстранява съперничката си. Прави го със същия резултат, с който я победи и миналата година в полуфиналния мач за Откритото първенство на Великобритания. Пиронкова става и първата българска тенисистка, достигнала до полуфинал в историята на "Ол Ингланд Клъб".


МАЧОВЕТЕ

Пиронкова и Уилямс са играли по между си три пъти, като българката има положителен баланс от 2 победи и 1 загуба. През 2005 година в Истанбул Уилямс печели с 6-1, 6-3, но през следващия сезон Пиронкова взима реванш с 2-6, 6-0, 9-7 и то на Откритото първенство на Австралия.

ПОБЕДИТЕ

Пиронкова има редица победи над състезателки от световните Топ 20. Най-значителните успехи в кариерата й са срещу Меган Шонеси, Анна Смашнова, дублираният успех срещу Винъс Уилямс, Ана-Лена Грьонефелд, Шахар Пеер, Натали Деши, Ана Иванович, Виктория Азаренка , Вера Звонарьoва, Марион Бартоли.

ИГРАТА

Българката признава, че никога не излиза на корта с готова стратегия, а променя тактиката в хода на мача. Всички тенисистки, които са били победени от пловдивчанката смятат, че едно от основните качества в играта на Пиронкова е скоростта на корта. Доброто движение по корта и бързината на краката й дават огромни предимства. Прецизното сервиране, както изпълняваните със сила и две ръце бекхенди правят от българката труден съперник. Заради височината си (180 см), Пиронкова има широк обхват, силната й ръка в игра на мрежата я прави непробиваема. Форхендите си изпълнява много прецизно и силно. Това дава допълнително предимство на българката. Играта на Цвети е рационална, но не е лишена от артистичност.
"Тя всеки път е различна", коментира по-голямата от сестрите Уилямс. Най-високата скорост, регистрирана по време на сервиз на Цвети е 195 км/ч.

ПРЕСАТА

"Победа й с 6-2. 6-3 срещу петкратната шампионка от "Уимбълдън" Винъс Уилямс се оценявана като една от най-големите изненади на тазгодишния турнир и втората кошмарната загуба, която американката е претърпявала на "Ол Инглънд Клъб".

Радио "Файф"

"Винъс Уилямс последва отпадането от турнира на сестра си Серена, след като на четвъртфинала бе победена за втора поредна година от българската тенисистка Пиронкова с 6-2, 6-3. Първият от трите успеха на Цветана срещу Винъс е от Откритото първенство на САЩ.

АФП

"Отмъщението [на Винъс] не се състоя и, точно както през миналата година, се отлага. Винъс Уилямс отново бе победена по най-категоричен начин от българката Пиронкова."

"Гадзета делло Спорт"

"Пиронкова бе крайно стабилна и бърза от началото на турнира, в който не загуби дори и един сет срещу Джорджи, Мартич, Звонарьова и Уилямс."

"Гардиън"

"Тя е неочакваният тревен майстор и идва от страна, в която няма дори един подобен корт."

Yahoo.com