Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Люлка:  В Семинарията се изграждат бъдещите кадри на ортодоксалната църква.
Люлка: В Семинарията се изграждат бъдещите кадри на ортодоксалната църква.

 

Напрежение назрява в Софийската духовна семинария (СДС) "Св. Йоан Рилски". Има оплаквания за необичайни проверки на ректора, ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев. Той наблюдавал семинаристите, докато се къпят в общата баня" - твърди пред "168 часа" висш архиерей на Българската православна църква, близък до патриарх Максим.
За необичайния възпитателен подход семинаристите от началните класове на Семинарията се оплакали пред представители на Светия Синод. "Обидно е ректорът да ни гледа, докато сме под душа" - оплакали се те на високопоставени църковни началници.
Информаторът ни от Светия Синод е още по-обстоятелствен. Той сподели, че семинаристи
подробно са му разказвали
за скандалната ситуация. Отец-ректорът д-р Захарий Дечев влизал невъзмутимо в общата баня на момчетата. Бил облечен с църковни одежди и носел кръст. Отдръпвал завесите на душ кабините, поставени по негово нареждане, оплаквали се тийнейджъри от това внимание пред хора от висшия духовен клир. "Ако някое от момчетата го помоли да напусне, следвал удар по главата" - твърди свещеник, че споделяли лично с него семинаристи. "И при това
сред голи хора
ректорът скверни свещеното изображение за християните - Христовия кръст", ядосва се отецът от Синода на Максим, който е запознат с оплакването на учениците.
"Другата странност" в ректорското поведение се проявявала нощем, оплаквали се семинаристи пред представител на Св. Синод. Докато момчетата отдъхвали от натоварената програма в духовното училище и многото усилени молитви, отец-ректорът влизал в спалните помещения, споделили те. Целта на среднощната визита била вечерна проверка. Разказали пред висшия духовник, че ректорът обяснявал, че искал да провери "кой спи с пижама и кой само по боксерки".
"С мен на проверки вечер идват възпитатели. Нападките, че отвивам семинаристите, са несъстоятелни" - така ректорът
отрече оплакванията
на своите ученици. Той не виждал какъв замисъл влагат в нападките срещу него.
"Дочух за обвинения по адрес на ректора. Възможно е да се окажат слухове. Но въпреки това те трябва да бъдат проверени от специална комисия от Светия Синод. Такъв е редът при нас. Ще разгледаме сигналите още на заседанието на Светия Синод през юни" - заяви пред "168 часа" говорителят на Светия Синод и председател на Просветната комисия към върховния орган на църквата Русенският митрополит Неофит.
За задължителна
проверка на случващото
се в Семинарията настоява и Варненският митрополит Кирил. Според него Синодът трябвало да се запознае с напрежението в училището. На въпрос защо е бил против назначаването на отец Дечев за ректор, митрополитът отсече: "Защото за този пост трябва епископ. А той не е."
Докато митрополитите умуват какви действия да предприемат за успокояване на ситуацията, напрежението в средното духовно училище ескалира според мнението на представител на висшия клир. Кулминацията е преди няколко дни.
"Внушителна група от цивилни млади мъже - семинаристи, идваха в Синода, за да се оплачат от необичайните изпълнения, странни и
шокиращи привички
на ректора. Момчетата искаха спешна среща с митрополит, като представител на Светия Синод, тъй като Софийската духовна семинария е на пряко подчинение и собственост на Синода" - разказва пред "168 часа" доверен на патриарха висш клирик от столицата за недоволството на семинаристите.
"Разговарях със семинаристи. Те ми се оплакаха, че не издържали повече на терора от страна на ректора, тъй като виждали доста смущаващи индикации. За състоялата се среща в резултат на натрупаното негодувание от семинаристите потвърди пред "168 часа" и Сливенският митрополит Йоаникий. Семинаристите излагат, без да се притесняват, проблема за банята и пред
главния секретар
на Светия Синод - Стобийски епископ Наум", разказва присъствал на срещата.
"Възпитателят в Софийската духовна семинария Николай Пенев издействал епископ Наум да ги приеме" - обяснява преподавател от Семинарията. Той допълва, че това били ученици от втори клас, който съответства на 8-и клас в светското училище. Преподавателят изрази мнение, че учениците били доволни, че епископ Наум ги е изслушал с внимание. Висшият духовник само отчел на срещата: "В Семинарията проблеми винаги е имало."
Момчета споделили пред служители на Синода след двете срещи, че Пенев е настоявал да се оплачат на владиците.

Д-р Захарий Дечев, ректор на Софийска духовна семинария:
Не проверявам кой как спи

- Какъв беше поводът за срещата на семинаристи със Сливенския митрополит, а преди това с главния секретар на Светия Синод - епископ Наум, Ваше Високоблагоговейнство?
- Срещата е била за споделяне на битови проблеми и въпроси, свързани с учебната дейност в семинарията.
- Вие бяхте ли поканен да присъствате и ако не, каква е причината за отсъствието ви?
- Срещата е била между митрополита и учениците. Тя е проведена с цел да се чуе мнението на учениците по въпроси, свързани с учебния процес и битовите условия.
- Как ще отговорите на твърденията - оплаквания на семинаристи в Светия Синод, че докато се къпели в банята сте ги наблюдавали и сте отвивали завивките "за проверка дали спят с пижама или по боксерки"?
- По мое нареждане почти веднага след назначаването ми в баните бяха сложени завеси на всички душ кабини с цел спокойното им използване от учениците. Относно отвиването - нямам навик да проверявам кой как спи.
- Тези твърдения са изложени в жалба, която е получена в Светия Синод. Това притеснява ли ви?
- Доколкото знам, няма такава жалба в Св. Синод. Готов съм пред Светия Синод в присъствието и с участието на жалбоподателя да изясня всички въпроси.
- Децата се оплаквали пред висш свещенослужител, че по време на канонизацията на мъчениците от Батак и Ново село пред патриаршеската катедрала сте ги нагрубявали и обиждали.
- Не съм нагрубявал и обиждал никого от учениците, което може да се установи от всички присъстващи.
- Какви са причините да напуснат учители? Например Иван Николов.
- Г-н Николов напусна училището по собствено желание, за да работи по-близо до родния си град Сливен. По мое време други учители не са напускали Софийската духовна семинария.

Учители напускат

Преподаватели са напуснали само месеци след избирането на ректора д-р Дечев. Официалният мотив е напрежение в Семинарията - съобщиха от Светия Синод, под чието управление е духовното училище. Напусналите вече били назначени в Пловдивската семинария. "Аз имам информация за един преподавател, от какви мотиви е продиктувано желанието му да дойде при нас, не ми е ясно, питайте него", заяви за "168 часа" Пловдивският митрополит Николай. Той смята, че с решението на Светия Синод той да обгрижва Семинарията нещата значително са се подобрили. Напуснал е Иван Николов - водещо име в средното духовно образование. Пловдивският митрополит Николай, под чието духовно попечителство и отечески контрол вече е училището, ги приел и изслушал защо напускат, твърдят от Синода.
"Преподавателите се оплакаха директно на патриарха за напрежението в Софийската духовна семинария. Причината е, че не могат да намерят общ език с ректора. Имало не един и два случая, когато учителите напускат часовете, тъй като ректорът по свое желание спирал учебния процес" - обясни служител от Синода. Сред недоволните бил и известният като Хари Потър възпитател - Николай Пенев. Той сподели, че всичко в Семинарията било супер и нямало никакво напрежение.
"За първи път чувам за ситуацията в Семинарията. Изненадан съм. Богословският факултет и Духовната семинария осъществяват социалната функция на Църквата и затова трябва да са за пример. Жалко, че обществото е разкъсано от противоречия. Взаимоотношенията ни с ръководството на Семинарията са прекрасни" - каза за "168 часа" деканът на Богословския факултет доц. Емил Трайчев. Преподавател във факултета беше категоричен - банята, боксерките и изповедта не са тайна в нашите среди.

Жалби до патриарха

Недоволни от бездействието на Синода в лицето на главния секретар, семинаристите възлагали надежда на патриарх Максим да им помогне, сподели висш клирик на църквата.
Той добави, че семинаристите били решени да продължат протестите си и подготвяли жалби до патриарха, в които ще разказват за проверките в банята и през нощта, както и "изискванията на ректора" задължително да се изповядват пред него, въпреки че изборът на изповедник е личен. Според запознат висш духовник в синодалната палата жалбите вече били резолирани от патриарха и ще бъдат разгледани на следващото заседание на Светия Синод през юни.
"Оплакванията още не са разглеждани. Това ще се случи на следващите заседания на Синода, ако има и други оплаквания" - отсече деловодителят от отдел "Архив" и побърза да затвори телефона. Висш духовник от Св. Синод сподели, че семинаристите искали нов ректор и предлагали преподавателя по литургика отец Божидар Маринов.

Митрополит Йоаникий: Има недоволство

- Ваше Високопреосвещенство, защо се срещнахте със семинаристите?
- Срещата с момчетата се състоя по тяхно настояване. Бяха един клас. Желаеха да изложат проблемите около дисциплината в училището пред представител на Светия Синод.
- За какво още разговаряхте?
- Не си спомням, но доста информация получих от учениците. Не мога да откроя отделни моменти. Посъветвах момчетата, ако имат проблеми, да ги изложат писмено пред Светия Синод. Щом ректорът има вина, не можем да си затваряме очите. Особено когато се уронва моралният облик на учебно заведение, свързано с Българската православна църква. Поименно с подписи предложих да ни предоставят жалби, за да ги разгледаме. Не може един владика еднолично да разрешава възникнали въпроси около дисциплината и поведението на ректора. Това са правилата при нас - последна е думата на Синода. Днес времето е толкова сложно, че понякога едно казват, друго пишат. Да се чудиш къде е истината? В края на май може да се срещнем с вас и да разговаряме.
- Имаше ли конкретни оплаквания от семинаристите по адрес на ректора д-р Захарий Дечев?
- С риск да се повторя. Не си спомням в каква посока бяха критиките. Имаше някакво недоволство от реда в семинарията. Може би защото отец-ректорът се опитва да въведе някакъв ред и правила, а момчетата искат да са свободни. Лично мое мнение, че в такава ситуация човек трябва да бъде много внимателен, дипломатичен. Особено когато става дума за морално-етични категории.

Митрополит Неофит: Предстои разследване

Действително в Светия Синод се носеше някаква информация за нередности в Семинарията. Възможно е и да са зловредни слухове. Но те също носят някаква информация. Сега разбирам, че има и жалби. Те ще бъдат разгледани на заседание на Св. Синод през юни. Практиката е при такива случаи да бъде назначена комисия от Светия Синод, която да разследва сигналите, ако такива ни бъдат предоставени. Засега няма решение на Синода за проверка.

 Ловчански митрополит Гавриил - председател на Върховния църковен съвет към Светия Синод: Ректорът е добър стопанин

До мен не са достигали оплаквания от поведението на отец-ректора на Семинарията - ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев. Не зная за срещата на митрополит Йоаникий и за поставените проблеми от момчетата. Не мога да остана пасивен за доброто, което ректорът направи за училището - още с назначаването му започна да провежда политика, благодарение на която има добри приходи в бюджета. Възможно е срещу отец-ректора да се води негативна кампания от недоволни семинаристи в резултат на изисквания за просперитета на училището.

Агенция за закрила на детето:
При сигнал започваме проверка

Веднага при постъпване на сигнал относно нарушени права на деца, обучаващи се в духовни училища, в които се придобива средно образование, председателят на Държавната агенция за закрила на детето го изпраща в Министерството на образованието. Целта е да бъде извършена проверка по визираните в жалбата случаи. С оглед на резултатите от проверката може да бъде сигнализирана и Дирекция по вероизповедания към Министерския съвет. Ако сигналът съдържа определени данни за насилие над деца, може да се изпрати и до Дирекция "Социално подпомагане" за предприемане на мерки за закрила.

 

Д-р Захарий Дечев, ректор на Софийска духовна семинария
Д-р Захарий Дечев, ректор на Софийска духовна семинария
Пикантно: Това е многофункционалната баня в училището.
Пикантно: Това е многофункционалната баня в училището.
Митрополит Йоаникий
Митрополит Йоаникий
Митрополит Неофит
Митрополит Неофит
Ловчански митрополит Гавриил - председател на Върховния църковен съвет към Светия Синод
Ловчански митрополит Гавриил - председател на Върховния църковен съвет към Светия Синод