Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НЕИЗВЕСТНОСТ: Не се знае какви тайни се крият зад високите зидове на школото с пансион.
НЕИЗВЕСТНОСТ: Не се знае какви тайни се крият зад високите зидове на школото с пансион.

 

 

Български деца, предимно от мюсюлмански произход, са предоставяни за отглеждане в училището за имами в село Делчево, община Исперих.
Училището е във връзки с радикалната ислямска секта "Сюлейманджилар", твърдят пред "168 часа" високопоставени източници от мюсюлманската общност у нас.
Децата са отглеждани в интерната към училището, където престоят и храната

са безплатни

Той се контролира от Сдружението за култура, социална интеграция и подпомагане в исперихското село.
"Използван е фактът, че хората в региона са много бедни, с по няколко деца и за пари и малко обещания са готови на всичко" - казва пред "168 часа" Николай Панков, шеф на кабинета на председателя на Висшия мюсюлмански духовен съвет (ВМДС).
"Родителите подписвали

генерално пълномощно

че училището има правото да се грижи и да се разпорежда с децата им, включително да ги извежда зад граница. В много от случаите това е ставало само с подписа на единия родител - бащата", твърди Николай Панков.
В замяна родителите получавали пари, обикновено по една минимална работна заплата, но няма потвърждение за това. Сумата била давана без документи, затова много трудно може да бъде доказана, обясняват мюфтии.
Няколко деца вече били

изведени зад граница

в школи на "Сюлейманджилар", като едно от тях е починало в Турция, твърдят от ВМДС. В момента училището за имами в село Делчево и интерната към него, където се отглеждат малчуганите, се проверява от Агенцията за закрила на детето.
"Ще искаме спешна среща с областния управител на Разград, тъй като на този етап няма яснота откъде са децата, на какво основание са настанявани в т. нар. пансион в с. Делчево. За персонала и преподавателите не се води никаква документация. Няма дори картотека на служителите" - каза пред "168 часа" Калин Каменов - зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).
След проверка, направена от Агенцията, е установено, че учебното заведение не отговаря на редица изисквания по закон, включително

не разполага с лиценз

за предоставяне на социални услуги и одобрен учебен план.
"Училището в Делчево предлага много по-добри условия за живот, отколкото местните хора могат да си позволят. Затова те с радост дават децата си в него, след което малко се интересуват какво става с тях" - твърди Панков.
"Всичките ни документи са напълно изрядни и прегледни. Всичко е по закон, искат да ни злепоставят, защото се опитваме да направим нещо добро в региона, и мнозина ни завиждат - категоричен е изпълняващият длъжността директор Живко Стоичков. - По време на проверката и аз

бях разпитван

Пансионът е към джамийското настоятелство и предоставя подслон на деца, които имат нужда. Религиозни дисциплини или
летни Коран курсове
действително са одобрявани от Мустафа Хаджи като главен мюфтия" - коментира Стоичков.
"Не мога да разбера защо се вдига толкова много шум около пансиона в с. Делчево - казва и кметът на селото Бедри Басри. - Това не е училище. Децата са от социално слаби семейства. Те посещават светски училища. Религиозни дисциплини се изучават по желание, от любопитство да се запознаят с Корана. Предлага се

питателна храна

Условията в пансиона са разкошни. Медицинско лице се грижи за децата. ДАЗД непрекъснато извършва проверки. И няма нарушения."
"Без да се замисляме, аз и мъжът ми решихме и двамата ми сина - Ервин (16 г.) и Белгин (12 г.), да заминат да учат религия в училището в с. Делчево" - казва пред "168 часа" майката Халмие Алиева от разградското с. Богомилци. Обяснява, че за това, че е дала децата за отглеждане към училището, подписала "някакви документи", но не си спомня съдържанието им.
"Ръководителите на сдружението прибраха документите, не ми оставиха нищо" - обяснява Халмие.
Родителите са доволни от обучението на децата си, но категорично отказват да отговорят

платили ли са им

и колко, за да пратят момчетата си в Делчево.
Под грижите на сдружението е и 15-годишната Айшегюл Муталиб от с. Руйно, община Дулово. Момичето е в девети клас. Учи в гимназията "Васил Левски" в Исперих. Остава в общежитието към училището в село Делчево, за да не бъде в тежест на родителите си - Муталиб и Севинч Хамди. Нейното отсъствие се отразило добре на семейния бюджет, където сериозно перо е отглеждането на 2-годишното момченце. Семейството не получава социални помощи. И майката, и бащата

са безработни

Живеят от инвалидни пенсии, около 200 лева. "Мъжът ми подписа документ гаранция "че детето ще бъде добре, храната, спането и всички разходи в Делчево са безплатни" - обяснява майката Севинч.
"След като детето ни е добре и в училището всичко е наред, не разбрах защо полицията няколко пъти идва у нас да разпитва мен и жена ми - умува бащата. - Два пъти старшината ме прибира за разпит - обяснява той. - Полицаят ме попита защо Айшегюл отиде да учи в Делчево, дали само заради пансиона не сме изпратили момичето" - разказва таткото. Той обяснил на разследващите, че е имал желание да изпрати дъщеря си в Турция, но началниците на училището в Делчево били категорични: "Никаква Турция, при нас детето ти ще бъде по-добре." Бащата се съгласил с ръководителите, но ги помолил да не настояват

Айшегюл да се забулва

както в арабските страни.
"Проверявахме защо семействата са си дали децата в Делчево. Разпитани бяха доста родители, но не всички бяха откровени с нас за причината децата да заминат. Резултатите не са толкова трагични. Върху тях ще се произнесе Окръжната прокуратура в Разград" - заяви за "168 часа" полицейски началник от РПУ-Исперих.
"Глобата, която е наложена на председателя на "Сдружение за култура, социална интеграция и подпомагане" въз основа на констатации от проверка на ДАЗД, е минимална. Тази

нищожна санкция

не отговаря на извършените административни нарушения от директора на общежитието - казва Георги Кръстев, съветник в Дирекцията по вероизповеданията. - Ще сезираме Окръжна прокуратура-Разград по случая, защото считаме, че са нарушени три закона - Законът за вероизповеданията, Законът за образованието и Законът за закрила на детето. Ако в хода на проверката нарушенията се докажат, ще настояваме

да бъде прекратена

юридическата регистрация на сдружението."
"Прокуратурата не може да проверява пълномощните. Районно полицейско управление-Исперих извърши цялостна проверка за обучението и образованието на децата - каза за "168 часа" Огнян Дамянов, окръжен прокурор на Разград. - В проверката, в която участваха и институциите за вероизповеданията, бяха проучени и условията от самото създаване на училището до днес. Тези институции, ако са преценили, че има извършени административни нарушения, да наложат санкции на

виновните лица

В това прокуратурата не може да се меси. Не е работа на прокуратурата да проверява генералните пълномощни, с които родителите са дали за отглеждане децата си в пансиона."
Немотията и трудният живот са причина семейството на Реджеб Хасан от шуменското село Капитан Петко също да повери сина си Белгин на сдружението за култура и интеграция в Делчево - разказват съседи. В семейството имало още четири деца освен Белгин. Майката Халиме се оплаквала, че едва издържа, единствено вярата в Аллах я възпирала да посегне на живота си.
"Често плачеше пред мен от мъка, мизерията и лишенията стопиха Халиме, може и затова да е отделила Белгин" - сподели пред "168 часа" съседката на Халиме - Нихал.
"Шокиран съм от сделките с децата. Има

стотици случаи

когато срещу пълномощни на хвърчащи листи биологични родители прехвърлят правата за отглеждането на детето на председателя на "Сдружение за култура, социална интеграция и подпомагане" - коментира нотариус Стефан Стойков от София.
"Пълномощно се издава на някого да ти купи кола. Но да възложиш на непознат да ти отгледа детето най-малкото е парадоксално и необяснимо. Пълна лудост" - казва още юристът.
Засега финалът на сагата с подарените деца мюсюлмани е в ръцете на магистратите.

Без лиценз за социални услуги

ЗА тревожната ситуация в общежитието на училището за имами в исперихското село Делчево алармира в писмо до министъра на образованието доц. Сергей Игнатов зам.-председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Калин Каменов.
В писмото с изходящ номер 09-02-75 от 1 март 2011 г. на базата на извършена проверка от агенцията става ясно, че "Сдружение за култура, социална интеграция и подпомагане" не е регистрирано в Министерството на образованието. Интернатът, където се отглеждат децата, няма издаден лиценз за предоставяне на социални услуги. Програмите, по които се провежда обучението, не са одобрени от Министерството на образованието. Документацията за децата, които пребивават в общежитието, е непълна и недостатъчна. В досиетата на някои от учениците липсва всякаква информация откъде са и кои са родителите им, разказват от агенцията.
Издадените свидетелства за завършен седми клас са подписани от бившия главен мюфтия Мустафа Хаджи, въпреки че изборът му е бил обявен за нелегитимен и той няма право да подписва подобни документи. Бившият главен мюфтия Мустафа Хаджи не бе открит за коментар. Доказателство, че той е подписвал свидетелствата, е удостоверението за завършен курс за имам-хатиб на починалото момче Орхан Мустафа от с. Прохлада. Освен всичко това общежитието в с. Делчево няма законоустановен статут, поради което не е възможно да се осъществява мониторинг и контрол на предлаганата грижа и образование в него. Това от своя страна е отчетено като липса на гаранции за спазването на правата на децата, регламентирани в Закона за закрила на детето и Конвенцията на ООН, твърди Калин Каменов в писмо до министъра на образованието доц. Сергей Игнатов и директора на Дирекция по вероизповедания към Министерския съвет Емил Велинов.
С оглед на констатациите на ръководството на сдружението са дадени указания да го лицензира при условията и реда, предвиден в Закона за закрила на детето.

Николай Панков, началник на кабинета на председателя на Висшия мюсюлмански духовен съвет: Дават им по една заплата

- Г-н Панков, толкова ли е сериозно положението с интерната в с. Делчево?
- Повече от сериозно. Фактите, изнесени в доклада на Агенцията за защита на детето, показват ясно и категорично, че децата, които пребивават там, са в риск. С тях всеки може да прави каквото си иска. Тъй като няма никакъв контрол над учениците, може да се упражнява всякакъв тормоз - психологически, сексуален, промиване на съзнанието на религиозна основа. Обитателите на общежитието с училище са на различни възрасти, от 9 до 25 години. Благодарение на пълномощните на родителите на сдружението децата могат да напускат страната по всяко време, да бъдат изнасяни зад граница, а защо не и като донори на органи. Това е престъпление спрямо българското законодателство и спрямо Европейската конвенция за защита на детето. Това противоречи на всички нормални логики - родители да предоставят децата си на съвсем непознати хора - ръководителите на сдружението. Питам: в тази луксозна среда, осигурена от сдружението, не се ли извършват разврат, пошлост и други грозни неща? Вече имаше смъртен случай, когато момче от дуловското село Прохлада замина на обучение.
- Имало ли е досега проверки?
- От осем години училището в Делчево е на ръба на компромиса и генерира непрекъснато скандали и недоразумения. Озадачени сме, че председателят на Агенцията за защита на детето Ширин Местан е знаела за случващото се в Делчево и не е предприела никакви действия. Има достатъчно основания прокуратурата да започне проверка на директори на дирекции в ДАЗД защо при такива сериозни сигнали за нередности в училището не са разпоредили да се извършат проверки от компетентните органи.
- Получили ли са финансови облаги родители, дали децата си в пансиона?
- Имаме информация, че родителите, които са предоставили децата, са получавали по една минимална работна заплата всеки месец. За тях това е приход, тъй като повечето от възпитаниците на имамското училище са от социално слаби семейства. Те живеят много бедно, в мизерия и затова са взели крайното решение - да се отърват едва ли не от тях. Там на година преминават 170 деца. За осем години това са 1360 малчугани. На някои от тях съдбата е неизвестна, а други ги връщат на родителите им в ковчези.

 Адил Решидов, кмет на Исперих: Компетентните органи да се произнесат

КАТО кмет от създаването на общежитието с училище в Делчево до днес никой от ръководителите на "Сдружение за култура, интеграция и социално подпомагане" не ме е търсил. Не съм запознат с резултатите от проверките на Държавна агенция за защита на детето. В момента общежитието се проверява от ДАНС. Относно това, че учебните програми не са одобрени от Министерството на образованието, изненадан съм, че там вървят учебни процеси. При положение че е обявено за пансион за деца от бедни семейства, които само нощуват там. Никаква комуникация не поддържам с ръководителите на сдружението. Никога не са ме търсили за нищо.
Интересувал съм се как децата са се озовали в Делчево. Оказа се, че родителите са дали съгласие. Защо е взето мнението само на бащата, а е игнорирана майката като страна - не зная. Има компетентни органи, които да вземат отношение по казуса.

 


 Д-р Тунчер Кърджалиев, зам.-председател на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията: Поведението на родителите е укоримо

ПОВЕДЕНИЕТО на родителите - да си предоставят децата на други лица да ги отглеждат и възпитават, е укоримо. В закона за просветата до 18-годишна възраст изрично се иска родителско съгласие за всички дейности, свързани с детето. А в случая децата са под тази възраст и не е редно да се иска само съгласието на майката. Каквато информация има вестникът.
Искам дебело да подчертая - в ДПС дори няма информация за това училище с пансион. И не може да се търси политика в този казус. ДПС не е в темата.
Очевидно пансионът е социално заведение. Чл. 30 от Закона за вероизповеданията дава право на лигитимно изповедание, като мюсюлманското да регистрира образователно или социално заведение.

 

ПОМОЩ: Ервин потърсил ходжи, преди да отиде в училището.
ПОМОЩ: Ервин потърсил ходжи, преди да отиде в училището.
ЛУКС: Религиозни водачи от Франция и Германия осигурили средствата за ремонта в пансиона.
ЛУКС: Религиозни водачи от Франция и Германия осигурили средствата за ремонта в пансиона.
Огнян Дамянов
Огнян Дамянов
Спокойни: Семейство Севинч и Муталиб Хамди са доволни, че Айшегюл е добре в интерната.
Спокойни: Семейство Севинч и Муталиб Хамди са доволни, че Айшегюл е добре в интерната.
Живко Стоичков
Живко Стоичков
Задоволство: Халмие е щастлива, че двамата й сина са се отдали в служба на Аллах.
Задоволство: Халмие е щастлива, че двамата й сина са се отдали в служба на Аллах.
Николай Панков
Николай Панков
Адил Решидов, кмет на Исперих
Адил Решидов, кмет на Исперих
Д-р Тунчер Кърджалиев
Д-р Тунчер Кърджалиев