Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отец Неделчо Тодев
Отец Неделчо Тодев

 

В дни на пост, молитва и смирение преди големия християнски празник Великден мащабен скандал разтресе богословските среди.
Известни преподаватели по църковно право обвиниха отец Неделчо Тодев от София, че е "преписал" части от научни трудове от руски и гръцки автор и ги представил като свои.
Самият свещеник твърди, че опонентите му завиждат, защото е поканен на

среща с папата

и не е преписвал, а само ползвал въпросните автори.
"Става въпрос за чисто плагиатство. Тъй като са засегнати авторските права на гръцки архимандрит и руски професор - канонист, скандалът може да стане международен с много лоши последици за българската църква" - казва доц. Дилян Николчев - преподавател по църковно право в Богословския факултет към Софийският университет.
Обявените за откраднати трудове са "Очерк православного церковного права" от руския професор и философ Михаил Остроумов и съчинението "Св.Иван Рилски" от архимандрит Панталеймон Пулос.

Новопубликуваните

издания, с автор свещеникът от Софийска епархия са "Обзор върху латиноезичните паметници на църковното право през периода на Вселенските събори" и "Развитие на отношенията между църква и държава с оглед изворите на свети Иван Рилски".
"За дръзката кражба на научни трудове в областта на богословието научих от мои студенти, както и от преподаватели в богословски факултети в София и провинцията. Те ми казаха, че отец Неделчо е
преписал цели глави
от изданията на руския и гръцкия автор. В случая се касае за интелектуална кражба - плагиатство. Това е престъпление, което подлежи на съд" - заяви за "168 часа" и отец проф. Радко Поптодоров - виден канонист и бивш преподавател по църковно право в Богословския факултет.
"Някои мои конкуренти са притеснени, че навлизам в

техните среди

и се справям много по-добре с материята. Затова ме обвиняват в плагиатство, каквото няма" - категоричен е набеденият свещеник Неделчо. Въпреки твърденията му, че само е ползвал въпросните автори, обвинения към отеца се сипят от много страни.
"Крадено е безогледно, преписвано е всяко изречение, всяка дума в превод, всяка посочка под линия"- гневи се доц. Николчев. Той твърди, че трудът на известния починал вече руски специалист е буквално преписан. От текстовете на Остроумов били вземани наготово цели глави. "Нагло е преписвано - до буквата, до запетаята и точката" - възмущава се преподавателят. Като

доказателство

сравнява курса по църковно право на руския автор с българския му вариант и сочи еднаквите пасажи.
"За какво авторство може да претендира отецът, след като нагло е преписал дума по дума проф. Остроумов, вкл. и бележките под линия - обяснява канонистът доц. Николчев. - При това самият руски автор не е цитиран никъде в плагиатстваното съчинение"- ядосва се той.
Според Николчев кражбата на столичния отец е не по-малко очевидна и при "втория труд" - за изворите на св. Иван Рилски. Две от главите в него били изцяло преписани от преработената дисертация на архимандрит Пулос "Св. Иван Рилски". "Шокиран съм. Може ли един български свещеник да преписва по такъв

безобразен начин

чужди трудове и да заблуждава научните среди и обществото, че са негови?" - пита риторично богословът.
"168 часа" потърси за коментар и позиция по случая от викарийния епископ на патриарх Максим- Знеполски епископ Йоан, в чиято епархия служи обвиненият в плагиатство свещеник. Той не пожела да разговаря по никакви въпроси, с мотива, че "няма приемен ден".
"В Светия синод няма постъпил сигнал срещу този свещеник. Ако постъпи оплакване, ще го разгледаме най-внимателно и ще излезем с позиция. Отношение по въпроса е редно да вземе Софийска митрополия"- каза за "168 часа" говорителят на Светия синод митрополит Неофит.
"Ако свещеникът наистина е

преписвал текстовете

това може да доведе до много сериозен международен църковен проблем" - казват близки до Светия синод. Там са силно притеснени, че отец Неделчо е поканен да работи във Ватикана. "Ако отиде там и се докаже плагиатството му, ще стане много неприятно, защото и руската, и гръцката страна ще реагират остро. Това може да доведе до
проблеми и напрежение
между нашата и техните църкви" - коментират ситуацията свещеници. Самият обвинен в плагиатство духовник е категоричен, че е напълно невинен и го злепоставят завистници.
Въпреки това от Богословския факултет са решили да инкриминират книгите му, обявявайки ги за фалшификат.

 

Доц. Дилян Николчев - преподавател по църковно право в БФ: Отецът лъже

- Доц. Николчев, имате ли конкретни доказателства за това, че свещеник Тодев е плагиатствал чужди научни трудове?
- Плагиатството, лъжата и измамата като шизофренно поведение за съжаление не подминаха и Българската православна църква. Скандалите с фалшивата диплома на Калина Илиева - бивш изпълнителен директор на фонд "Земеделие", още не са отшумели. Сега един български духовник - Неделчо Тодев, енорийски свещеник в Софийска епархия, се оказа крадец на интелектуална собственост. Буквално е изплагиатствал два научни богословски труда. Най-безцеремонно и брутално е откраднато от съчинението на руския професор-канонист Остроумов. Обвиненията ми не са безпочвени, а почиват на конкретни доказателства. Плагиатството беше потвърдено и с решение на Факултетния съвет на БФ. Книгите ще бъдат инкриминирани.
- Квалификациите ви са доста тежки - шизо-френно поведение, брутална кражба.
- Шизофренното поведение на свещ. Неделчо Тодев отива още по-далеч. Същият се представя като магистър по право, завършил Юридическия факултет през 1990 година. Но в този факултет няма данни да е завършил човек с това име. Афишира се и като юрист, практикуващ адвокатска професия, но такова лице отсъства в списъците на адвокатските колеги в страната. Не казвам, че о. Неделчо е луд, шизофреник. Искам да подчертая колко неясна е границата, до която се простира нормалното и започва патологията.
- Какви действия ще предприемете, след като имате сериозни доказателства за интелектуална кражба?
- В случая има чисто плагиатство. Естествено, трябва да бъдат уведомени компетентните органи и да извършат проверка. Давам гласност на това престъпление. Наказателният кодекс предвижда до 3 години затвор или до 300 лева глоба. Досега никой в България не е получил ефективна присъда за това деяние. 

 

В Кубратово го защитават

В с. Кубратово, където отец Неделчо е назначен да служи на Бога в църквата "Св.Троица", са възмутени от избухналия спор в научните среди и обвиненията, че попът е преписвал чужди научни трудове.
"Тези , които го обвиняват в интелектуална кражба, може би нямат неговия талант и възможности и затова са скочили срещу него. Завиждат му, защото те не могат да напишат такива дебели книги" - категорични са местни.
"Хулите срещу отец Неделчо са несправедливи. Той е умен, начетен и възпитан човек. Едва ли ще си позволи да краде чужд научен труд и да се хвали с него" - коментира нападките на богословите Цветанка Кирова.
"След Ванга и Дънов отец Неделчо ли подхванаха" - защитава началника си жената, която продава свещи в църквата, Георгия Иванова. "Постът, молитвата, изповедта и вярата в Бога са моите правила в живота. Какво е правил отец Неделчо, си е негов проблем"- казва тя.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Прокуратурата ще проверява крал ли е софийският поп от чужди автори.
РАЗСЛЕДВАНЕ: Прокуратурата ще проверява крал ли е софийският поп от чужди автори.
Доц. Дилян Николчев
Доц. Дилян Николчев
ПОДКРЕПА: Клисарката Георгия Иванова е на страната на духовника.
ПОДКРЕПА: Клисарката Георгия Иванова е на страната на духовника.