Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОБВИНЕНИЕ: Великотърновският митрополит Григорий бил съпричастен към среднощния екшън.
ОБВИНЕНИЕ: Великотърновският митрополит Григорий бил съпричастен към среднощния екшън.

 

Сюжет, достоен за холивудски екшън се разиграл в с. Патреш, община Павликени.
Арендатор на църковни земи хвърлял пиратки и бомбички в дома на член на проверителната комисия при църковното настоятелство на храм "Света Параскева", ядосан, че го дали на прокуратурата във Велико Търново да го разследват за "далавери с църковни имоти".
70-годишната майка на църковния проверител Валентин Георгиев изпаднала в шок от страшния трясък и изпочупените стъкла на прозорците на спалнята є. Възрастната жена и
до днес не може да се освести
от изпитания ужас. Следите от погрома не могат да бъдат заличени. "Майка ми още не може да се съвземе от кошмара от преживяното. Нападението през нощта над дома ми е дело на Красимир Чешмеджиев, а Великотърновският митрополит Григорий е знаел за покушението, но нищо не е направил да го спре" - каза пред "168 часа" пострадалият проверител. Той иска спешна среща с патриарх Максим заради среднощния инцидент.
Жертва на гнева на арендатора, който е и църковен настоятел при храма, е и Юлиян Навощанов - студент в Богословския факултет в София. "Пиех си кафето в заведение, когато Чешмеджиев ме нападна. Започна да ми удря шамари по лицето. Запазих хладнокръвие. Не реагирах, защото имаше свидетели и ако бях отговорил, щеше да стане меле" - разказва битият. Пострадалият богослов си е извадил медицинско свидетелство за боя
Въпреки душевните поражения върху семейството му проверителят - богослов Валентин Георгиев, не се предава. За проблемите с арендатора вече е уведомен и главният прокурор Борис Велчев. В обширен сигнал до Обвинител №1, предоставен и на в. "168 часа", е описан случаят.
"Земеделските земи на храма са отдадени на арендатора Красимир Чешмеджиев да ги обработва по абсолютно незаконен начин - без да има сключен договор с предстоятеля на храм "Света Параскева" - отец Милетий. По случая работи и Районна прокуратура Велико Търново. С прокурорско постановление тези дни е възложено на полицията
да извърши нова проверка
по сигнала на Георгиев. "В сигнала са изведени нови факти и обстоятелства, които са останали непроверени при първоначалната проверка, което дава основание за евентуално извършено документално престъпление" - пише в прокурорското постановление Цани Попов - прокурор в ОП Велико Търново. С оглед на новите обстоятелства - съмнения за явен конфликт на интереси и неснети обяснения от свидетели, прокурор Попов дава указания постановлението на районна прокуратура, с което се отказва да бъде образувано наказателно производство за стопанисването на храмовите земи, да бъде отменено.

Красимир Чешмеджиев - арендатор: Нехранимайковци ме атакуват

- Имате ли договор с църковното настоятелство да обработвате земеделските земи на храм "Света Параскева" в с. Патреш?
- Имам такъв договор от декември миналата година. Трима нехранимайковци, сред които е и членът на проверителната комисия Валентин Георгиев, водят кампания срещу мен.Той говори глупости по мой адрес. При положение че съм му помагал финансово. Може би зложелателите ми ги е яд, че помагам на църквата - закупил съм камбана, правил съм дарения многократно.
- Обвиняват ви, че сте хвърляли пиратки по дома на Георгиев и сте пребили приятеля му.
- Може ли аз като човек със сериозен бизнес да хвърлям пиратки? Смешно е. Колкото до втория случай имаше дребно спречкване и ме глобиха с 50 лева за нарушаване на обществения ред.
- Защо договорът ви е от декември, при положение че обработвате земите повече от година и половина?
- Договорът ми е одобрен от архиерейския наместник на Павликени отец Георгий. Какво мисли по този въпрос отец Милетий, изобщо не ме интересува, защото той не е никакъв. Около него има само скандали.
- Какви скандали?
- Неотдавна отец Милетий закупи от Гърция за църквата в с. Патреш икони за 1200 лева. Аз като църковен настоятел направих проверка и се оказа, че фактурата е фалшива. Можем само да гадаем къде са парите.

Доц. Дилян Николчев - преподавател по "Църковно право" в Богословския факултет, София: Епархийският съвет решава за църковните земи

- Доц. Николчев, има ли нарушения по казуса в с. Патреш?
- В конкретния случай църковното настоятелство не би могло да отдава земеделски земи под наем без съгласието на епархийския архиерей. Респективно Епархийският съвет. Но в същото време митрополитът не може да се разпорежда еднолично с това недвижимо имущество. Що се отнася до обстоятелствата кой, кога и защо е подписал договори за тези земи, то този въпрос е от компетенцията на правоохранителните и съдебните органи, които могат да се произнесат по законосъобразността или нецелесъобразността на събитията в това великотърновско село. Подобен случай имаше преди години във Варненска епархия, село Рогачево.
- Спазен ли е Уставът на църквата?
- За съжаление днес в живота на Българската православна църква има неразбиране и осъществяване на порочни практики. Именно в качеството си на юридическо лице, също на основание на Устава, местната църква притежава свое имущество, в това число и недвижимо - покрито и непокрито. В това си право църковното настоятелство, което в правен смисъл е всъщност управителното тяло на местната църква, има право да сключва придобивни сделки, договори за заем, наем и други договори. Проблемът, възникнал в с. Патреш, трябва да се разглежда през призмата на правото на собственост в църквата и правото за разпореждане със същото това право.

Валентин Георгиев
Валентин Георгиев
Доц. Дилян Николчев
Доц. Дилян Николчев