Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕНЕРГЕТИК: Инж. Данаил Тафров алармира, че големите хидротехнически проекти липсват в плановете за управление на речните басейни.
ЕНЕРГЕТИК: Инж. Данаил Тафров алармира, че големите хидротехнически проекти липсват в плановете за управление на речните басейни.

 

 

Данаил Тафров е един от хидроинженерите, които се споменават от комисията по корупция в парламента във връзка с хонорара на Доган. Лидерът на ДПС бе оправдан от Върховния административен съд за конфликт на интереси, а имената на Тафров и три негови колежки изплуваха като автори на доклади във връзка с консултантската дейност на Сокола. За работата си по хидропроектите, с които го ангажира Доган, Данаил Тафров взема хонорар от 25 хиляди лева. Той е бивш шеф на Националната Електрическа компания по време на правителството на Иван Костов. Участвал е в проектирането на "Цанков камък" и каскадата "Белмекен - Сестримо - Чаира", която е голямата му професионална гордост. Днес развива частен бизнес. Допреди година е прокурист на "Алпине-България". Фирмата е подизпълнител на австрийската "Алпине бау" по изграждането на "Цанков камък".

"Хидроенергетиката е много печеливш процес, но инвестициите се връщат след 10 -12 години. Политиците по примера на Ахмед Доган трябва да лобират пред правителството и изпълнителната власт за подкрепа на такива проекти, за да се натоварят те с предварителните проучвания, които отнемат 2 и повече години, струват скъпо и отчайват инвеститорите" - категоричен е Данаил Тафров и бърза да уточни: "Доган няма нищо общо с "Цанков Камък", както се тръби навсякъде. Ангажиран е като консултант по други 4 проекта, за които се е съветвал с различни колективи, в т.ч. и с мен. 3 от тях са изцяло негова идея. Категорично не е вярно, че по тези проекти сме ползвали чужд опит и разработки. Направихме го по четрътия проект - "Горна Арда", който не е идея на Доган, но той му даде рестарт. Не сме открили топлата вода по "Горна Арда", той е започнат преди 30 години. По него сме обобщили всичко, което е свършено до момента от български и австрийски специалисти и може би точно това визира адвокат Митев. Между другото не сме служители на Минстрой, нито на "Института по минно дело"! Работихме с колегите, които се споменават медиите и парламентарната комисия. Но Доган ангажираше в работата си още много специалисти, например от "Енергопроект". Абсурно е да се твърди, че ние сме свършили работата, а той само е прибрал парите. За работата си имах с него съответния договор и всичко е декларирано съгласно закона. 4-те хидротехнически проекта, които е консултирал имат комплесен характер и са много важни за развитието на икономиката. Ще се използват за питейно водоснабдяване, за напояване, промишлени нужди и енергодобив. Доган не е инженер и естествено е да допуска грешки. Водили сме спорове за специфични характеристики като коефициент на полезно действие и падове по каскадите, но от дълги години се занимава с хидрология и доста разбира. Най-важното е, че умее да обобщава, анализира и да изведе заключение за вземане на управленско решение. Работата му по всеки един от тези 4 проекти може да продължи с години. Това с хонорара му е измислена сензация, още повече че съдът вече се произнесе. Какво прави една частна фирма с частно лице и колко пари му дава, си е нейна работа. По-важното са ползите от реализацията на такива проекти. В цял свят строят язовири и каскади, в България за 20 години сме завършили само "Цанков камък" и ПАВЕЦ "Чаира". Водата е златото на бъдещето и трябва да я събираме. Световната практика показва, че по време на криза се строят пътища и язовири, засега ние наблягаме само на магистралите."
Хидровъзел "Цанков камък", който неправилно се свързва с името на Ахмед Доган, всъщност е резултат от работата на много български инженери, техници и строители, сред които Данаил Тафров и колежката му Ани Христова. Той признава, че премиерът Бойко Борисов е прав за оскъпяването му, но твърди, че причините са в неочаквано лошите геоложки условия и в ранното стартиране на работите. Тогава не е предвидено, че до мястото няма подходящи пътища, електроснабдяване и водоснабдяване, както и че не е предвидено отчуждаването на земите.

"Магистрала от бетон щяхме да построим от София до Бургас с тези пари" - казва Премиера при посещението си там за струващия 120 милиона асфалтов път от 22 километра. "Магистралите са в равното, а тук в пресечен планински терен имахме изкопи и насипи по над 70 метра, свлачища, срутища" - обяснява инж. Тафров по споровете около хидровъзела "Цанков Камък".
Договорите на Сокола като консултант са за все още нереализирани проекти, които тепърва ще се обсъждат, проектират и едва тогава при доказана ефективност ще се строят.  "Проектът "Тунджа", например е изцяло идея на Доган. Освен за енергодобив, реализацията му ще спре и наводненията в Турция и затова инвестициите следва да са оттам. До 2006 година имаше двустранна комисия с представителство от турска страна. Другият негов проект е за прехвърляне на свободни води от река Места към каскада "Доспат - Въча". Подобен проект съществува отдавна и затова ни обвиниха, че работим по стари неща, но тук става въпрос за съвсем друга идея с прехвърляне на води от средния участък на реката в друга каскада. Третият проект е за връзка на 2 каскади - Баташката и Доспат - Въча". Само "Горна Арда" не е негова идея, но той й даде рестарт, за да се обобщят проучванията" - категоричен е инж. Тафров.

 

Рибите затриват ВЕЦ-ове

"Т. нар. скандал с хонорара на Доган е нищо в сравнение с някои текстове в ПУРБ (планове за управление на речните басейни). Там ги няма големите хидротехнически проекти, които може да се строят. С този документ е заложена бомба със закъснител от Басейновите дирекции по времето на тройната коалиция. С ПУРБ се слага край на бъдещото развитие на хидроенергетиката в България. Забранява се каскадното застрояване на реките, за да минават свободно рибите, може да се ползват само 30 процента от водите в реката и други недомислици. Защото този план е писан от рибовъди, а мнението на инженерите и икономистите не е потърсено. Какво правим с "Горна Арда" тогава? Удрят чертата на ВЕЦ-овете, за да сложат перки и фотоволтаици. Подозирам лоби и икономически интереси в приемането на този план или некадърност" - недоумява Данаил Тафров. Той и колегите му от Българския енергиен форум предлагат документа да се преразгледа и да подложи на обществено обсъждане, както е по закон.

 

 

Нищо ново в електроенергетиката

"След правителството на Костов няма нищо ново в електроенергетиката. Тогава подписахме за модернизацията на ТЕЦ Марица Изток 3 с Ентърджи, за новата мощност при Марица Изток 1 с AES, тогава се подписа меморандума с австрийското правителство за Цанков камък, започна Горда Арда с Джейлан, после спря. Проектът "Яденица" също стартира, после спря. Същото е положението с АЕЦ Белене" - разказва Данаил Тафров, който по това време е шеф на НЕК. Според него единствената заслуга на царското правителство е стартирането на вече завършения проект "Цанков камък", а тройната коалиция определя като "нула" с принос за енергетиката.
"Най-голямата глупост е затварянето на малките блоковен АЕЦ Козлодуй. Първите два блока се затвориха по костовото правителство. Те бяха в програма за повишаване на ядрената безопастност и сигурност, която бе изпълнена докрай за Блок 3 и Блок 4. Сега стоят в готовност и се надяваме пак да ги пуснат, но няма да стане. Затвориха ги по времето на царското правителство. Сами се набутахме в тази каша. Само 8 гласа не достигнаха на България да запази блокове 3 и 4 на АЕЦ Козлодуй. Тогава в европейския парламент е имало 18 българи от различни политически партии и всички гласували за затварянето. Българските енергетици считат това за позор!" - категоричен е Данаил Тафров.

 

 

ЗАБЛУДА: Хидровъзел Цанков камък погрешно се свързва с консултантската дейност на Ахмед Доган.
ЗАБЛУДА: Хидровъзел Цанков камък погрешно се свързва с консултантската дейност на Ахмед Доган.