Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доверие: Над 1000 делегати гласуваха за новия стар ръководител на мюсюлманите.
Доверие: Над 1000 делегати гласуваха за новия стар ръководител на мюсюлманите.

 

 

Двама магистрати от Софийски градски съд (имената се пазят в редакцията) се проверяват по обвинения за получаване на подкуп съответно от 300 000 и 200 000 лева.
"Сигналът е получен при главния прокурор. Разпределен е на Софийска градска прокуратура по компетентност, за да бъдат предприети съответни действия" - съобщиха от кабинета на главния прокурор.
Според внесения сигнал парите са дадени, за да бъде колкото се може по-бързо регистриран новоизбраният главен мюфтия Мустафа Хаджи.
Средствата били осигурени от турското посолство в България, пише в сигнала. С тях оперирал Мустафа Келебек, зам.-ректор на Висшия мюсюлмански институт и представител на Дирекцията на вероизповеданията на Република Турция, известна като Дианет Вакъф, посочват авторите на документа

Писмото е изпратено

до министър-председателя, председателя на Върховния касационен съд - проф. Лазар Груев, Висшия съдебен съвет, председателя на Висшия мюсюлмански духовен съвет - проф. Недим Генджев и посолства на европейски страни.
"Получихме сигнала от гражданите на Пловдив. Запознахме се със съдържанието му. Разпоредено е да бъде извършена проверка по твърденията, които са сериозни. Текстът е предаден на доклад при председателя" - заявиха за "168 часа" от кабинета на председателя на ВКС проф. Лазар Груев.
"Постоянната комисия по професионална етика и корупция към ВСС вече разгледа приоритетно сигнала, който съдържа твърдения за подкуп. Писмото е заведено при нас. Тъй като ВСС няма разследващи функции, сигналът е изпратен на главния прокурор. Той ще прецени, след проверка и изясняване на обстоятелствата, дали ще бъде повдигнато обвинение срещу посочените лица. Твърденията трябва да бъдат проверени" - заяви Латинка Светозарова от Пресцентъра на ВСС.
"По време на разширено заседание на Висшия мюсюлмански духовен съвет писмото беше оживено дискутирано. Областните мюфтии от цялата страна изразиха негативно отношение по съдържанието, което съдържа

данни за корупция

на много високо ниво в ДПС и в Дирекцията по вероизповедания - Дианет Вакъф, която се меси пряко в религиозните дела на българските мюсюлмани" - каза Николай Панков, началник на кабинета на председателя на Висшия мюсюлмански духовен съвет.
Сигналът, с който "168 часа" разполага, съдържа твърдения за корупция на висши кадри на ДПС, имащи отношение към регистрацията на Хаджи и решенията на провелата се през февруари мюсюлманска конференция. Подписано е от деветима граждани, живеещи в Пловдив, които са

застанали

зад твърдението с имената си, ЕГН-тата и личните си адреси.
Авторите са обезпокоени от разговор, на който са станали свидетели след петъчна молитва в края на януари край Джумая джамия в Пловдив. Те подробно описват компанията, която на излизане от петъчен намаз (молитва) започва разговор за предстоящата регистрация на националната мюсюлманска конференция, която ще се проведе в София. В групата били бившият депутат от ДПС - Фикрет Сепетчи и активисти на ДПС Пловдив. Те обсъждали как видна активистка на ДПС (името е отбелязано в сигнала и се пази в редакцията) "е взела от Турското посолство чрез някакво лице Мустафа Келебек 300 000 лева, за да ги предаде на съдия от Столичния градски съд (СГС) за регистрацията на мюсюлманската конференция".
Допълнително - 200 000 лева, били предназначени за съдийка от СГС, на която предстояло да се пенсионира, пише още в писмото. По време на разговора се разбрало, че с

въпросната съдийка

вече било разговаряно от турска страна. Магистратката била съгласна да вземе огромната сума и обещала за съдействие при вписването на решенията на конференцията в съдебните регистри.
"Минути след молитвата в джамията групичката активисти на ДПС, заедно с Фикрет Сепетчи, без да се притеснява от минаващите мюсюлмани, на висок глас обсъждаше как на ДПС активистката са дадени пари чрез посредника Мустафа Келебек, за да ги предаде на съдии от София. Те трябвало да регистрират Мустафа Хаджи като главен мюфтия на мюсюлманите в България" - разказа пред "168 часа" Юсеин Фаиков. Неговото име е посочено за кореспонденция в сигнала.
Според Фаиков депесарите изглеждали доволни, че Хаджи ще е новият стар главен мюфтия, "защото Недим Генджев

нямал потенциал

да оглави изповеданието".
"Край джамията има монтирани видеокамери и те са заснели как на живо се обсъжда корупционната схема. За нея вече се говори в кафенетата в Пловдив" - казва председателят на ВМДС и председател на джамийското настоятелство в Пловдив Ашим Асан.

Мустафа Хаджи - избран за главен мюфтия:
Искат да ме дискредитират

Кой на кого какво е дал, кой от кого какво е взел - аз с такива неща не се занимавам. Ако някой знае повече, има компетентни органи да им го съобщи. И нещата да бъдат стопирани още в зародиш. Твърденията в този т.нар. сигнал, че посолството на Република Турция се е ангажирало с регистрацията ми, са абсурдни. Не е възможно чужда институция да взема отношение по този въпрос.
След като дадете гласност на това изложение чрез вашия вестник, значи цялата държава ще бъде уведомена.
Едва ли някой от участниците в конференцията се съмнява в нейната легитимност. Допускам, че някои кръгове правят опит да бъде дискредитирана извънредната национална мюсюлманска конференция и нейните решения, които са взети според изискванията на законите. Изборът ми е напълно легитимен, колкото това да не се харесва на моите опоненти.

Проф. Недим Генджев, председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет:
Съдът да спре вписването

Убедени сме, че съдът няма да се поддаде на шантажи и подкуп, а ще реши справедливо както досега мюсюлманския казус. Ако отговорът на съда, в настоящата ситуация, е различен от този, предвиден в закона, написаното в сигнала ще бъде факт. И няма да е нужно да се доказва дали някой е взел едни големи пари, или не ги е взел. Съдът има достатъчно мотиви да спре според процедурата на закона регистрацията на Мустафа Хаджи. А има и основание да откаже да впише този незаконен форум.

Али Байрактаров - избран за главен мюфтия:
Гонят личен интерес

- Ваше Превъзходителство, как ще коментирате сигнала от Пловдив с обвинения, че за съдебната регистрация на Мустафа Хаджи е даден половин милион на двама съдии?
- Възмутен съм. Зная за това писмо. В желанието си Хаджи да остане пожизнен мюфтия на мюсюлманите в България, той е способен да действа с какви ли не средства. Позволени и непозволени. Подкупът е грях в нашата религия. След като Хаджи претендира, че е на върха на пирамидата, не може да допуска тези неща. Грозно е. Той много добре знае каква цена е платена, за да запази власт­та си.
- Как си обяснявате присъствието на Мустафа Келебек като зам.-ректор на Висшия ислямски институт в София, който според авторите на писмото осигурил парите за подкупа?
- Това е скандално! За да набави толкова много пари, значи този човек от Турция има някаква цел. Тази цел не е в полза на българските мюсюлмани и на ислямското изповедание.
- Какъв може да е интересът на господин Келебек от конференцията?
- Много просто. Господинът от Турция дава парите, защото един ден има намерение да се ползва от услугите на Мустафа Хаджи. Чака някакви облаги. Явно има лични, тъмни интереси. Защо не дойде на мен някой да ми даде половин милион хей така, за черните ми очи. И още - дават се пари, за да се проведе някаква политика, която нас не ни устройва.
- Защо според вас трябва да се дават пари при вписването в съдебните регистри?
- Ако наистина се извърши някаква манипулация, това ще бъде доказателство, че някои длъжностни лица в държавата, които прилагат закона в името на парите, са готови да си затворят очите. И затова ще пренебрегнат законовите изисквания. Там, където не се спазват законите, идва анархия. Да не дава Аллах, това да се случва. Ако някой мисли: "Аз да си напълня джоба, пък другите да вървят по дяволите", е много лошо. Не може да се разсъждава на принципа "След мен и потоп". Искам да бъде въведен ред в мюсюлманското изповедание, да излезем от кризата, в която сме затънали. Крайно време е да спре службата в името на личния интерес. Вярвам в морала на българските съдии, които няма да допуснат това.
- Не е ли абсурден казусът мюсюлманите в България да имат двама главни мюфтии?
- От 2 милиона мюсюлмани в България вероятно ще има някой по-достоен и от мен, и от Мустафа Хаджи да заеме поста главен мюфтия. Аз го съветвам да се оттегли и да се покае пред Бога, ако иска хората да го запомнят с добро.

Келебек не коментира скандала

"168 часа" потърси за коментар зам.-ректора на Висшия ислямски институт (ВИИ) Мустафа Келебек, чието име е посочено в сигнала като посредник за предаване на сумата за двамата магистрати в СГС. В продължение на няколко дни отговорът от служители от ВУЗ-а беше един и същ: "Няма го господинът. Току-що излезе и няма да се върне."
"Информирахме зам.-ректора, че го търсите за коментар относно някакви пари за съдии. Това е сериозно. Господин Келебек ни изслуша внимателно, без да реагира и да даде обяснение. Защо не ви е потърсил и не иска да коментира, това не зная" - заяви служител от охраната на института.
Не бе открит за коментар на сигнала за подкуп и бившият ректор на института за ислямски духовници проф. Ибрахим Ялъмов. Той бе отстранен неотдавна със заповед на председателя на ВМДС заради това, че не представил доклад за финансовото състояние на ВУЗ-а през последните години.

Д-р Тунчер Кърджалиев - депутат от ДПС:
Да бъде извършена проверка по сигнала

Не съм запознат със сигнала. Ще го коментирам, когато се запозная със съдържанието и твърденията в него. Възможно е те да не отговарят на истината. Ако има основание за проверка по сигнала, компетентните органи да извършат такава. Ако в хода на проверката бъдат установени нередности, виновните лица да понесат отговорност.


Рушен Риза, зам.-председател на ДПС:
Казусът не се решава с пари

СИГНАЛЪТ трябва да се провери обстойно и задълбочено от държавните институции, към които е адресиран.
Ако изнесеното в писмото е вярно и посочените лица действително са взели пари за регистрацията, те трябва да понесат отговорност. И законът приложен срещу тях с цялата му сила. Преди това да се разпитат и лицата, които твърдят, че са дочули разговора. Лично аз не вярвам с пари да може да се разреши този казус - регистрацията в съда на главния мюфтия, както и решенията на извънредната национална мюсюлманска конференция от 12 февруари. Нямам спомен съдебната система да е предприела действия срещу използването на финикийски знаци за решаването на важен въпрос. Съзирам клеветнически елементи в писмото, които целят уронването авторитета на нашата партия и на съдебната система. Явлението "корупция" е непознато за ДПС. Доказали сме го.

Исмаил Карамаз, посланик на Република Турция:
Посолството не се меси в регистрацията

Категорично порицаваме твърденията в писмото, които замесват посолството в незаконна дейност. Целта е да се дискредитира прозрачно проведената на 12 февруари тази година Национална мюсюлманска конференция, с присъствието на представители на международната общност в съответствие със законовите норми.
Не е трудно да се предположи кой стои зад тези твърдения.
Изборът на главен мюфтия е въпрос, който засяга мюсюлманите в България. Намесата на посолството на Република Турция в процеса на регистрация на тази конференция, отразяваща свободната воля на мюсюлманите в България, е недопустимо. Ние разглеждаме случая с Главното мюфтийство като въпрос, отнасящ се до законното право на мюсюлманите свободно да избират своите лидери.
Посолството на Турция желае да види мюсюлманите като равноправни граждани, живеещи в мир и спокойствие в България - страна, членка на ЕС.

 

Фикрет Сепетчи, бивш депутат от ДПС:
Не съм уреждал пари за магистрати

- Г-н Сепетчи, как ще отговорите на обвиненията, че сте участвали в план за облагодетелстване на съдии, които да регистрират Мустафа Хаджи в съда?
- Явно някой пак иска да си прави пиар на мой гръб. Това е недостойно и грозно. Не зная и не ме интересува кои са авторите на писмото, но твърденията им, че съм участвал в разговор за големи суми, които трябвало да получат магистрати от София, нямат нищо общо с истината.
- Намеквате за алиби.
-
Не само намеквам. Не съм участвал в никакъв разговор за големи възнаграждения. Заявявам го отговорно. Някой иска да ме вкара в схема и аз се досещам кой е. Името му ще спестя. Баща ми има сериозни здравословни проблеми и аз бях при него във времето, което ми преписват, че съм обсъждал получаването на парите пред джамията. Петък е свещен ден за мюсюлманите и аз трябва да съм превъртял атеист, за да си помисля за грозни деяния като това

Мустафа Хаджи
Мустафа Хаджи
Проф. Недим Генджев
Проф. Недим Генджев
Али Байрактаров
Али Байрактаров
Д-р Тунчер Кърджалиев
Д-р Тунчер Кърджалиев
Исмаил Карамаз, посланик на Република Турция
Исмаил Карамаз, посланик на Република Турция