Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СЪВЕТ: Зам.градският прокурор умува как да спаси имота.
СЪВЕТ: Зам.градският прокурор умува как да спаси имота.

 

 

Съмнения за построяване на незаконна ограда на вилата, собственост на брата на зам. градския прокурор на София Роман Василев - Камен Василев, в курортния комплекс "Язовир Батак" имат в община Батак. Тъй като обектът попада в Държавния горски фонд, за неговото премахване има издадено наказателно постановление щ222/2006 г., както и акт №0013744, издадени от Държавно ловно стопанство гр. Ракитово - казват експерти от Държавното ловно стопанство (ДЛС) в град Ракитово.
"Не можем да намерим господин Василев, за да му връчим санкциониращите документи. Той си е направил изкоп за сграда, която е незаконна. Не зная дали има връзка с оградата" - заяви за "168 часа" директорът на ДЛС инж. Петър Байлов.
Указанията в официалните документи за премахване на огромното заграждение не са изпълнени и до днес, въпреки че са минали години - ядосват се общински служители. А наказателното постановление от горските е влязло в сила и е съпроводено с парична глоба, която не е обжалвана от роднината на прокурора, твърдят отговорни служители от Горското. Историята наподобява казуса с барбекюто и КПП-то в сарая на лидера на ДПС Ахмед Доган. Заповедта на Дирекция "Строителен контрол" за събарянето на съоръженията е потвърдена от две инстанции на Апелативния съд. Ако заповедта не бъде изпълнена доброволно от фирмата - собственик на Боянския комплекс "Делта епсилон", следва процедура по принудително премахване.
Около името на прокурорския брат се вихри и

друг скандал

свързан отново с неправомерното строителство на същата ограда, част от която навлизала в чужд имот, съобщи отговорен служител в община Батак. Собственици на тузарски вили и хотели в живописната местност край язовира недоумяват, че Камен Василев не спазва законовите изисквания, при положение че братът - прокурорът Роман Василев, проверява за нарушения по сигнали за незаконно строителство.
В жалби до началника на Районната дирекция "Национален строителен контрол (РДНСК) Пловдив с копие до Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) София съседът на Камен Василев - Пламен Начев, се оплаква, че оградата на прокурорския брат е навлязла

в неговия парцел

поради което не може да започне строителство на своя вила.
" С масивната ограда - 4 линейни метра Камен Василев е незаконно завладял 60 кв.м от имота ми. Не би могло да съществува техническа грешка при замерване и нанасяне на имота ми, защото една и съща геодезическа фирма е нанасяла границите и на двата имота и координатните точки съвпадат на 100%"- пише в жалбата си Пламен Начев.
Потърпевшият собственик изразява негодувание, че съседът му не предприема никакви действия по отстраняване на оградата си и възстановяване на границите на имота му. Тъй като си е набавил документите и му предстои строителството на вила, пречка за която е оградата на прокурорския брат, Начев решава да провери законно ли е масивното ограждение на съседа. Проверката на РДНСК Пазарджик, след подадена жалба в община Батак, завършва с резултат - Василев "не притежава документи, установяващи не само законността на изградената ограда, но и обстоятелства, свързани с навлизането й в чуждия имот" - пише в жалбата си Начев.
По казуса не остава безучастна община Батак, на чиято територия се намират

двата имота

- на жалбоподателя Начев и на прокурорския брат. По случая има образувана преписка, която вече е изпратена за окончателно становище и за съставяне констативен акт за незаконно строителство на Камен Василев" - съобщи пред "168 часа" инж. Мария Батаклиева - директор на Дирекция "Специализирана администрация" в община Батак. В уведомително писмо с изх. щ94 К 63 още от 2009 година, до двамата собственици на имоти, е посочено, че след извършеното трасиране от лицензирана геодезическа фирма е установено, че изградената от Василев ограда навлиза в имота на съседа. Даден е 15-дневен срок за преместване на оградата в границите на имота на Камен Василев. Той е предупреден, че в противен случай ще му бъде съставен

констативен акт

за незаконно строителство.
На въпрос защо при изминали две години не са предприети никакви действия, каквито са указанията в писмото, инж. Батаклиева беше лаконична: "РДНСК Пазарджик има последната дума относно съставяне акт за незаконно строителство. Какви мерки ще бъдат предприети никой не ме е уведомил."
При последния констативен протокол, изготвен от Дирекция "Специализирана администраиция", е установено, че оградата на Василев действително не съвпада с очертаната имотна граница и я преминавала, навлизайки в чужда територия. Ето защо община Батак предлага на РДНСК Пазарджик да упражни правомощията си съгласно чл. 225 от Закона за устройство на териториите за издаване на заповед за премахване на частта от масивната ограда, представляваща нарушение и е в разрез с издадените строителни книжа на общината.
РДНСК Пазарджик не отговори на поставените въпроси от "168 часа" дали са установили незаконно строителство.

Интервю Петър Паунов - кмет на Батак:
Ще съборим оградата!

- Г-н Паунов, общински служители твърдят, че при проверките за незаконни строежи край язовир "Батак" е пропусната оградата на брата на прокурора Роман Василев. Вярно ли е?
- Наистина тази ограда беше забелязана по време на проверките за незаконно строителство като нередовен обект. Не мисля, че са го отминали, защото собственикът на вилата и на оградата е брат на зам. градския прокурор на София.
- Решили сте да събаряте оградата, не ви ли притеснява, че собственикът й е брат на прокурора Роман Василев?
- След като нещо е незаконно, ние сме длъжни да изпълняваме предписанията. Запознах се с документацията на господин Василев. Има строително разрешение, но как е бил заснет имотът и как му е дадена линия, а оградата му попада в другия имот, не знаем.
- Разговаряхте ли с двете страни?
- Всичко опитах. Не се получава. Предложих на бащата Никола Василев и на сина Камен да заплатят частта на съседа или да му отстъпят квадратура от техния имот. Давам срок за размисъл - края на следващата седмица. Доколкото разбрах, Василеви са склонни да заплатят. Ако няма компромис - минаваме на вариант събаряне на оградата. Това е единственият начин - бутаме, и толкова.
- Как ще стане разрушаването на оградата?
- Ще поканим роднините доброволно да си съборят оградата. Ако не се съгласят, намираме фирма и сключваме договор за разрушаването. Собственикът на имота е длъжен да заплати по количествено-стойностната сметка събарянето. Ще уведомим Районна прокуратура Пещера. А на разрушаването ще присъства полиция. Такива са правилата.
- Ще потърсите ли помощ от зам. градския прокурор Роман Василев, тъй като той проверява сигнали за незаконно строителство?
- Каквото зависи от мен, ще го направя.


Ощетеният съсед Пламен Начев:
Не мога да си вляза в имота

ПОВЕЧЕ от две години не мога да си вляза в имота. Търся си правата, тъй като оградата на съседа ми влиза в моя парцел. Това е абсолютно незаконно. Не мога да започна да строя. Василев има геодезическо заснемане на имота си, но то е извършено без присъствието на представител на общината, каквито са изискванията на закона. Под въпрос е и дали изобщо има разрешение за строителство на оградата. Аз питам защо все още не е изпълнено предписанието на община Батак за премахване на заграждението? Както и наказателното постановление от Горското в Ракитово за същата ограда?

Депутати: Законът трябва да се спазва

"168 часа" потърси за коментар депутати от управляващата партия ГЕРБ, които са издигнати от Пазарджишки регион, където се намира имотът със спорната ограда на прокурорския роднина.
"Ако оградата е построена незаконно и не отговаря на законовите изискванията, въпросът дали трябва да бъде съборена е излишен. Тук кой на кого е роднина не е важно. Работим за спазването на законите"- заяви депутатката Гинче Караминова.
От случая ще се заинтересува и колегата й Иван Иванов. "Ще се запозная с предписанията от община Батак, сигурно са сериозни. Законите в страната трябва да се спазват. И всеки да носи отговорност за това, което върши"- категоричен бе народният представител.
"Върховенството на закона е над всичко. Компетентните органи трябва да се произнесат върху казуса" - смята депутатката от ДПС Искра Михайлова. Тя не скри изненадата си, че прокурорът Роман Василев има брат.


Камен Василев: Имам разрешение за строеж

За строежа на оградата край вилата ми в курорта "Цигов чарк" имам разрешение. Имам и протокол за даване линия за строеж. Типът на оградата - ажурна, е според разрешителния документ. Документацията е надлежно издадена от община Батак, на чиято територия се намира имотът ми. Относно това дали съм изпълнявал предписанията на общината, нямам спомен техни служители да са се занимавали с моята ограда.
Не мога да си спомня за какво е било наказателното постановление, издадено от Горско стопанство Ракитово. Минало е много време.

 

ПРОГНОЗА: Изисканата вила на прокурорския брат може да остане без ограда.
ПРОГНОЗА: Изисканата вила на прокурорския брат може да остане без ограда.
Кметът на Батак Петър Паунов
Кметът на Батак Петър Паунов