Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ваньо Танов
Ваньо Танов

 

ШЕФЪТ на Агенция "Митници" Ваньо Танов е вербуван за агент на Държавна сигурност (ДС) заради интерес на службата към иракски студент. Това пише в един от двата запазени документа в разсекретеното досие на Танов. Работното дело на сътрудника Танов с псевдоним Гергов е унищожено заедно още с около 30 папки на доносници още през май 1990 г. с резолюция на ген.-майор Нанка Серкеджиева, тогава шеф на отдел "Архив на ДС".
В досието на Ваньо Танов са запазени само рапорт за вербовка и предложение за изключване от агентурния апарат на ДС. От тях става ясно, че Танов е вербуван през далечната 1978 г., когато от родния си Михайловград отива да следва в Русе. По това време в института следва и иракският гражданин Нидал Реда. Той е отговорник на сънародниците си студенти в България, привърженици на партията БААС на Саддам Хюсеин. Нидал Реда е оперативно интересен за ДС и по линия на контактите си с посолството на Ирак в София. Според запазените в досието на Танов документи в рамките на една година ДС получава


сравнително интересна информация


за чуждия студент. За това липсват собственоръчно написани справки от агента Гергов, няма и доклади на ръководещия го офицер за конкретно поставените му задачи, по които трябва да събира информация. В оцелелия план за вербовка на Ваньо Танов е отбелязано, че той има правилно отношение към ДС.


"Точно и съзнателно изпълнява поставените оперативни поръчения за работа по линия "Младежи", пише в досието на сегашния шеф на митниците. Според документа благодарение на това са засечени редица студенти, които са настроени отрицателно към "нашата действителност или правят вражески изказвания и така стават проводници на идеологическата диверсия на противника", пише ръководещият го офицер. Той допълва, че е доволен от контактите на сътрудника Ваньо Танов и от помощта му да се установят отрицателно настроените младежи от академичната общност. По информация на сътрудника Гергов ръководещият го офицер докладва на Центъра:

"Студентът Костадин Харизанов продължава по различни поводи да прави вражески изказвания по отношение на вътрешната политика на партията, като засяга в отрицателна светлина въпросите за снабдяване на населението със стоки от първа необходимост, построяването на Пантеона на възрожденците в града", споделя сътрудникът Гергов.

" Според докладната на оперативния работник сътрудникът Гергов трябва да продължи да работи за установяване и пресичане на влиянието, което отрицателно настроени към властта студенти оказват на колегите си. Поставена му е задача да продължи да събира информация за Харизанов, както и за студенти, които са посочени само с фамилните си имена - Цветкова и Максимов. Целта е да се изясни какво е тяхното отношение към

Националната партийна конференция, която предстои


В досието липсват документи дали сътрудникът е изпълнил поставената задачи и какво е докладвал за колегите си, както и какво се е случило с тях самите.
Според запазените документи сътрудникът Танов "една година съобщава сравнително интересна информация, въз основа на която са профилактирани няколко български студенти, направили противодържавни изказвания". Според запазените документи, след като иракчанинът Нидал Реда напуска България и след профилактиката на българските студенти, оперативните възможности на агента Гергов рязко се ограничават. Оценката на ДС е, че той е престанал да бъде продуктивен източник на информация. "За това повлия и сключването на граждански брак от агента. Той се изнесе да живее извън студентските общежития и с това се ограничи кръгът от лица, с които можеше лесно да контактува", пише в предложението за изключването на Гергов от агентурния апарат на ДС. Според анализа в края на следването си Танов окончателно изчерпа възможностите си да работи за ДС и следва да бъде заличен като агент.


Убедено за ДС


ВЕРБОВЧИКЪТ отбелязва, че дори не се наложило да поиска от Танов да подпише декларация за сътрудничество, тъй като: "Той без колебание приема вербовката, а и досегашната работа показва, че се отнася сериозно към поставените му задачи и с убеждение работи за ДС."