Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО: Сокола и Касим Дал бяха неразделни.
МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО: Сокола и Касим Дал бяха неразделни.

 

 

Касим Дал се превърна в заплаха за ръководството на ДПС, тъй като пръв заговори срещу клиентелата в партията, довери източник от движението. Според него Турция на няколко пъти е дала знак, че Касим Дал е техният човек у нас. Премиерът Ердоган знаково се срещна с него при посещението си у нас, а не с лидера на ДПС Ахмед Доган. Новият турски посланик също предпочете среща с Дал вместо със Сокола, довери близък до него.
Влиянието на Касим Дал сред структурите е огромно. Откакто е отстранен от заместник шефския пост, се говори, че оглавява движението на всички противници на върхушката в ДПС. Твърди се, че електоратът на движението бил в потрес от богатството на шефовете им, от думите на лидера, че ако иска, може и летяща чиния да има.


Повод за отстраняването

на Дал е негово скандално писмо до структурите. В него той пита защо от една година не е свикван Централният съвет, защо организационният живот на партията е замразен, както и че всички в партията са сведени до "мъжки секретарки".
От разговор с областни председатели на ДПС стана ясно, че само някои от тях, които са минавали за хора на Касим Дал и в които той е имал доверие, са получили от въпросните писма. Сред адресатите са основните структури на ДПС в Делиормана - Шуменско, Разградско и Търговищко.
"Получих писмо и веднага след ангажиментите си в София внимателно ще се запозная с него" - заяви най-верният човек на Дал в Североизточна България - областният председател на ДПС Шумен Нуридин Басри. "Аз нямам никакво писмо, питайте този, който е писал, защо ме е игнорирал" - ядосва се областният председател на ДПС Кърджали Бахри Юмер. Кърджалийската

организация на ДПС

е една от най-силните, уточнява той.
"Явно, при изпращането на писмата е съблюдаван някакъв подборен принцип, дано да греша и не да вярвам, че е така" - сподели за "168 часа" наследникът на Касим Дал - Рушен Риза, който отговаря за организационния живот в партията. "Възможно е тези, с които сте разговаряли, да не са искали да казват, че са получили писмо, за да няма последствия за тях" - разсъждава заместникът на Доган. Той коментира основния акцент в писмото на Дал, че през последната година се е чувствал изолиран. "Аз не съм съгласен с това, както и с персоналните подмятания" - каза още Риза.
"Болно ми е, че партията, за която от години съм работил достойно, е в изолация. Нарушават се основни уставни положения, затова подадох оставка. Доста размишлявах" - каза Касим Дал пред "168 часа". Той не се гордее с това, че единствено с него, а не с Доган се е срещал турският премиер. Това е прецедент, обяснява той.
Близки и съпартийци на

бившата дясна ръка

на Сокола довериха пред "168 часа", че през последните няколко месеца той е бил доста резервиран и в известна степен притеснен за живота си. "Получаваше заплахи, че ще му отрежат главата заради срещата с Ердоган" - призна близък до Дал.
На въпрос каква е истинската причина за раздялата с Доган преди една година Касим Дал беше категоричен - не можех да понеса високите позиции в ДПС на хора като Камен Костадинов, Рамадан Аталай, Делян Пеевски. Според него те просто си "търсят чадър в парламента". Разривът бил и заради лансирането на Гюнай Сефер от лидера на ДПС. "Нямах обяснение за протекциите" - гневи се Дал.